Anasayfa /  Politika /  Chp

CHP'den referandum tepkisi: "İç meselemizdir, dış müdahale istemiyoruz"

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın  Türkiye ziyaretine ilişkin CHP Dış ilişkilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz “Referandum bizim dahili meselemizdir. Halkımız  kendi ülkesinin geleceği için karar verecektir. Dışarıdan hiçbir ülkenin direk veya dolaylı karışmasını istemiyoruz” dedi.

Abone ol
Abone ol 29 Mart 2017 13:35

Washington’da Tillerson’ın Perşembe günü Türkiye’ye gerçekleştireceği ilk ziyaretinde muhalefet partileri, insan hakları örgütleri ve toplumsal muhalif kesim temsilcisi sivil toplum örgütleriyle görüşmeyeceği açıklandı.

Türkiye’de ana muhalefet partisi CHP, Tillerson’ın ziyaretiyle Türkiye’deki halk oylaması sürecinin etkilenmemesi gerektiği görüşünde.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, Amerika’nın Sesi”ne, “İllaki bizim partimiz ile görüşme olsun yönünde beklentimiz yok Ancak çeşitli vesilelerle Türkiye’yi ziyaret eden heyetler, partimizle de görüşüp bilgi alışverişinde bulunur. Biz mevcut süreçte Türkiye’deki referanduma dış müdahale olmasını istemeyiz. Umuyorum Hükümet, bu ziyareti  yine kamuoyunda ters psikoloji ve farklı algı yöntemleri  iç politikaya dönük bir malzeme olarak kullanmaz. Sanki ABD’nin bir desteğiymiş gibi takdim etmez. Aksi taktirde kendisiyle çelişmiş olur” görüşünü aktardı.

Yılmaz, “Bugünlerde dış politika farklı ülkeler ile ilişkilerde tansiyonu ve gerilimi  arttırmak, islamofobi ve Türk düşmanlığı kisvesini giydirerek  içeride milliyetçiliğe oynamak şeklinde cereyan ediyor. Bu ziyaret umarız bu yönde kullanılmaz” dedi.

Tillerson eğer CHP ile görüşse idi neleri gündeme getireceklerini sorduğumuz Yılmaz, CHP’nin ABD ile daha fazla işbirliği olanakları yaratılmasını talep edeceğini belirterek, şunları ifade etti:

“ Geçen hafta ABD ziyaretimizde çeşitli siyasi kurum ve kuruluşlarla yaptığımız görüşmelerde dile getirdiğimiz gibi; Fethullah Gülen’in iadesi ve PYD konusunda Amerika’nın farklı bir tutum benimsemesi gerektiğini beklediğimizi ifade ederdik. Özellikle Suriye’nin geleceği konusunda ABD’nin Suriye’nin toprak bütünlüğünü destekleyecek bir çözüm için çalışmasına önem atfettiğimizi vurgulardık. Türkiye’nin bu süreçte gerek Kıbrıs gerek Ege ve gerekse Ermeni iddiaları ve diğer konulardaki durumuna dair kapsamlı bir görüşme yapardık. Bu konularla ilgili bizim hassasiyetlerimizi ve ABD’nin öncelikleri doğrultusunda yeni bir üslup ile daha işbirliğine dönük bir yaklaşım benimsenmesini arzu ettiğimizi ifade ederdik” diye konuştu.

ABD ile ilişkilerde Obama yönetiminde güvensizlik oluştuğunu belirten Yılmaz, ABD’nin yeni yönetim döneminde henüz sistemi oturtamadığını ve bunun da dış politikasına yansıdığını dile getirdi. Yılmaz, ABD’nin daha yapıcı bir politikaya kaymasını beklediklerini de sözlerine ekledi.


Yorumlar
Çok Okunanlar