Çin'den tarihi karar : Fildişi ticareti yasak
Çin, 2017 itibariyle tüm fildişi ticareti ve işlenmesi faaliyetlerini yasaklayacağını duyurdu. Koruma grupları kararı "tarihi" diye niteledi.İşte detaylar
Abone olÇin, 2017 itibariyle tüm fildişi ticareti ve işlenmesi faaliyetlerini yasaklayacağını duyurdu. Koruma grupları kararı "tarihi" diye niteledi. Peki Fildişi ticareti nedir? Fildişi avcılığı nedir?
Fildişi ticareti, su aygırı, mors, deniz gergedanı, mamut ve en çok da Asya ve Afrika fillerinin dişlerinin ticari ve yaygın olarak yasa dışı ticaretidir.
Fildişi, Grönland, Alaska ve Sibirya gibi bölgelerin halkları tarafından yüzyıllar boyunca ticari bir nesne olarak kullanılmıştır.
Daha yakın zamanlarda, canlı türlerin neslini tehlike altına alan fildişi ticaretine yönelik kısıtlamalar ve yasaklar getirilmiştir.
Çin, 2017 itibariyle tüm fildişi ticareti ve işlenmesi faaliyetlerini yasaklayacağını duyurdu
İşte o karar ;
Çin'in duyurusu, geçen Ekim'de Güney Afrika'da yapılan Soyu Tükenmekte Olan Türlerin Ticareti Toplantısı'nda (CITES) alınan kararı izliyor.
Çin dünyanın en büyük fildişi pazarı ve tahminlere göre fildişi ticaretinin yüzde 70'i Çin'e yapılıyor.
Fildişinin kilosu Çin'de 1100 dolar fiyat bulabiliyor.
Çin Devlet Konseyi kararın ayrıntılarını açıkladı.
Fildişinin ticari amaçla işlenmesi ve satışı 31 Mart'a kadar duracak ve tüm kayıtlı fildişi tüccarları aşama aşama işi bırakarak yıl sonuna dek ticaret tamamen sonlanacak.
'Tarihi bir duyuru'
Dünya Doğal Hayatı Koruma Fonu WWF haberi memnuniyetle karşılarken, "Tarihi bir duyuru. Dünyanın başlıca fildişi pazarının sonu geliyor ve Afrika'daki fil avıyla mücadelede uluslararası çabalara büyük bir ivme kazandırıyor" açıklaması yaptı.
Uluslararası fildişi pazarı 1989'da sona ererken, dünya genelindeki bir çok ülkede yasal yerel pazarlar varlığını korudu.
Son yedi yılda öldürülen fil sayısındaki artış, Afrika'daki nüfuslarının üçte bir oranında azalmasına yol açtı.
Çin, geçen Ekim'de CITES kararını desteklemiş ve yasağa verdiği destekle birçok katılımcıyı şaşırtmıştı.
Fildişi ticareti nedir ? Nasıl yapılır?
Fildişi fil, su aygırı, mamut ve gergedan gibi hayvanların dişlerinden oyularak yapılan sert, beyaz, opak maddelerdir.
Fildişi birçok kullanım alanı yanı sıra ziynet eşyası yapımına yarar. Plastikle tanışana kadar bilardo topu, piyano tuşları, düğmeler ve ziynet eşyası yapımı için kullanılıyordu. Fildişine benzer sentetik materyaller geliştirilmiştir. Piyano tuşları olarak plastik kullanılmış ve daha sonra bu durum geliştirilerek fildişi hissi veren yeni materyaller kullanılmıştır.Halen özellikle Afrika Kıtası' nda kaçak avcılık yüzünden fil soyu tehlike altına girmiştir. Yasa dışı avcılık ve ticaret halen devam etmekte ve insanlık dışı yöntemlerle yapılmaktadır.
Fildişinin yapısı
Memelilerin dişleri türden bağımsız olarak yapısal benzerlik gösterir. Bu yüzden çok değişik türlerin şekil verilebilen dişleri fildişi adı altında kullanılmıştır.
Fildişi çeşitleri
Fil ve mamut fildişi
Deniz aygırı fildişi Erkek Deniz aygırının azı dişinden
Balina ve kartil balina fildişi
Su gergedanı fildişi
Hipopotamus fildişi
Yaban domuzu fildişi
Kanada geyiği fildişi Erkek Kanada geyiklerinin boru dişlerinden