Anasayfa /  Sağlık

Corona virüsü nedir, nasıl bulaşır? Corona virüsün tedavisi var mı?

Coronavirüs konusunda dünya diken üstünde! Çin'in Wuhan kentinde 12 Aralık tarihinde ortaya çıkan virüs can almaya devam ediyor. Geride kalan süre zarfında 170 kişi Coronavirüs nedeniyle hayatını kaybederken virüsten etkilenenlerin sayısı 8 bine yaklaştı. Coronavirüs'ün bu denli etkili olması nedeniyle dünya diken üstünde araştırmalar ise tüm hızıyla devam ediyor. Peki Coronavirüs nedir, nasıl bulaşır? Corona virüsün tedavisi var mı? İşte merak edilen detaylar...

Abone ol
Abone ol 31 Ocak 2020 12:07

Coronavirüs konusunda araştırmalar her geçem gün artmaya devam ediyor. Çin'in Wuhan kentinde 12 Aralık tarihinde ortaya çıkan halk arasında Wuhan virüsü olarak da bilinen Coronavirüs bugüne kadar 170 kişininin hayatını kaybetmesine yol açtı. Çin'de birçok kent karantina altına alınırken Corona virüsünden etkilenenlerin sayısı 7.771'e yükseldi. Artan Corona virüsü nedeniyle kısa süre içerisinde hastane inşaatı başladı ve tamamlandı. Dün akşam saatlerinde Dünya Sağlık Örgütü tarafından acil durum ilan edildi. Yapılan açıklamalarda Coronavirüs konusunda acil durum ilan edilmesinin bazı ülkelerdeki zayıf sağlık durumu olarak gösterildi. Peki dünyayı diken üstünde tutan Coronavirüs nedir? Belirtileri nelerdir?

Coronavirüs'e Türkiye'de henüz rastlanılmadı. Bazı bölgelerdeki hastanelerde güvenlik amaçlı olarak Coronavirüs şüphesi ve belirtileri gösteren hastaların sonuçların netleşene kadar bazı bölge hastanelerinde önlemler alınıyor. 

CORONAVİRÜS NEDİR?

Corona virüsler, kuşlar ve memelilerde hastalıklara sebep olan virüslerdir. İnsanlarda genellikle ciddi olmayan fakat ölüm riski bulunduran solunum yolu enfeksiyonlarına, inek ve domuzlarda ishal, tavuklarda ise üst solunum yolu hastalıklarına sebep olur. Bilinen türleri arasında MERS-CoV, SARS-CoV ve 2019-nCoV sayılabilir.

 

Corona virüsler, insan ve kuşlar gibi memelilerde hastalıklara sebep olan virüslerdir. İnsanlarda genellikle ciddi olmayan fakat ölüm riski bulunduran solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olur. İnek ve domuzlarda ise ishal, tavuklarda üst solunum yolu hastalıklarına sebep olur. Bilinen türleri arasında MERS-CoV, SARS-CoV ve 2019-nCoV sayılabilir.

 

Coronaviridae ailesinden hayvan ailelerinde bulunan bir RNA virüsüdür. Solunum, sindirim ve boşaltım organlarını etkileyen virüs daha çok ilkbahar ve sonbaharda etkindir. Aslında Corona virüsü kedilerin sıklıkla karşılaştığı bir virüstür. Mutasyona uğramadan öldürücü olma riski neredeyse yok gibidir. Virüs kediden kediye temas yoluyla geçer, yayılma yoluysa genelde dışkıdır. Kedilerin neredeyse yarısı bu virüsle hayatlarında bir kez karşılaşırlar. Bu oran kedilerin toplu yaşadığı yerlerde daha da artar. Tanı testlerinde ise kedilerin metabolizmalarının virüse karşı oluşturduğu metabolik maddeler [antibody düzeyi (titer seviyesi)] ölçülebilir. Belirtiler genelde ateş, ishal ve halsizlik şeklinde olur. Ama neredeyse yüzde yüze varan oranlarda kediler bu virüsün hastalığını yenebilirler. Virüsün yayılması genelde "dışkılama > dışkıyla temas > tüy yalama" şeklinde olur. Düşük bir olasılık da olsa hava yolu da bulaşma yolları arasındadır. Corona virüsünün kedilerin rahatça atlattığı bu hastalığı, virüsün mutasyon geçirmesiyle ölümcül FIP'e dönüşür.

Yorumlar