Cumhurbaşkanı Erdoğan çağrı yapmıştı! İşte 10 soruda yeni Varlık Barışı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz gün vatandaşlara seslenerek ellerindeki altın ve dövizleri 'Varlık Barışı' sistemine dahil etme çağrısının ardından uygulama merak konusu oldu. Varlık Barışı'ndan yararlananlar vergi ödemeyecek. İşte 10 soruda sistemin detayları...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Yurt dışında ve yurt içindeki tüm vatandaşlarımızı, bu imkanı değerlendirmeye, ellerindeki parayı, dövizi, altını ve diğer sermaye araçlarını Varlık Barışı yoluyla sisteme dahil etmeye çağırıyorum" sözleriyle duyurduğu Türkiye'nin 6. Varlık Barışı uygulaması geçtiğimiz günlerde yasalaştı.
VARLIK BARIŞI'NDAN YARARLANAN VERGİ ÖDEMEYECEK
Sisteme giren her türlü yerli ve yabancı kaynağın vergi ve takipten muaf olacağı uygulamayla, büyük miktarda kaynağın kayıt altına alınması ve yurda döviz girişi sağlanması planlanıyor. Varlık Barışı'ndan yararlananlar herhangi bir şekilde vergi ödemeyecek. Milliyet'te yer alan habere göre, sistemin detayları şöyle:
1- DAHA ÖNCE KAÇ VARLIK BARIŞI YASALAŞTI?
Daha önce 5 Varlık Barışı uygulaması yasalaştı. Varlık Barışı, ilk kez 2008'de uygulandı. Yurt içi varlıklar için yüzde 5, yurt dışı varlıklar için yüzde 2 vergi alınan yasayla 26.9 milyar lirası yurt dışından, 20.3 milyar lirası yurt içinden olmak üzere toplam 47 milyar 302 milyon liralık kaynak sisteme sokuldu. 2013'teki ikinci Varlık Barışı'nda, 69.8 milyar liralık beyana karşılık 10.5 milyar liralık kaynak getirilirken, 209 milyon lira vergi tahsilatı yapıldı. 2016, 2018 ve 2019'da da Varlık Barışı uygulamaları yürürlüğe konuldu. Son olarak Varlık Barışı'nda sisteme sokulan tutar 17 milyar lira olurken, yüzde 1 vergi kesintisi ile yaklaşık 170 milyon liralık vergi tahsilatı yapıldı.
2- HANGİ VARLIKLAR KAPSAMDA?
Yeni Varlık Barışı kapsamında, 30 Haziran 2021'e kadar yurtiçi veya dışından para, döviz, altın ve diğer sermaye araçları kayda geçirilebilecek.