Anasayfa /  Foto Galeri

Dedikodu hakkında bilmediğiniz ilginç gerçekler!

Dedikodu hakkında bilmediğiniz ilginç gerçekler! - Sayfa 1

Filozof Julian Baggini dedikodunun “Diğer insanları ahlaki olarak değerlendirme, insanların yaptıklarıyla ilgili doğru, yanlış, iyi, kötü gibi yargıda bulunma” anlamına geldiğini ifade ediyor.rnDedikodu yapmanın hayatımıza nasıl girdiğine ait tezler, insanlık tarihiyle ilgili ilginç ipuçları içeriyor; işbirliğine gitmeyi ve sosyalleşmeyi nasıl öğrendiğimiz ve nasıl yeni yöntemler geliştirdiğimize dair hikayeler anlatıyor aslında. Dedikodunun gelişmesinde, insanların birbirinin bitini temizlemesi ve ateş yakmayı öğrenmesinin özel bir yeri olduğuna da inanılıyor.

Dedikodu hakkında bilmediğiniz ilginç gerçekler! - Sayfa 2

Günde 5 saat dedikodu

rnrnİngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, dedikodu yaptığını kabul eden de, dedikoduyu hiç sevmediğini söyleyen kadın da günde 298 dakikasını dedikodu için harcıyor. Bunun 24 dakikasında kilolarından ve uyguladıkları rejimlerden bahsediyorlar. İşe giderken tam 17 dakikalarını konuşarak geçiriyorlar ve yarım saatlerini komşularıyla dedikodu yapmak için ayırıyorlar.

Dedikodu hakkında bilmediğiniz ilginç gerçekler! - Sayfa 3

Verdiğiniz sırlar ne oluyor?

rnrnAraştırmaya katılanların yüzde 38’i tezgahtarla haftada en az 12 dakika konuştuğunu belirtiyor. En önemli dedikodu malzemeleri ise; başkalarının sorunları, kimin kiminle birlikte olduğu ve kayınvalideleri. Yüzde 36’sı sır tutma konusunda güvenilir olmadıklarını ve kendilerine sır olarak aktarılan şeyleri partnerlerine söylediklerini itiraf etti.

Dedikodu hakkında bilmediğiniz ilginç gerçekler! - Sayfa 4

Dünyada yaygın

rnrnDedikodu en basit ifadeyle, yaşamımızdaki insanlarla ilgili gündelik gelişmeleri tartışmaya yönelik sosyal bir araç.

rnDedikodu, dünyadaki en ilkel kabilelerden tutun gen kozmopolit toplumlara kadar en az 3 kişinin bulunduğu her yerde karşınıza çıkabilecek yaygın bir durum. Bu kadar yaygın olunca dünyanın en prestijli okullarından Standford ve Berkeley Üniversiteleri bir araya gelip dedikodu üstünde bir araştırma yaptılar. Amaçları dedikodunun bir topluluğa ne kadar zarar verebileceğini kanıtlamaktı.