Distopya edebiyatının mihenk taşlarından Biz romanı! "Biz"leşen dünyada "ben" mümkün müdür?
Biz, yazarının ülkesinde uzun yıllar yayımlanamazken dünyadaki pek çok bilimkurgu yazarına ilham veren, distopya edebiyatının mihenk taşına dönüşen romanlardan biri.
Abone olDistopya edebiyatının mihenk taşlarından Biz, şimdi Can Yayınları'nda!
"Biz"leşen dünyada "ben" mümkün müdür?
İnsanların tek tip giyindiği, isim yerine numaralarla anıldığı, çalışmaktan ibaret hayatlarında tutkularını bile belli bir zaman çizelgesine göre yaşamak zorunda olduğu Tek Devlet iktidarı diğer gezegenlere ulaşmak için bir uzay aracı inşa etmektedir. İntegral adlı bu uzay aracının başmühendisi D-503, bu proje sürecinde bazı notlar alıp kayıt tutarak bir günlük yazmaya başlar. İlerideki meçhul okurları için tuttuğu bu günlüğe yazdıkça Tek Devlet'in düzenlemelerinde bazı terslikler olduğunu fark eder fakat bunu kabullenmekte güçlük çeker ve rüya hastalığına yakalandığı sonucuna varır. Bu sırada yaşanan tuhaflıklarsa, bir yandan İntegral için çalışmaya devam edip diğer yandan sözde hastalığıyla başa çıkmaya çalışan D-503'ün düşüncelerinin iyice bulanmasına neden olacaktır.
Biz, yazarının ülkesinde uzun yıllar yayımlanamazken dünyadaki pek çok bilimkurgu yazarına ilham veren, distopya edebiyatının mihenk taşına dönüşen romanlardan biri.
"Bugüne dek yazılmış en iyi bilimkurgu eseri."
Ursula K. Le Guin
"Bu, aslında Makine üzerine, insanın düşüncesizce şişesinden çıkardığı ve bir daha yerine sokamadığı cin üzerine bir çalışma."
George Orwell
Kitap Adı: Biz
Yazar: Yevgeni Zamyatin
Çeviri: Eyüp Karakuş
Yayınevi: Can Yayınları
Dizi: Modern
Tür: Roman
Sayfa Sayısı: 256
Fiyatı: 80,00 TL
YEVGENİ ZAMYATİN,
1 Şubat 1884'te Rusya'nın Lebedian şehrinde doğdu. Babası Ortodoks rahibi ve okul müdürü, annesi müzisyendi. 1902'den 1908'e kadar St. Petersburg'da gemi mühendisliği okudu ve bu sırada Bolşeviklere katıldı. 1905 Rus Devrimi sırasında tutuklanıp sürgüne gönderildi, eğitimini tamamlamak için 1906'da Finlandiya'ya taşındı. Daha sonra yeniden Rusya'ya döndüğünde romanlar yazmaya başladı. 1911'de ikinci kez tutuklandı ve tekrar sürgüne gönderildi, 1913'te affedildi. 1913'te küçük bir Rus kasabasındaki hayatı hicveden Ujezdnoje'yle (Bir Taşra Masalı) ün kazandı. Ertesi yıl, Na Kulichkakh (Dünyanın Bir Ucunda) öyküsünde orduya iftira atmaktan yargılandı fakat çeşitli sosyalist gazetelere makaleler yazmaya devam etti. En iddialı eseri Biz'i 1920'de yazdı ancak roman Sovyetler Birliği'nde 1988'e kadar yayımlanmadı. 1931'de Gorki'nin aracı olmasıyla Stalin tarafından kendisine Rusya'dan ayrılma izni verildi. Eşiyle birlikte Paris'e yerleşti ve 10 Mart 1937'de burada yoksulluk içinde öldü.
EYÜP KARAKUŞ,
1963'te Mersin'de doğdu. Ankara Üniversitesi Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü ve ardından Moskova Puşkin Enstitüsü'nde eğitimini tamamladıktan sonra iş hayatını 1990-2000 yılları arasında Rusya'da sürdürdü. Halen Mersin Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışmakta ve çeviriler yapmaktadır. Edebiyat ve çeviri dışında fotoğrafla ilgilenmektedir.