Anasayfa /  Ekonomi

Dolar kaç TL oldu? 14 Nisan dolar kuru

Piyasalar corona virüsünün etkilerini etkilerini takip ederken Amerikan Merkez Bankası'nın dolar takas hattına dahil olmayan Türkiye, IMF'nin corona yardımı fonuna da başvurmayacak. Peki Dolar kaç TL oldu? 14 Nisan dolar kuru

Abone ol
Abone ol 14 Nisan 2020 12:44

Piyasalar corona virüsünün etkilerini etkilerini takip ederken Amerikan Merkez Bankası'nın dolar takas hattına dahil olmayan Türkiye, IMF'nin corona yardımı fonuna da başvurmayacak. Peki Dolar kaç TL oldu? 14 Nisan dolar kuru.

Yeni alınan swap kararlarının tedirginliği ile dün yukarı yönde seyir izleyen Dolar/TL 6.80 sınırına yaklaştı. Piyasalar corona virüsüne karşı alınan ekonomik tedbirlerin etkilerini izliyor.

IMF’nin Türkiye ile görüştüğünü açıklamasının ardından iktidar kanadından bu seçeneğin gündemde olmadığına dair en güçlü çıkış Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan geldi.

Cumhurbaşkanı dün yaptığı konuşmada, “IMF programı başta olmak üzere ülkemizi minnet altına sokacak hiçbir dayatmaya boyun eğmeyeceğiz” dedi. IMF’in corona yardımından faydalanmayan aynı zamanda Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) takas hattında da bulunmayan hükümetin nereden döviz bulacağı merak ediliyor.

Öte yandan Dünya Bankası-IMF Bahar Toplantıları bugün başlıyor. Corona virüsü salgının yayılmasının önlenmesi çabaları çerevesinde tarihinde ilk kez sanal olarak gerçekleştirilecek toplantılar, IMF Baş Ekonomisti ve  Araştırma Departmanı Müdürü Gina Gopinath’ın sunumunu yapacağı “Dünya Ekonomik Görünümü” raporunun açıklanması ile bugün başlıyor.

Ayrıca IMF Başkanı Kristalina Georgieva, IMF İcra Kurulu’nun koronavirüs salgını ile mücadelelerinde yardım için 25 ülkeye borç rahatlatma sağlanmasını onayladığını bildirdi.

ÖZEL BANKALARIN TAKAS HACMİ AZALDI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) geçen hafta pazar gecesi Türk bankalarının yabancı bankalar ile yaptıkları dolar-TL para takası işlemlerin hacmini tekrar kısıtlama kararı aldı. TL alım yönünde yapılan işlemlerin özkaynaklara oranı yüzde 1’e indirildi.

BDDK ayrıca Türk bankalarının döviz alım – TL satım yönündeki kontratların büyüklüğünün özkaynaklara olan oranı %10 seviyesinden, vadesine 7 gün kalanlar için yüzde 1’e, 30 gün kalanlar için yüzde 2’ye indirildi. Vadesine 1 yıl kalan işlemler için ise yüzde 10 sınırı korundu.

BDDK swap sınırlamaları ilk kez Ağustos 2018 kur krizini ardından uygulanmaya alınmıştı. TL’nin değer kaybetmesini önlemek adına yabancıların dövizle TL likiditesi sağlamasını engellenmişti. Düzenleme TL’nin konvertibilitesini azalttığından oldukça eleştirilmişti.

Bankacıların yaptığı hesaplamaya göre bankacılık sektörünün özkaynakları yaklaşık 100 milyar dolar düzeyinde. Böylece TL alım yönlü swap işlemlerinde limit 1 milyar doların altına, satımlarında ise 1 hafta için 1 milyar 30 gün için 2 milyar dolar, 1 yıl vade için ise 10 milyar doların altına inmesi gerekecek.

ALTIN REKOR SEVİYELERDE

Altın fiyatları da corona virüsünün dünya ekonomileri üzerindeki olumsuz etkileri ile yükselişini sürdürüyor. Gram altın dün 370 TL ile tarihi seviyesine yükselirken çeyrek altın 600 liranın üzerine çıktı. Gram altın bugün de 375 seviyesinin hemen altında bulunuyor.

ÜRETİMİ AZALTMA KARARI PETROL FİYATLARINI YÜKSELTMEDİ

Suudi Arabistan ve Rusya’nın başını çektiği OPEC+ ülkelerinin ABD’nin de desteğiyle anlaşması ve yaklaşık günde 10 milyon varillik üretim azaltma kararı, petrol fiyatlarının üretici ülkeler için istenen seviyeye gelmesini sağlamadı. Anlaşma öncesi 34 dolara kadar yükselen fiyatlar, şu an 31 dolar seviyesinde. Sozcu.com.tr’ye konuşan Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Kıdemli Öğretim Görevlisi Necdet Pamir, salgın nedeniyle küresel talepteki düşüşün arz kesintisinden çok daha fazla olduğuna ve anlaşmanın uygulanabilirliğine dair de ciddi tereddütler bulunduğuna dikkat çekti. Pamir’e göre, mevcut durum Türkiye’nin yüzünü güldürebilir. Türkiye’nin enerji ithalat faturası düşerken, benzin fiyatları da mevcut düşük seviyesinde kalabilir.

Yorumlar
Çok Okunanlar