DSÖ'den bebek formülü üreticilerine reklam suçlaması!
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 55 milyar dolarlık bir ticaret hacmine sahip bebek formülü üreticilerini, anne ve anne adaylarını dijital pazarlama yollarıyla istismar etmekle suçladı.
DSÖ'nün son raporunda 55 milyar dolarlık bir ticaret hacmine sahip bebek formülü sektörünün pazarlama faaliyetleri eleştirildi. İnternet kullanan ebeveynlerin, özellikle de annelerin "sinsice" ve "ısrarla" hedef alındığı ifade edilen raporda firmaların hamileler ve annelere "hayatlarının en hassas dönemlerinden birinde" erişebilmek üzere sosyal medya platformlarına ve fenomenlerine ciddi paralar ödedikleri iddia edildi.
"Anne sütü muadillerinin kullanımının teşvik edilmesi için dijital pazarlama stratejilerinin kapsamı ve etkisi" başlıklı DSÖ raporu, bebeklerinin nasıl besleneceğine dair ailelerin alacağı kararları etkilemek üzere tasarlanmış dijital pazarlama tekniklerini konu aldı.
Hamile ve annelere kişiselleştirilmiş reklamlar gönderiliyor
Raporda formül sütü firmalarının; uygulamalar, sanal destek grupları (bebek klüpleri), sosyal medya fenomenleri, promosyon ve yarışmalar, forumlar ve benzeri hizmetler yoluyla kişisel bilgileri toplayabildiği veya satın alabildiği ve bu yolla hamile ve annelere kişiselleştirilmiş tanıtımlar gönderebildiği ifade ediliyor.
Ocak ve Haziran 2021 tarihleri arasında yayınlanan ve bebek beslenmesini konu alan 4 milyon sosyal medya paylaşımının incelendiği raporun sonuçları, bu paylaşımların 2,47 milyar kişiye ulaştığını, 12 milyon beğeni, paylaşım ve yorum aldığını gösteriyor. Formül firmaları sosyal medya hesaplarında günde 90'a varan paylaşım yaparak 229 milyon kullanıcıya ulaşıyorlar. Bu sayı ticari olmayan hesaplardan yayınlanan ve anne sütü ile beslenmeyi konu alan bilgilendirme paylaşımlarının üç kat daha fazlasına karşılık geliyor.
"Kullanılan dijital pazarlama teknikleri affedilemez"
DSÖ'nün önerisi çerçevesinde sadece emzirerek beslemeden uzaklaştırıyor. DSÖ Beslenme ve Gıda Güvenliği bölüm başkanı Dr. Francesca Branca, ticari formül sütlerin teşvikinin çoktan yasaklanmış olması gerektiğini ifade ediyor. Branca bebek formülü firmalarının satışlarını artırmak amacıyla yaptıkları, giderek güçlenen "sinsi" pazarlama tekniklerinin affedilemez olduğunu ve bir an önce durdurulmaları gerektiğini ekliyor.
Raporda temel alınan çalışmalar, yanıltıcı pazarlama faaliyetlerinin emzirme ve anne sütü konusundaki mitleri güçlendirdiğini ve kadınların emzirme yetileri konusunda kendilerine güvenlerini baltaladığını öne sürüyor. Formül sütlerin küresel olarak dijital yollarla pazarlanmasının 1981'de Dünya Sağlık Meclisi'nce benimsenen "Anne Sütü Muadillerinin Pazarlanması Uluslararası Kanunu"nu ihlal ettiği ifade ediliyor.
Anne sütü toplum sağlığının temel belirleyicisi
Kesintisiz olarak ve sadece anne sütü ile beslemenin çocuklar, kadınlar ve toplumlar için hayat boyu sağlığın temel belirleyicilerinden olduğuna dair kanıtlara rağmen giderek daha az çocuk olması gerektiği şekilde emzirilerek büyüyor. Mevcut formül pazarlama stratejilerinin sürmesi durumunda bu oranın daha da düşeceği, şirketlerin karının ise katlanacağı söyleniyor.
Bu dijital pazarlama yöntemlerinin ulusal izleme ve sağlık otoritelerinin gözünden kaçabiliyor olması nedeniyle yukarıda sözü geçen Kanuna dair mevzuat ve yaptırımların güncellenmesi gerekiyor. Halihazırda ulusal mevzuatlar, sınır ötesinden yürütülen pazarlama çalışmaları ile pas geçilebiliyor.
"Bebek formülü reklamlarına son verilmeli"
DSÖ ise bebek gıdaları sektörünü istismarcı bebek formülü pazarlama yöntemlerini sona erdirmeye, devletleri ise ilgili kanunları yürürlüğe sokmak, izlemek ve yaptırım uygulamak yoluyla formül süt ürünlerinin tüm reklamlarını ve diğer tanıtımlarını engellemeye çağırıyor.