Anasayfa /  Foto Galeri

Dünya Diyabet Günü

Dünya Diyabet Günü - Sayfa 2

Yarını Değiştirmek için Bugünden Harekete Geç!..

rnDiyabet gittikçe büyüyen önemli bir sorun; 2015 yılında diyabetli yetişkin sayısı 415 milyon iken bu sayının 2040’a kadar 642 milyona ulaşacağı yada başka bir deyişle 10 kişiden birinin diyabetli olacağı tahmin ediliyor.

Her 2 diyabetli yetişkinden birine henüz tanı konulmamış. Çok sayıda tip 2 diyabetli birey , diyabetli olduğunu bilmeden uzun yıllar yaşayabiliyor. Tanı konulduğunda diyabetin komplikasyonları çok önceden başlamış olabiliyor.

Daha sağlıklı bir yaşam şeklini benimseyerek, Tip 2 diyabet vakalarını __5_5_5__ 70 oranında azaltmak ya da geciktirmek mümkün. Bu da 2040 yılına kadar 160 milyon tip 2 diyabet vakasının önüne geçmek ya da ortaya çıkmasını geciktirmek anlamına geliyor.

Bir çok ülkede çoçukların hareketsiz yaşaması, yanlış ve sağlıksız beslenmesinin giderek artması, çocuklardaki Tip 2 diyabet vakalarını küresel bir sorun haline getirebilir ve bu durum ciddi sağlık sonuçları ortaya çıkarabilir. Toplam küresel sağlık harcalamalarının __5_5_5__ 12’si diyabetli yetişkinler için yapılıyor. Düşük ve orta gelir düzeyindeki ülkelerde diyabetli sayısı gün geçtikçe büyüyor ve sürdürülebilir kalkınmaya bir tehdit oluşturuyor. Örneğin 2040 yılına kadar Afrika’daki diyabetli birey sayısının 2’ye katlanacağı tahmin ediliyor.

Dünya Diyabet Günü - Sayfa 3

Diyabet Nedir?

DİYABET, insülin hormonunun eksikliği veya etkisizliği sonucu ortaya çıkan ve kan şekeri yüksekliği ile seyreden, kronik ve ilerleyen bir hastalıktır. İnsülin, vücudumuzda pankreas tarafından salgılanır, yemeklerle alınan besinlerdeki şekerin hücre içine girerek enerji olarak kullanılabilmesi için anahtar görevi görür. İnsülinin yokluğu veya etkisizliği sonucu hücre içine giremeyen şeker kanda yükselmeye başlar.

rnTip 1 diyabet, otoimmün bir hastalıktır yani vücut, pankreasın beta hücrelerine nedeni bilinmeyen bir şekilde sanki yabancı bir dokuymuşcasına onları hedef alarak saldırır ve beta hücrelerini yok eder. Sonuç olarak vücutta insülin eksikliği ortaya çıkar ve kan şekeri yükselir .Tip1 diyabette insülin salgısı hiç yoktur veya yok denecek kadar az olduğundan tedavisinde mutlaka insülin kullanılır. Tip 1 diyabetin belirtileri hızla ortaya çıkar ve hemen insülin başlanmazsa ciddi sonuçlara yol açabilir.rn

Tip 2 diyabette ise vücutta insülin salgısı yetersizdir, salgı bozukluğunun yanısıra insülin direnci vardır. Bu nedenle de tedavisinde her zaman insülin gerekmeyebilir. Bazen beslenme tedavisi ve egzersizin yanısıra ağızdan şeker düşürücü ilaçlarla tedavi edilebilirken, ilerleyen dönemde insülin kullanılması gerekmektedir. Tip 2 diyabet en sık görülen tip olup tüm diyabetlilerin __5_5_5__90-95’ini oluşturur.

Dünya Diyabet Günü - Sayfa 4

TİP 2 Diyabetin Risk Faktörleri Nelerdir?rnrnHer 2 kişiden birine henüz diyabet tanısının konulmamış olması bu bireyleri ; ciddi sağlık sorunları ve erken yaşlarda hayatını kaybetmeye kadar götürebilen bir dizi komplikasyona yatkın hale getiriyor.rn2040 yılına kadar 640 milyondan fazla kişinin diyabetle yaşıyor olabileceği ihtimalini göz ardı etmeyelim. Diyabette erken teşhisin önemi büyük, tanının geç konulması komplikasyonların çoktan başlamış olması anlamına gelebiliyor.