Dünya Tütünsüz Günü nedir? Dünya Tütünsüz günü ile ne hedeflenir?
31 Mayıs, tütün ürünü kullanımının sağlık ve diğer zararları konusunda toplumda farkındalık oluşturmak, amacıyla Dünya Sağlık Örgütü tarafından "Dünya Tütünsüz Günü" olarak ilan edilmiştir. Peki Dünya Tütünsüz Günü nedir? 31 Mayıs Dünya Tütünsüz günü ile ne amaçlanmaktadır, neden kutlanır? İşte ayrıntılar...
Abone ol31 Mayıs, tütün ürünü kullanımının sağlık ve diğer zararları konusunda toplumda farkındalık oluşturmak, tütün ürünü kullananlara bırakmaları yönünde bilinç kazandırmak ve sağlıklı yaşam davranışlarını geliştirmek amacıyla Dünya Sağlık Örgütü tarafından "Dünya Tütünsüz Günü" olarak ilan edilmiştir.
Dünya Tütünsüz Günü nedir?
Dünya Tütünsüz Günü, her sene 31 Mayıs'ta Dünya Sağlık Örgütü (WHO) üye devletlerince 1987'den beri tüm dünyada kutlanmaktadır.
Dünya Tütünsüz Günü; 'Dünya Sigarasız Günü', 'Dünya Tütüne Hayır Günü' ya da 'Dünya Sigarayı Bırakma Günü' olarak da bilinmektedir.
Dünya Tütünsüz Günü ile ne amaçlanmaktadır, neden kutlanır?
31 Mayıs Dünya Tütüne Hayır Günü ile sigara kullanıcılarının 24 saat süreyle sigarayı bırakmaları teşvik edilmektedir
Tütün bağımlılığıyla mücadele
Araştırmalar, elektronik sigaraların da normal sigara kadar tehlikeli olduğunu ortaya koyuyor.
Tüm zararlarına rağmen, pek çok kişi tütün bağımlılığını yenmekte zorlanıyor. Bırakma sürecindeki hastaların genellikle kendini iradesiz olarak algıladığını söyleyen Dr. Kurt, "Öyle bir durum yok. Nikotinin beklenen bir etkisi. Nikotin bağımlılığının olması. Bu nedenle kişi kendisini suçlamadan, yargılamadan sigara bırakmaya kararlı olmalı. Kararlılıkla çözümlenebilir" dedi.
Yeşilay bağımlılıkla mücadelede önemli rol oynuyor. Sigarayı bırakmak isteyenlere "Bırakabilirsin" isimli mobil uygulama ve 115 numaralı hat üzerinden danışmanlık hizmeti veriliyor.