Egzersize motivasyonunuz yok mu? Bu 6 yöntemi deneyin!
Egzersiz yapmak, çoğu insan için oldukça zorlayıcı bir aktivite olabiliyor. Ama hem sağlıklı olmak hem formda kalmak için de egzersiz yapmak şart. McMaster Üniversitesi’nden Dr. Jennifer Heisz da egzersiz yapmayı motive edecek 6 adet tüyo paylaştı. Artık spor yapmak sandığınızdan da kolay olacak!
Çoğu zaman egzersiz yapmak kaçınılan bir aktivite olabiliyor. Bedenine ne kadar faydalı olduğunu bilse de, sırf üşendiği için bile sporu erteleyen birçok insan var. Kanada'daki McMaster Üniversitesi'nde Kinesiyoloji alanında doçent olan ve kurucusu olduğu NeuroFit Lab'ın direktörlüğünü yürüten Dr. Jennifer Heisz da benzer yollardan geçmiş. Sonunda beyin sağlığı uzmanlığını kullanarak egzersiz yapmak için motivasyon sağlayacak birkaç yöntem geliştirmiş.
The Times’ın haberine göre, insanın kendisini egzersiz yapmaya ikna etmek için yardımcı olabilecek bu tüyolar, beynin sunduğu bahanelerin ve zihinsel engellerin üzerinden gelmeye yardımcı olabilir. Heisz’ın çalışmaları beynin karmaşık mekaniğini incelemeye odaklanıyor. Kendisi de benzer zorlu süreçlerden geçtiği için akademik bilgisini ve çalışmalarını “spor için motivasyon”a yönlendirmiş.
Dr. Heisz, “çoğu insan gibi ben de egzersiz yapmakta çok zorlanıyordum” diyor. “Düzenli bir spor rutini oluşturmam yıllarımı aldı ve benim için çok uzun, acı dolu bir süreçti. Kendimle mücadele etmek zorunda kaldığım o kadar çok zaman oldu ki… Eğer yorgunsam, stresliysem ya da sadece kötü hissediyorsam üstüne spor yapmak da istemezdim” açıklamasında bulunuyor.
Bu sözler size oldukça tanıdık gelebilir. Heisz’ın söylediğine göre, beynimiz, bizi, günü geçirmek için gereken minimum fiziksel çabanın ötesindeki herhangi bir şeyden kaçınmaya programlıyor. “Evrimsel bir bakışla söylenebilir ki, avlanmak için enerjiyi korumamız gerekiyordu ve böylece beynimiz bizi başka bir anlamda tembelleştirmeyi öğrendi. Günümüzde de daha aktif olmak için aldığımız kararlara karşı geliyor. Tamamen evrimsel bir durum. Artık hayatta kalmak için yiyecek aramamıza gerek yok, bu yüzden bu rahatlama ve iyileşme dürtüsünün üstesinden gelmek için sürekli olarak beynimizle mücadele ediyoruz.”
Bu bakış açısıyla dört yıl önce yola çıkan Dr. Heisz, kendini kobay olarak kullanarak çalışmalarına başladı. Yeni kitabı Move The Body, Heal The Mind’da da akademiden triatlon sporculuğuna uzanan deneyimlerini, antrenman rutinlerini ve işe yarayacak tüyoları paylaşıyor.
“İstemediğimde devam etmek için stratejiler geliştirdim ve bu sayede hayatımın sonraki on yılında hayatta kalmak için ihtiyaç duyduğum zihinsel dayanıklılığı kazandım. Sadece egzersize nasıl devam edeceğimi değil, egzersizin bedenimi ve zihnimi nasıl geliştirebileceğini de öğrendim.” diyen Heisz’ın geliştirdiği yollar size de yardımcı olabilir.
Eğer siz de motivasyon sorunu yaşıyorsanız işte spor yapmak için size yardımcı olabilecek öneriler...
1. AĞZINIZI ŞEKERLİ BİR İÇECEKLE ÇALKALAYIN
Evet, yanlış okumadınız. Dr. Heisz’ın favori tüyolarından biri, ağzınızı şekerli bir içecekle çalkalamak. Bu enerji içeceği ya da seyreltilmiş akçaağaç şurubu bile olabilir. Bu yöntemi, egzersizden hemen önce yapmanız gerekiyor. Neden mi? Çünkü bu adımla beyne enerji geleceği sinyalini vermiş oluyorsunuz. Beyin her zaman enerjiyi korumayı ve egzersiz yapmamayı sağlamanın yollarını arar, ancak bu durumu, spor içeceği numarası gibi hareketlerle geçersiz kılmanın yolları vardır. Sahte bir şeker vaadi ve enerji rezervlerinin bol olduğuna dair sinyalle, beyin dopamin salmaya başlar, böylece biz de harekete geçmeye hazır oluruz.
Ayrıca Birmingham Üniversitesi'nden araştırmacılar da ağzı şekerli bir içecekle 5 saniye boyunca çalkalamanın beynin motivasyonla ilgili kısımlarını uyardığını tespit ettiler.
2. KENDİNİZLE PAZARLIK YAPIN
Muhtemelen herkes bu yöntemi değişen derecelerde defalarca denedi. Heisz ise farklı bir yaklaşımla, egzersiz yapamayacak kadar stresli veya yorgun olduğunda en sevdiği yaklaşımın kendi kendiyle müzakere etmek olduğunu söylüyor.
“Kendime egzersizi yapacağım zamanı söyleyerek psikolojik engeli aşıyorum, ancak antrenmanımın yoğunluğunu değil” diyor. “İstediğim kadar yavaş gidebileceğimi ya da koşmak yerine parkta bir tur atabileceğimi söyleyerek kendimi kandırıyorum.”
Egzersize yönelik bu daha şefkatli yaklaşım, koltuktan kalkmanız için yeterli teşviği sağlayabilir. Hareket etmeye başladığınızda, aktivite beyni daha enerjik hissetmek için ihtiyaç duyduğu besinler ve kimyasallarla besler, böylece beklenenden daha fazlasını yapabilirsiniz. Egzersiz yapmak için muazzam zihinsel bileşenleriniz mevcut ve sadece 100 metre yürümek gerektiğini düşünmek bile zihniyeti değiştiriyor, bu şekilde beyin kandırılabilir.