Anasayfa /  Popüler

Ekinoks tarihleri neler? Ekinoks tarihlerinin özellikleri ve farklılıkları nedir?

Ekinoks tarihleri neler? Ekinoks tarihlerinin özellikleri ve farklılıkları nedir? Dünyaca ünlü arama motoru Google 'İlkbahar Gündönümü'nü Doodle yaptı ve kullanıcılarının beğenisine sundu. Yeni google ekranını gören kullanıcılar ekinoks nedir, Ekinoks tarihleri neler, Ekinoks tarihlerinin özellikleri ve farklılıkları nedir? gibi soruların cevaplarını arıyor. İşte Ekinoks tarihleri, Ekinoks tarihlerinin özellikleri ...

Abone ol
Abone ol 20 Mart 2019 01:42

Ekinoks Nedir?: Güneş ışınları 21 mart ve 21 eylül tarihlerinde ekvatora dik düşer. Her yerde gece ve gündüzler eşit olur. Bu duruma Ekinoks denir. Ekinoks ya da gün eşitliği, güneş ışınlarının ekvatora dik vurması sonucunda aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği an. Gündüz ile gecenin eşit olması durumudur. Yılda iki kez tekrarlanır. Kuzey Yarımkürede yaklaşık olarak 21 Mart İlkbahar Ekinoksu-23 Eylül Sonbahar Ekinoksudur. Güney Yarımkürede yaklaşık olarak 21 Mart Sonbahar Ekinoksu-23 Eylül İlkbahar Ekinoksudur. Dünya’nın Güneş etrafında dönmesi ve eksen eğikliğine bağlı olarak dört önemli gün ortaya çıkar. Bu günler aynı zamanda mevsimlerin başlangıcıdır. 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerine ekinoks ( gece – gündüz eşitliği ) tarihleri denir.

Ekinoks tarihlerinin özellikleri nelerdir?





Ekinoks tarihlerinde Güneş ışınları Ekvator’a dik gelir.

Ekinoks tarihlerinde Güneş ışınları her iki yarımküreye aynı açılarla gelir.


Ekinoks tarihlerinde Dünya’daki durgun sularda gel-git genliği artmaktadır.


21 Mart tarihinden 23 Eylül tarihine kadar ışınlar Ekvator’un kuzeyindeki noktalara dik geldiğinden Kuzey Yarımküre’de gündüzler, Güney Yarımküre’den daha uzundur. Fakat 23 Eylül tarihinden 21 Mart tarihine kadar ise de Güney Yarımküre’deki gündüzler Kuzey Yarımküre’den daha uzundur.


21 Mart Kuzey Kutup Noktasında 6 ay süren gündüz süresinin başlaması 23 Eylül tarihinde Güney Kutup Noktasında 6 aylık gündüzün başlaması demektir.


Güneş, ekinokslarda tam doğudan doğup tam batıdan batar.


Güneş’ten her iki yarımküreye gelen enerji miktarı eşit olmasına rağmen, sıcaklık birikiminin farklı olması nedeniyle, sıcaklıklar eşit değildir.


Güneş ışınları kutup noktalarına teğet geçtiğinden, aydınlanma dairesi kutup noktaları üzerinde oluşmuştur. Kutuplarda alacakaranlık yaşanır.


Ekinoks olarak adlandırılan tarihlerde Tüm Dünya’da gece ve gündüz süreleri eşittir.


Aynı meridyen üzerindeki tüm noktalarda Güneş aynı anda doğup, aynı anda batar.


Her iki yarımkürede bahar mevsimlerinin başlangıcıdır. 21 Mart Kuzey Yarımküre’nin ilkbaharı, Güney Yarımküre’nin sonbaharıdır. 23 Eylül Güney Yarımküre’nin ilkbaharı, Kuzey Yarımküre’nin sonbaharıdır.




21 Mart ekinoksunun özellikleri nelerdir?




Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a dik açı ile düşer.


Kuzey Yarımkürede İlkbahar, Güney Yarımkürede Sonbaharın başladığı tarihtir.


Ekvatorda gölge boyu sıfırdır.


21 Mart tarihinden itibaren Kuzey Yarımkürede gündüzler, Güney Yarımkürede geceler daha uzun olmaya başlar.


Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğettir.


Kuzey Kutbu’nda 6 ay gündüzün, Güney Kutbu’nda 6 ay gecenin süreceği günlerin başlangıcıdır.


Gece ve gündüz süreleri birbirine eşittir.




23 eylül ekinoksunun özellikleri nelerdir?




Kuzey Yarımkürede Sonbahar, Güney Yarımkürede İlkbaharın başladığı tarihtir.


Ekvatorda gölge boyu sıfırdır.


Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a dik açı ile düşer.


Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğettir.


23 Eylül tarihinden itibaren Kuzey Yarımkürede geceler, Güney Yarımkürede gündüzler daha uzun olmaya başlar.


Gece ve gündüz süreleri birbirine eşittir.


Kuzey Kutbu’nda 6 ay gecenin, Güney Kutbu’nda 6 ay gündüzün süreceği günlerin başlangıcıdır.




21 haziran ekinoksunun özellikleri nelerdir?

a. Kuzey Yarım Küre




Güneş ışınları Yengeç Dönencesi’ne 90°lik açı ile düşer.


Yaz mevsiminin başlangıcıdır.


En uzun gündüz, en kısa gece yaşanır.


Yengeç Dönencesi’nden kuzeye gidildikçe gündüz süresi uzar, gece süresi kısalır.


Bu tarihten itibaren gündüzler kısalmaya, geceler uzamaya başlar. Fakat 23 Eylül tarihine kadar gündüzler gecelerden uzundur.


Aydınlanma çemberi Kuzey Kutup Dairesi’ne teğet geçer.


Yengeç Dönencesi’nin kuzeyi, güneş ışınlarını yıl içerisinde alabileceği en dik açı ile alır. Bu tarihten itibaren güneş ışınlarının gelme açıları küçülmeye başlar.


Yengeç Dönencesi’nin kuzeyinde en kısa gölge yaşanır. Bu tarihten itibaren gölge boyları uzamaya başlar.




b. Güney Yarım Küre




Güneş ışınları Oğlak Dönencesi’ne 43°06′ lık açı ile düşer.


Kış mevsiminin başlangıcıdır.


En uzun gece, en kısa gündüz yaşanır.


Oğlak Dönencesi’nden güneye gidildikçe gece süresi uzar, gündüz süresi kısalır.


Bu tarihten itibaren geceler kısalmaya, gündüzler uzamaya başlar. Fakat 23 Eylül tarihine kadar geceler gündüzlerden uzundur.


Aydınlanma çemberi Güney Kutup Dairesi’ne teğet geçer.


Oğlak Dönencesi’nin güneyi güneş ışınlarını yıl içerisinde alabileceği en dar açı ile alır. Bu tarihten itibaren güneş ışınlarının gelme açıları büyümeye başlar.


Oğlak Dönencesi’nin güneyinde en uzun gölge yaşanır. Bu tarihten itibaren gölge boyları kısalır.




21 aralık ekinoksunun özellikleri nelerdir?

a. Kuzey Yarım Küre




Güneş ışınları Yengeç Dönencesi’ne 43°06′ lık açı ile gelir.


Kış mevsiminin başlangıcıdır.


En uzun gece, en kısa gündüz yaşanır.


Yengeç Dönencesi’nden kuzeye gidildikçe gece süresi uzar, gündüz süresi kısalır.


Bu tarihten itibaren geceler kısalmaya, gündüzler uzamaya başlar. Fakat 21 Mart tarihine kadar, geceler gündüzlerden uzundur.


Aydınlanma çemberi Kuzey Kutup Dairesi’ne teğet geçer.


Yengeç Dönencesi’nin kuzeyi güneş ışınlarını yıl içerisinde alabileceği en dar açı ile alır. Bu tarihten itibaren güneş ışınlarının gelme açıları büyümeye başlar.


Yengeç Dönencesi’nin kuzeyinde en uzun gölge yaşanır. Bu tarihten itibaren gölge boyları kısalmaya başlar.




b. Güney Yarım Küre




Güneş ışınları Oğlak Dönencesi’ne 90° lik açı ile gelir.


Yaz mevsiminin başlangıcıdır.


En uzun gündüz, en kısa gece yaşanır.


Oğlak Dönencesi’nden güneye gidildikçe gündüz süresi uzar, gece süresi kısalır.


Bu tarihten itibaren gündüzler kısalmaya geceler uzamaya başlar. Ancak 21 Mart tarihine kadar, gündüzler gecelerden uzundur.


Aydınlanma çemberi Güney Kutup Dairesi’ne teğet geçer.


Oğlak Dönencesi’nin güneyi güneş ışınlarını yıl içerisinde alabileceği en dik açı ile alır. Bu tarihten itibaren güneş ışınlarının gelme açıları küçülmeye başlar.


Oğlak Dönencesi’nin güneyinde en kısa gölge yaşanır. Bu tarihten itibaren gölge boyları uzamaya başlar.




Google İlkbahar Gündönümü'nü Doodle yaptı.

1998 yılından bu yana çalışmalarını sürdüren Google'ın en bilindik çalışmalarından biri olan Doodle ziyaretçileri sürprizleriyle şaşırtıyor. Günün anlam ve önemini belirtmek için İlkbahar Gündönümü kelimesinde olduğu gibi sürekli değişen sözcüklerle kullanıcı karşısına çıkan Doodle ziyaretçilerine bu alanda çok faydalı bir hizmet sunmuş oluyor. Yoğun iş temposundan gündeme dair gelişmelerden uzak kalan internet kullanıcıları İlkbahar Gündönümü gibi popüler kelimelerinden Doodle sayesinde haberdar olup, önemli ve özel günlerden de geri kalmamış oluyor.

İşte bugün için yapılan Doodle;





DOODLE NEDİR?

Google Doodle'lar, ünlü sanatçıları, kâşifleri ve bilim insanlarını anmak ya da tatil günlerini ve yıl dönümlerini kutlamak amacıyla Google çalışanları tarafından logosunda yapılan eğlenceli, şaşırtıcı ve bazen de spontane değişikliklerdir.

Doodle kavramı ilk olarak 1998 yılında, şirket henüz anonim şirket olmadan önce Google'ın kurucuları Larry Page ve Sergey Brin'in, Nevada çölündeki Burning Man festivaline katıldıklarını göstermek için şirket logosunu değiştirmeleriyle doğdu.



Page ve Brin, Google kelimesindeki ikinci "o" harfinin arkasına bir çöpten adam çizimi yerleştirdiler. Logonun bu değiştirilmiş hali, şirket sahiplerinin "şirket dışında" olduklarını Google kullanıcılarına komik bir şekilde söylemeyi amaçlıyordu. İlk doodle diğerlerine göre basit olsa da, önemli etkinlikleri kutlamak için şirket logosunu süsleme fikri bu sayede doğmuş oldu.



2 yıl sonra 2000'de, Larry Page ve Sergey Brin o zamanki web yöneticisi ve aynı zamanda stajyer olan Dennis Hwang'dan Bastille Günü için bir doodle yapmasını istediler. Kullanıcılar bunu o kadar çok beğendi ki, Dennis, Google'da doodle'lardan sorumlu kişi olarak atandı ve doodle'lar Google'ın ana sayfasında gittikçe daha düzenli bir şekilde görülmeye başladı.



Başlangıçta Google doodle'lar, çoğunlukla herkesin bildiği özel günleri kutlamak için hazırlanıyordu; şimdiyse, John James Audubon'un doğum gününden, Dondurmalı Sundae'nin keşif yıldönümüne kadar çok çeşitli etkinlik ve yıl dönümü öne çıkarılıyor.



Google Doodle'lara duyulan ilgi her geçen gün arttığından, doodle çizimleri yeni teknolojileri kucakladığından ve bu çizimlerde farklı sanatsal ortamlardan yararlanıldığından, doodle'lar artık özel bir çizim ekibi (ki biz onlara doodle tasarımcıları diyoruz) ve mühendisler tarafından oluşturulmaktadır. Onlar doodle oluşturmayı, Google'ın ana sayfasını canlandırmak ve dünyanın dört bir yanındaki Google kullanıcılarını gülümsetmek için yaptıkları bir grup çalışması olarak görüyorlar.


Yorumlar
Çok Okunanlar