Emekliler'e ne kadar zam geliyor?
Yıllık enflasyonun yüzde 60'ın üzerinde çıkması ve hayat pahalılığı karşısında ücretlilerin maaşının erimesi en çok emekli vatandaşları vurdu. Türkiye Emekliler Derneği de bunun için çağrı yaptı ve taleplerini sıraladı. Emeklilerin maaşlarına seyyanen zam mı geliyor? Emeklilerin elektrik, doğalgaz, su faturalarından KDV ve ÖTV alınmayacak mı? İntibak yasası çıkıyor mu?
Türkiye Emekliler Derneği, emekli maaşlarıyla ilgili flaş bir açıklama yaptı ve hükümetten beklentilerini sıraladı. TÜED Başkanlar Kurulu yazılı bir açıklama yaptı ve başkan Kazım Ergün'ün sözlerine yer vererek taleplerini şöyle sıraladı.
Kazım Ergün, "Emekli aylığı hesaplamalarındaki kayıplar ve güven vermeyen tüfe rakamlarıyla belirlenmiş oranlara göre emekli aylıklarına yapılan artışlar emeklilerin alım gücünü ciddi şekilde düşürmüştür. Emeklinin harcama kalıplarını dikkate almayan hesaplama sistemi ile belirlenen tüfe oranlarında yapılan zamlar emekli aylıklarını giderek küçültmüştür. Öncelikle 2000 sonrası emeklilerin intibakları yapılmalı, seyyanen zamlarla en düşük emekli aylığı asgari ücret seviyesine çekilmelidir. Sosyal güvenlik sistemi yeniden ele alınmalı, bilhassa emekliler arasında eşitliği esas alan yeni bir mevzuat düzenlemesine gidilmelidir” dedi.
Emeklilerin doğalgaz, elektrik ve su faturalarından KDV ve ÖTV alınmamalı
Başkanlar Kurulu ayrıca şu taleplerde bulundu:
Asgari Geçim İndirimi Kaldırıldı: Asgari ücretten vergi alınmaması, çalışanların ücretlerinde önemli bir artış getirmiştir. Vergi, bir ülkenin en önemli aracı olduğundan, her kesimden adaletli bir vergi alınması, vergi politikalarının temel ilkesidir. Emeklilere ödenen vergi iadesi karşılığı yüzde 4-5 ek ödeme oranları günümüzde değerini yitirdiğinden, ek ödeme oranı yüzde 10’a yükseltilmeli; emeklilerin doğalgaz, elektrik ve su faturalarından KDV ve ÖTV alınmamalıdır.
2000 Sonrası Emeklilerin İntibakı Yapılmalı:
Emekli olunan tarihlere bakılmaksızın, prim kazancı ve prim ödeme gün sayıları eşit olanlara, eşit aylık ödenmesi için intibak yapılmalıdır. Gelecekte emekli olacakların aylıklarında kayıpların olmaması için güncelleme katsayısı ve aylık bağlama oranlarında bütün dönemler için tek bir hesaplama yöntemi benimsenmelidir.