Erdoğan'ın '"Anayasa'nın ilk dört maddesi' çıkışı kafaları karıştırdı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugünkü grup konuşmasında, "Anayasanın ilk 4 maddesini değiştirme fikri CHP’nin fikri midir? Yoksa Kılıçdaroğlu’nun kişisel fikri midir." diye sordu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan jet cevap geldi. CHP lideri, "AK Parti’nin ileri gelenleri Anayasanın ilk dört maddesinin değişmesini talep ediyor; Erdoğan, benim söylediğimi zannediyor." dedi. Öte yandan Anayasa'nın ilk dört maddesinin değiştirilmesi tartışmasını İsmail Kahraman başlatmıştı.
Abone olTBMM'deki grup toplantısında yeni anayasa ile ilgili tartışmalar değinen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Eğer uzlaşı sağlanmazsa, (2023) seçim sonrasına kadar ortaya çıkacak tecrübeye ve birikime göre kendi düzenlemelerimizi hayata geçirme yoluna gideriz. Anayasanın ilk 4 maddesini değiştirme fikri CHP’nin fikri midir? Yoksa Kılıçdaroğlu’nun kişisel fikri midir. Bu CHP’nin kurumsal fikri ise ülkemiz açısından çok vahim bir sorun var demektir." dedi.
AK Parti’nin ileri gelenleri “Anayasanın ilk dört maddesinin değişmesini” talep ediyor; Erdoğan, benim söylediğimi zannediyor. Artık sağlık raporu istemek, bir devlet güvenliği meselesi haline gelmiştir. Erdoğan, bağımsız bir kuruluştan, sağlık raporu almalıdır, hem de hemen!
— Kemal Kılıçdaroğlu (@kilicdarogluk) October 6, 2021
Erdoğan'ın bu sözlerinin üzerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden bir açıklama yaparak yanıt verdi.
Anayasa tartışmasını İsmail Kahraman başlatmıştı
Öte yandan yeni anayasa ile ilgili çalışmalarda ilk dört madde ile ilgili tartışmayı Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Başkanvekili ve eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman başlatmıştı.
Kahraman, “Değişmez maddeler anayasaya konmamalıdır. Milletin isteği halinde değiştirilebilir” diyerek ilk 4 maddenin yeni Anayasada yer almaması gerektiğini savunmuştu.
Indepent Türkiye'nin haberine göre şunları söylemişti:
Değişmez maddeler anayasaya konmamalıdır. Milletin isteği halinde değiştirilebilir. Millet kendini idare etmek için bir araya geliyor da bir karar veriyorsa demokrasinin gereğini yerine getirmek lazımdır.
- Parlamenter sistem demokrasiyle bağdaşmaz. Çünkü demokrasilerde 3 temel kurum birbirinden ayrıdır. Yasama, yürütme, yargı birbirine bağlı değildir. Hepsi ayrı güçlerdir. Parlamenter sistemde yürütme ile yasama bir, Meclis'in içinden bakanlar çıkıyor. Oysa şimdikinde Meclis dışındandır bakanlar. Meclis'in gücünün çok daha arttığını göreceğiz. Milletvekillerinin yetkisinin arttığını göreceğiz zaman içinde.
- Güzel bir sistem ve bu sistem devam etmelidir. Türkiye hakikaten hukuk devleti normlarına uygun, ufku açık, teferruata girmeyen, kısa, öz bir anayasa yapmalıdır. Ümit ederim ki bu gerçekleşir. Bu temenniyi bütün partiler seçimlerde ifade ediyor. İfade ettikleri bu temenninin yerine gelmesine de ellerinden gelen desteği vereceklerine inanıyorum.