Esen’den bakan Göktaş’a nafaka yanıtı: Yasalarda süresiz nafaka olmadığını görebilirsiniz
DEVA Partili Elif Esen, nafakayla ilgili gerçekleri anlattı. Nafakaların yüzde 66’sının 500 liranın altında olduğunu ve nafakaların yarısından fazlasının ödenmediğini söyleyen Esen, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın “Süresiz nafaka uygulaması kabul edilemez" sözlerine de yanıt verdi
DEVA Partili Elif Esen, nafakayla ilgili gerçekleri anlattı. Nafakaların yüzde 66’sının 500 liranın altında olduğunu ve nafakaların yarısından fazlasının ödenmediğini söyleyen Esen, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın “Süresiz nafaka uygulaması kabul edilemez" sözlerine de yanıt verdi: “Nafaka alan kişinin yoksulluktan kurtulduğunun tespiti veya geçimini sağlayacak bir başkası ile yaşaması halinde nafakanın kaldırılması mümkündür, yani süresiz değildir.”
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Elif Esen, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın “Süresiz nafaka uygulaması kabul edilemez" ifadesini değerlendirdi. Bakan Göktaş’ın sözlerinin aksine süresiz nafaka uygulamasının söz konusu olmadığını belirten Esen, açıklamasında yoksulluk nafakası alan vatandaşların sorunlarını dile getirdi. “Yanlış algıları yıkmak üzere bugün sizlerle bir araya geldik” diyen Esen, konuşmasında şunları söyledi:
‘Nafaka ödeyebilecek ekonomik gücün bulunması gerekiyor’
“Sayın Bakan’a seslenmek istiyorum. Mevcut yasal düzenlemelere baktığımızda zaten süresiz nafaka uygulamasının olmadığını açıkça görebilirsiniz. Türk Medeni Kanunu’nun ‘Yoksulluk nafakası’ başlıklı 175. maddesine göre yoksulluk nafakasına hükmedilebilmesi için öncelikle boşanmaya hükmedilmiş olması gerekiyor. Ardından nafaka talep eden eşin boşanma yüzünden yoksulluğa düşmüş ya da düşecek olması önemli bir etken. Bir de her iki taraf için de kusur durumuna bakılıyor. Boşanmaya neden olan olaylarda eşit kusurluluk hali veya diğer eşe nazaran daha az kusurlu veya tamamen kusursuz olunması ve tüm bu şartlara ilave olarak nafaka talep edilen eşin nafaka ödeyebilecek ekonomik gücünün bulunması gerekiyor.”
‘Nafaka kadın hakkı ya da erkek hakkı olarak nitelendirilemez’
“Yoksulluk nafakası, eşler arasında geçerli olan dayanışma ve yardımlaşma yükümlülüğünün doğal bir sonucudur. Boşanma nedeniyle yoksulluğa düşecek eş, kusuru daha ağır olmamak şartıyla geçimi için diğer eşten mali gücü oranında Medeni Kanunun 176. maddesinde sayılan yoksulluk nafakasının kaldırılmasına ilişkin şartlar gerçekleşmesi halinde bu nafaka mahkeme tarafından kaldırılabilmektedir. Bakın kanun hükmü cinsiyet ayrımı yapmıyor, kadın ya da erkek ayrımı yapmıyor, sadece eş diyor. Dolayısıyla bu nafaka kadın hakkı ya da erkek hakkı olarak nitelendirilemez.”