Anasayfa /  Ekonomi

Ev fiyatlarına zam üstüne zam yapıldı

Koronavirüs salgını sürecinde zamlanan konut kiralarına karşı uzmanlar uyardı. Birçok il ve ilçede ev, iş yeri ve arsaların fiyatları 3 katına kiraları ücretleri ise iki katına çıktı.

Abone ol
Abone ol 05 Aralık 2020 16:46

Koronavirüs salgını sürecinde Bodrum'da nüfus yüzde 300 arttı. İlçede kiralık ev kalmaması nedeniyle ev, iş yeri ve arsaların fiyatları 3 katına çıkarken ev sahipleri kiraları iki katına çıkardı. Çok fazla göç alan Bodrum'da satılık ve kiralık ev bulmanın zor olmaya başlaması ev satış fiyatlarını da vurmaya başladı. Geçtiğimiz yıl 500 bin liraya satılan bir evin fiyatı 1 milyon liraya kadar artış gösterdi. Ev ve arsalara talebin artması inşaat sektörüne de yaradı. Bodrum'un birçok bölgesinde inşaatlar yeniden başladı. Pandemide öncesinde 170 bin olan Bodrum'un nüfuslu 500 bine yükseldi. Bodrum'da kiralık evlerin fiyatları iki katına çıktı. 2+1 kiralık ev fiyatları 2 bin lira ila 5 bin liraya kadar yükseldi.

 

Kiracıların zamlara karşı dikkatli olmasını belirten Muğla Barosu avukatlarından İstanbul Hukukçular Birliği başkanlarından Baran Akçan, "Dünya genelinde ve ülkemizde yayılan korona salgınına bağlı olarak insanlar büyük şehirlerden uzaklaşmaya başlayarak turizm bölgelerini tercih etmeye başladı. Turizm bölgelerinde artan nüfusla birlikte kiralık yer bulmak güçleşmiş, bu da özellikle başta Bodrum olmak üzere turizm bölgelerindeki kira bedellerinin ciddi oranda artmasına neden oldu. Yetersiz konut ihtiyacına bağlı olarak ev sahipleri eski kiracılarının zam oranlarını da fahiş oranda artırmak istemekte ve istediği artırımı yapmadığı takdirde konutu boşaltmaya zorlamakta; bu durum kiracı kesimde büyük bir mağduriyete neden oluyor" diye konuştu.

Konut ve çatılı iş yerlerinin kira rejimini düzenleyen Türk Borçlar Kanunu'nda 2019 yılında yapılan değişiklikle yıllık kira artışları bir önceki yılın TÜFE ortalaması ile sınırlandırıldığına dikkat çeken Akçan, "Sözleşmede, taraflarca daha düşük bir oranda artış yapılması öngörülmüş ise kira artışı belirlenen oran üzerinden yapılacak ancak hiçbir koşulda yasal oranı geçemez" diyerek sözlerine şöyle devam etti:

Ev sahibinin kiracıya karşı mobbing uygulayarak fahiş talepte bulunması veya evden çıkarmaya çalışması ise adli anlamda bir şikayet konusu. Kira bedellerinin emsallerine göre düşük kalması durumunda mülk sahiplerinin de birtakım hakları bulunuyor. Ev sahipleri de beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, yeni kira yılında uygulanacak kira bedelinin tespitini mahkemeden talep edebilir.

İşletmeler haciz ve tahliye tehdidi yaşıyor

Pandemiye bağlı olarak restoran ve işletmelerin kapalı durumda olmasına rağmen kira borçları nedeniyle haciz ve tahliye tehdidi altında kalmasına işaret eden Akçan, "2018 yılında döviz cinsinden sözleşmelerin uyarlanması konusunda olduğu gibi bu konuda da birtakım düzenlemeler yapılması gerektiğini düşünmekteyiz; aksi takdirde ilerleyen süreçte mahkemeler bu tip uyuşmazlıklarla dolacaktır" dedi.

Bodrum'da emlakçılık yapan Musa Orman ise kiralarda ve satışlarda ciddi bir artış olduğunu belirterek normalde 1 evi 1 ay içerisinde zorla kiraya verdiklerini, pandemi sürecinde bu durumun 3 gün ila 1 haftaya kadar düştüğünü ifade ederek, "Pandemi koşullarından dolayı büyük şehirlerde yaşayanların kısıtlamalardan dolayı bahçeli evlere yönelmesi ve buralardaki arz ve talepten dolayı az ev olduğu içinde kiralamalara talepler artmaya başladı. Talep arttığı için de ve yer bulunmadığından fiyatlar da yükseliyor. Kiraların yükselmesi bu durumdan dolayıdır. Bölge bölge kiralar değişiyor. 80 metrekarelik bir ev, 3 bin lira, 4 bin lira, 5 bin lira arasında 80 metrekarelik bir ev kiraya verilebiliyor" dedi.

Etiketler zam ev zam konut zam
Yorumlar