Fahrettin Koca 65 yaş üstü vatandaşlara müjdeyi verdi !
Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca önemli açıklamalarda bulundu.
Abone olKoronavirüs Bilim Kurulu saat 14.00’te video konferans yöntemiyle toplandı. Toplantıda, alınan önlemler, haftasonu uygulanacak sokağa çıkma yasağı gibi konular ele alındı. Kritik toplantı sonrası Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca açıklama yaptı.
Koronavirüs Bilim Kurulu saat 14.00’te video konferans yöntemiyle toplandı. Toplantıda, alınan önlemler, haftasonu uygulanacak sokağa çıkma yasağı gibi konular ele alındı. Kritik toplantı sonrası Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca kameraların karşısına geçti.
İşte Fahrettin Koca'nın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:
Günlük hayatımızdan fedakarlık yapmak süretiyle verdiğiniz bu mücadele pek çok insanın hastalığa karşı bizzat mücadele etme mecburiyetini önlemiştir, önlemeye de devam etmektedir.
Ev hayattır, ev hastalığa karşı hayat olmaya devam edecektir.
Hastalıktan hiç kaybımızın olmadığı günlerin geleceğini düşünüyoruz. Umutsuz tek gün bile yaşamadık
Mücadelenin daha ne kadar süreceğini bilemediğimiz için hayatı yeniden planlıyoruz. Yeniden planlanan hayattan virüse karşı korunma tedbirlerini ilk plana alıyoruz.
Erken umut, tedbirleri önemsiz kılmasın. Hâlâ sağlık personelimiz eve döndüğünde çocuklarına sarılamıyor. Maske ve mesafe kurallarına uyalım.
Bayramı çok dikkatli geçirmeliyiz. Bayram günleri için veremediğim haberleri sonrası için verebilirim. Tedbirlere uyarsak bayram sonrası farklı olabilir.
Bayramdan sonrası günler daha özgür olacak. Ama tedbirlere uyarak yaşayacağız, evimiz yine bizim için en güvenli yer olacak. Kontrollü sosyal hayat olacak.
Virüsün yayılımına izin vermemek için tedbirlerimizi alacağız. Her yerde kontrollü sosyal hayat kurallarına uyarak ilerleyeceğiz.
Yeni dönemin pandemi açısından bazı standartlarını belirlemek için Bakanlıklar ile ortak çalışmalar yaptık. Riskli hareketliliğin olduğu kavşak noktalarına, hava alanlarına, organize sanayi bölgelerine test kurduk ve kurmaya devam ediyoruz.
20 Mayıs'tan sonra iş yerlerinin girişinde, o iş yerinde uyulması gereken kuralları gösteren afiş ve çalışma rehberleriyle karşılaşacaksınız.
İş yerlerinin girişlerindeki asılı afişlerde, mekan durumu, çalışma saati, bir arada bulunabilecek azami insan sayısını göreceksiniz. Detaylı çalışma rehberleri de bulunacak.
Açılabilecek iş yerleri için de rehberler hazırlanıyor.
Mobil uygulama üzerinden alacağınız kodu kullanarak uçak ve tren seyahati yapabileceksiniz.
HES KODU İLE YOLCULUK
HES kodu ile kısa mesaj ile alınabilecek. Bu kod ile seyahatte en üst düzeyde güvenlik sağlanacak. Risk varsa onay verilmeyecek. Yolculuklarda bu güvenliğimizi sağlayacak. Her yolculukta farklı bir HES kodu alınacak. Önümüzdeki günlerde yaygın kullanılması hayatımızı yolculuk ederken HES kodu rahatlatacak. Ulaşımda risk taşımadığını belirten belgeler istenecek.
KONTROLLERİ FİRMALAR YAPACAK
Seyahatlerde sağlık durumlarının kontrolü, ilgili seyahat firması tarafından sağlanacak. Virüs bulaştığı tespit edilirse yolculuk esnasında temas ettiği kişilerin takibi yapılacak.
İstanbul'da yoğun bakım ihtiyacının çok olduğunu biliyoruz. Yeni hastaneler ciddi manada yoğun bakım sorununu çözecek.
VİRÜS YAYILIM HIZI DÜŞTÜ
Her geçen gün bulaş değeri düşüyor bunu da belirtmek isterim. Virüsün bulaşma hızı 1,56'dan 0,72'ye düştü.
ÖĞRENCİLER MASKE İLE Mİ SINAVA GİRECEK?
Biz bu konu ile ilgili bir rehber hazırlıyoruz. Bütün öğrencilerin maske ile sırasına oturması istenecek. İmtihan anında mesafe korunabilirse maskeyi çıkarabilecekler.
65 YAŞ ÜSTÜNE MEMLEKET İZNİ
65 yaş üstü vatandaşlar için, sabit bir yere gittiğinden eminsek, memlekete gideceklerinden emin, 1 aylık tek yönlük gidiş içerisinde bir izin durumu yarından itibaren söz konusudur. Sağlık durumları da göz önünde bulundurulacak. Ve kaymakanlıklardan izin alınacak.
Turist sayısı önceki sezona göre yüzde 20'yi geçmeyecek.
AŞI AÇIKLAMASI
Aşı 8-10 aylık dönemden önce kullanılacak hale gelemez. Türkiye'de süreç var ancak süreç uzun.
HAZİRAN'DA SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI OLACAK MI?
Bununla ilgili bir çalışma yaptık. Daha özgür olacağız. Ancak bu konu bakanlar kurulunda da konuşulur. Daha riskli gördüğümüz hasta gruplarını kontrol altına almak istiyoruz biz bundan sonrasında. Kronik hasta ve 65 yaş üstüne kısıtlamayı sürdürmek istiyoruz anvak bu bilim kurulunun önerisi.
*Yeni hastanelerimiz İstanbul'da yoğun bakım sorununu çözecek. Yeni hastanelerin devreye girmesi ile İstanbul'daki yoğun bakım yatak kapasitesi genişleyecek. Bütün yataklar yoğun bakım yatağı olarak planlandı.
*(LGS ve YKS sınavları) Liseye geçiş ve üniversite sınavları içi önlemler görüşüldü. Tüm öğrencilerimiz maskeyle sırasına oturacak. Sınav esnasında maskeyi çıkarabilecekler.
*Virüsün bulaşma hızı 1.56'dan 0.72'ye geriledi.
*OSB ve benzeri yerlerde test sayılarını artırıyoruz. OBS'lerde 50 bine yakın kişiyid taradık. Bu 50 bin test içinde pozitif çıkma oranı binde 3.5.
*(Rus turistlerde HES uygulaması olabilir mi?) Bu konu tartışılıyor. Turizm Bakanımızla sık görüşüyüoruz. Bu sezonu kontrollü yapmak istiyoruz. Haziran için daha önceki dönemlere göre yüzde 20'yi geçmeyi düşünmüyoruz. Riskli ülkelerle ilgili, zamana yayarak, bir dinamik süreç içerisinde planlanmış olacak. Gelenlerin de hem testleri yapılıyor olacak, kontrollü sosyal hayat ile birlikte... Tüm bunlar çalışıldı. Bu çerçevede de gelen hastanın pozitif olması durumunda tüm detayların çalışıldığını bilelim. Rusya ve daha riskli ülkeler konusunda 1 Haziran'da hemen açılma olmayacak. Bir takvimle ülkeler planlanıyor. 70 ülke Haziran-Temmuz-Ağustos-Eylül olmak üzere belli dönemlerde planlandı. Bu her an değişebilir. O ülkedeki salgın ya da bizim takipte gördüğümüz duruma göre değişebilir.