Fahrettin Koca: Koronavirüs 'tanı kiti'ni ihraç edeceğiz
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs yerli tanı kitinin ticari bir kit olarak planlandığını belirterek, “Yurt dışına da satılacak” dedi.
Abone olKoronavirüs yerli tanı kitinin sonuç verme süresini 75 dakikaya indirmeyi hedeflediklerini belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Bu kit aynı zamanda ticari bir kit olarak planlandı. Haklarının, Uluslararası Sağlık Hizmetleri AŞ (USHAŞ) üzerinden ticari kit olarak pazarlanması da planlandı. Yurt dışına da satılacak” dedi.
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Nöbetçi Bakan uygulaması kapsamında bulunduğu TBMM’de parlamento muhabirlerinin sorularını yanıtladı.
“Koronavirüste risk daha az!”
Türkiye’de yeni tip koronavirüse (covid-19) ilişkin tedbirler aldıklarını anımsatan Koca, “Risk şu an daha az. Ülkede koronavirüs hastasına şu ana kadar rastlanmadı. Bütün önlemleri, bu hastalığın ülkeye girişini önleme noktasında aldık. Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) önerisinden önce termal kamera ve karantina sistemine başladık, ayrıca yurt dışından canlı hayvan ve benzeri ürünlerin ülkeye girişini önledik” şeklinde konuştu.
Koronavirüs Bilim Kurulu’nun hastaya nasıl davranılması gerektiğine yönelik yayınladığı genelgenin tüm sağlık kuruluşlarına dağıtıldığını aktaran Koca, “Karantina odaları ve takibi dahil olmak üzere referans hastaneleri belirlendi. Nasıl davranılacağı rehberde net olarak belirlendi. Ülke olarak, olması gereken bütün hizmet ve tedaviyle ilgili hazırlıklarımızı tamamladık” ifadelerini kullandı.
Koronavirüs tedavisine yönelik hazırlıklar
Sağlık Bakanı Koca, hastalığın Türkiye’de görülmesi durumunda tedaviye yönelik ne tür hazırlıklar olduğunun sorulması üzerine ise şunları söyledi:
“DSÖ’nün nasıl bir tedavi yapılmasıyla ilgili yaklaşımı belli. Şu an virüse özel herhangi bir ilaç tedavisi olmadığı biliniyor. Birtakım kombine tedavi yaklaşımları deneniyor. Bununla ilgili sonuçlar kesin olmamakla birlikte denenebilir görünüyor. Çünkü bazı vakalarda antiviral ilaç kombinasyonlarıyla virüsün negatifleştiğini biliyoruz, sayıları çok olmamakla beraber. Şu an uygulanan ve uygulanması gereken bütün yaklaşımlar için hazır olduğumuzu söyleyebilirim.”
Yerli tanı kiti yurt dışına da satılacak
Koronavirüsün teşhisine ilişkin geliştirdikleri tanı kitinin sorulması üzerine de Fahrettin Koca, “Temel hedef, maliyeti azaltmak değil. Temel hedef, yerli bir kitin daha erken sonuç verebilirliğini sağlamak. Söz konusu kitin sonuç verme süresi 90 ile 120 dakika arasında. Hedef, 60-75 dakika arasına çekmek. Muhtemelen 75 dakika olabilir.” dedi.
Daha önceki kitin maliyetini 300 liradan 75-80 liraya düşürdüklerini anlatan Koca, “Bu kit aynı zamanda ticari bir kit olarak planlandı. Haklarının, Uluslararası Sağlık Hizmetleri AŞ (USHAŞ) üzerinden ticari kit olarak pazarlanması da planlandı. Yurt dışına da satılacak” bilgisini verdi.
“Maske ve eldivende herhangi bir sorunumuz yok”
Bakan Koca, ayçekirdeğinde koronavirüs iddialarına ilişkin ise, “Yüzeylerde bu virüsün ömrünün uzun olmadığını biliyoruz. Hayvansal ürünler dışındaki malzeme ve benzeri ürünlerde bu bulaşımın olmaması nedeniyle DSÖ halen canlı hayvan ve ürünleri dahil olmak üzere ithalatını sınırlamıyor. Biz, buna rağmen Bilim Kurulu’nun önerisiyle geçici olarak sınırlandırmayı sağladık. Bırakın canlı hayvan ve ürünlerinden geçişi, diğer malzemelerde geçiş zaten söz konusu değil” ifadelerini kullandı.
Virüsten korunma amacıyla kullanılan maskelerin Çin’e satılması nedeniyle Türkiye’de sayısının azaldığı yönündeki iddialara yönelik Koca, “Elimizde yoğun miktarda var. Ne maske ne eldivende herhangi bir sorunumuz yok. Hatta ithal olan tıbbi maske dediğimiz maskenin yerli üretimi de yapılabiliyor. Bu anlamda bir sıkıntı yaşamayacağız” diye konuştu.