Anasayfa /  Ekonomi

Gelir testi kalkıyor borçlar siliniyor! İşte detaylar

Meclis'e sunulan son tasarı genel sağlık sigortasında kafa karışıklarının önüne geçecek. Tasarıda uygulamanın tamamen kaldırılmasına yönelik de bir hüküm bulunuyor. Bu yolla borçların da silinmesi mümkün olacak.

Abone ol
Abone ol 06 Mart 2017 15:06

Geçtiğimiz hafta Meclis'e gelen kanun tasarısı genel sağlık sigortasında çok önemli değişiklikler öngörüyor. Kanun tasarısı bu haliyle yasalaşırsa gelir testi kalkacak, genel sağlık sigortası primi azalacak ve prim borcu olanlara borçlarını sildirme ve yapılandırma hakkı tanınacak.

Kanun tasarısı bu haliyle yasalaşırsa 1 Ocak 2012’de hayatımıza giren gelir testi kalkacak. Gelir testi çalışmayan, emekli olmayan ve bir sigortalının 'bakmakla yükümlü olduğu kişi' statüsünde olmayan kişilerin genel sağlık sigortasına ödeyeceği primin belirlenmesi için yapılıyor. Geliri asgari ücretin üçte birinden az olan kişilerin primleri devlet tarafından ödeniyor.



426 LİRALARA ÇIKIYORDU

Dolayısıyla, bu kişiler prim ödemeksizin sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor. Ancak geliri asgari ücretin üçte birinden yüksek olan kişilerin ne kadar prim ödeyeceği gelir testi sonucuna göre belirleniyor. Gelir testi sonucuna göre yaşadığı hane içerisindeki kişi başına düşen gelir arttıkça ödenmesi gereken prim miktarı da artıyor. 2017 yılı için belirlenen üç gelir seviyesine göre 71 TL, 213 TL veya 426 TL prim ödeniyor.



MAĞDURLARI VAR

Gelir testi uygulamasının en büyük mağdurları, gelir testi yaptırması gerektiği halde yaptırmayanlar oldu. Teste girmeyen bir kişiye 2017 yılı için her ay 213 TL borç yazılıyor. İşte gelir testinin en büyük mağdurları da bu grup oldu. Bu sorunun ortadan kaldırılması için kanun tasarısında gelir testinin kaldırılmasına yönelik hüküm bulunuyor. Tasarı bu haliyle yasalaşırsa gelir testi kalkacak. Sigortalı olarak çalışmayan, emekli olmayan ve bir sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsünde bulunmayan kişiler için tek bir prim miktarı söz konusu olacak. Bu kişiler gelir testi yaptırmaya gerek kalmadan belirlenen bu primi ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanacak.

53 liraya gerileyecek

Bugün için gelir testi sonrası en düşük 71 TL, en yüksek 426 TL prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanmak mümkün oluyor. Kanun tasarısı bu haliyle yasalaşırsa sigortalı olarak çalışmayan, emekli olmayan ve bir sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişilerden olmayanlar için genel sağlık sigortası prim miktarı 53,3 TL olacak. Dolayısıyla, bugün için ödenmesi gereken en düşük miktardan bile daha düşük bir prim miktarı belirlenecek.

Ceza ve zam yok

Kanun tasarısı bu haliyle yasalaşırsa daha önce gelir testine giren ancak belirlenen primi ödeyemeyen kişiler için de yapılandırma hakkı tanınacak. Bu kişilerin aylık prim borcu eğer 53,3 TL’nin üzerinde ise aylık prim borcu 53,3 TL olarak hesaplanacak. 53,3 TL’nin altındaki borçlar ise ilgili tutardan ödenecek. Dolayısıyla, primin azalması, borçluların borç miktarını da azaltmış olacak. Borçları bu doğrultuda yeniden hesaplanan kişilerin borçlarına ilişkin gecikme cezası ve zamları da silinecek. Yeniden hesaplanan borçlar 12 ay içerisinde ödenebilecek.

Prim iadesi yok

GSS prim miktarının azaltılması yönündeki kanun tasarısında hüküm bulunması daha önce gelir testi yaptıran ve primini ödeyen kişilerin akıllarına 'yüksekten ödediğimiz primleri geri alabilir miyiz' sorusunu getirecektir. Ancak daha önce 53.3 TL’nin üzerinde ödenen primler iade edilmeyecek.

1 YIL İÇİNDE TESTE GİR

Kanun tasarısı bu haliyle yasalaşırsa daha önce hiç gelir testine girmeyenler kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içinde gelir testine girerek borçlarını sildirme hakkına sahip olacaklar. Daha önce hiç gelir testine girmeyen ve yaşadığı hanedeki kişi başına düşen gelir asgari ücretin üçte birinden düşük olan kişilerin borçları silinecek.


Etiketler vergi borçları
Yorumlar
Çok Okunanlar