Google'dan Doodle sürprizi: Turhan Selçuk Google Doodle oldu! Turhan Selçuk kimdir, ne iş yapar?
Dünyanın en çok tercih edilen ve her gün milyonlarca kullanıcının ziyaret ettiği Google, 30 Temmuz 1922'de Milas'da doğan Turhan Selçuk'un, 98. doğum gününde doodle sürprizi yaptı. Peki, Turhan Selçuk kimdir, nerelidir? Turhan Selçuk ne iş yapar? İşte Turhan Selçuk ile ilgili merak edilenler...
Abone olDünyanın en çok tercih edilen ve her gün milyonlarca kullanıcının ziyaret ettiği Google, 30 Temmuz 1922'de Milas'da doğan Turhan Selçuk'un, 98. doğum gününde doodle sürprizi yaptı. Peki, Turhan Selçuk kimdir, nerelidir? Turhan Selçuk ne iş yapar? İşte Turhan Selçuk ile ilgili merak edilenler...
1948`de Şaka, Akbaba, Tasvir ve Aydede dergilerinin kadrolarında yer aldı. Ertesi yıl Yeni İstanbul gazetesine girdi. ABD`li karikatürcü Saul Steinberg`in "çizgiyle mizah" anlayışını benimsedi. Aynı gazetede karikatür tarihini ele alan yazılar kaleme aldı. "Grafik mizah"ın karikatürün evrensel anlatımı olduğunu savundu.
1951`de ilk sergisini açtı; 1952`de, kardeşi İlhan Selçuk ile birlikte öncülerinden olduğu 1950 Kuşağı`nın ilk yayını 41 Buçuk adlı mizah dergisini, 1953`te de Karikatür`ü yayımladı. İlk kitabı Turhan Selçuk Karikatür Albümü`nü çıkardığı 1954`te Milliyet gazetesine başkarikatürcü olarak giren sanatçı, oluşturduğu karikatür üslubunu bu dönemde geometrik bir estetiğe oturtmaya başladı ve bu tür yapıtları, kardeşiyle birlikte çıkardığı mizah dergisi Dolmuş`ta ivme kazandı.
1957`de Milliyet`te "Abdülcanbaz" adlı ünlü çizgi roman kahramanının maceralarına başladı; 1959`da 140 Karikatür`de yeni dönem yapıtlarından bir seçki düzenledi. 1960`larda İtalyan mizah dergisi II Travaso`nun kadrosuna girdi.
1961`de haftalık politika dergisi Yön`de çizmeye başladı; 1962`de Turhan 62, 1964`te ise Hiyeroglif, 1969`da Hal ve Gidiş`i yayımladı. Aynı yıl ikinci kez Yeni İstanbul`a döndü, daha sonra Akşam`a geçti, 1972`de ise Cumhuriyet gazetesinde haftalık panaromik politik karikatürler çizmeye başladı. 1979`da aniklopedik albümü Söz Çizginin`i yayımladıktan sonra 1980`de Milliyet`e döndü.
Son olarak Cumhuriyet gazetesinde çizen Turhan Selçuk, gazeteci-yazar İlhan Selçuk'un kardeşi.
TURHAN SELÇUK NASIL VEFAT ETTİ?
Acıbadem Maslak Hastanesi'nde karın içindeki aort damarının yırtılması nedeniyle ameliyat oldu. Bu ameliyat sonrasında yoğun bakıma kaldırılan Selçuk, 11 Mart 2010 tarihinde İstanbul'da yaşamını yitirdi. Milas Belediyesi tarafından Turhan Selçuk anısına, "Uluslararası Turhan Selçuk Karikatür Yarışması" adı altında her yıl düzenli olarak ödüller verilmektedir.