Anasayfa /  Güncel

Hangi balık hangi yemi yer? Cinsine göre balıkların sevdiği yemler

Balık tutmayı sevenler, sıcak havaların başlamasıyla sahillerde, deniz kenarlarında oltalarıyla balık tutmaya başladı. Balık tutmak isteyenlerin en çok merak ettiği sorulardan biri iste hangi balığın, hangi yem ile tutulduğu. Peki hangi balık hangi yemi yer, hangi yem ile hangi balık tutulur? İşte cinsine göre balıkların sevdiği yemler...

Abone ol
Abone ol 30 Haziran 2024 23:50

Sıcak havaların gelmesiyle balık tutmaya başlayanlar, hangi balığın hangi yemle tutulduğunu merak ediyor. Balıkların tercih ettiği yemler, tutulmak istenen balığın türüne göre değişiyor. Peki hangi yem ile hangi balık tutulur, hangi balık hangi yemi yer?

Tekneyle yapılan balık avı turunda, derin sularda avlanmak için kıyı balıkçılığından farklı ekipmanlara ihtiyaç duyulur. Örneğin, kullanılacak kamışın tekneye uygun olması, daha dayanıklı misinaların tercih edilmesi ve ağır kurşunların kullanılması gereklidir. Ayrıca, yem seçimi de hedeflenen balığa göre değişir. Çipura, mercan, karagöz gibi balıklar için karides, midye, kurt veya mamun tercih edilirken, istavrit, tırsi gibi küçük balıklar için ortalama 10 iğneli çapari yeterli olabilir. Büyük balıkların avlanması için ise sırtı çekme yöntemi idealdir, levrek, trança, lüfer ve uskumru gibi balıklar için ise hareket halindeki tekneden canlı balık, rapala veya kaşık tercih edilmelidir.

 Hangi balık hangi yemi yer? 

Çipura: Sülünes, karides, midye, sardalya, yengeç, boru kurdu, mamun, madya

  • Özellikle sonbahar ve kış aylarında sardalya, çipura avında oldukça verimli bir yem olmaktadır.

Mercan: Sübye, Kalamar, Karides, Sardalya, Hamsi, Sülünez

Karagöz: Midye, karides, sülünez, kurt

Lüfer: Zargana, istavrit, kıraça, hamsi, izmarit, kolyoz

  • Hareket halindeki hemen hemen her yeme atlar, dişli ve hırçındır. Bu sebeple uzun pala iğne tercih edilmelidir. Eylül sonundan aralık ayı ortasına kadar ideal avlanma zamanıdır. Gece avında rapala yerine canlı yem tercih edilmelidir.

Levrek: Mamun, sülünez, yengeç, ispari

  • Lodosun olduğu sert rüzgarlı havalarda gezintiyi ve beslenmeyi sever, çünkü bu havalarda sular daha bulanıktır ve bu durum avlarını yakalamasını kolaylaştırır. Yem olarak mamun tercih edilecekse, iğnenin ucu mamunun kuyruk kısmından nazikçe geçirilmeli ve gövde kısmından çıkarılmalıdır. Bu şekilde uzun süre canlı kalabildiği için mamun levrek avında çok fazla tercih edilen br yemdir.

Sinarit: Kaya balığı, iri mamun, iri karides, zargana, istavrit ve dişleri de güçlü olduğu için her türlü kabuklu yemler

  • Sinarit tutarken en önemli detay yemlerin canlı olmasıdır.

Uskumru: Hamsi en sevdiği yemdir. Sardalya da kullanılılabilir. 

Palamut: Hamsi, gümüş, istavrit, uskumru gibi kendinden ufak balıklarla beslenirken, kalamar, sübye ve karides de kullanılabilir.

Akya: Zargana, iri istavrit, iri sardalya, uskumru, kolyoz, kefal, sarıkanat, lüfer, kalamar

  • Başlıca gıdasını küçük balıklar oluşturur ama kalamar ya da iri karidesler de kullanılabilir. Önemli olan yemlerin canlı olmasıdır.

Orkinos: Torik, palamut, kofana, kaba lüfer, iri uskumru veya iri istavrit

  • Unutmayın kıyıya sık gelmeyen ve daha büyük balıklar daha zor avlandığı için bu balıkların dikkatini çekecek yemler bulmak önemlidir. Su ve hava bu renkleri değiştirebiliyor. Bu nedenle, yapay yem kullanacaksanız, hangi havada hangi renk av kullanacağınız büyük önem kazanıyor.  

Etiketler balık yem balıkçı
Yorumlar