Hayvanlar Alemi : Dünyanın En İlginç 10 Hayvanı
Hayvanlar Alemi : Dünyanın En İlginç 10 Hayvanı
Abone olHayvanlar Alemi içinde milyonlarca hayvan çeşidi bulunmakta. Sizin için " Dünyanın En İlginç 10 Hayvanı " nı seçtik. İşte Hayvanlar Alemi ve Dünyanın En İlginç 10 Hayvanı ..
Hayvanlar alemi milyonlarca farklı türü barındırmakta. Bilimsel literatürde Latince Animalia terimi kullanılır. "Animalia" terimi ise yine Latince olan ve "yaşayan" ya da "ruh" anlamına gelen animadan türetilmiş animal sözcüğünün çoğuludur. Hayvanlar âlemini tanımlayan bir başka Latince bilimsel terim de Metazoa'dır. 1,5 milyondan fazla yaşayan türü tanımlanmıştır, fakat gerçek miktarın bazılarına göre 20 milyon, bazılarına göre de 50 milyondan fazla olduğu sanılmaktadır.
Hayvanlar Alemi içinde bu kadar farklı hayvan çeşidi içinde sizin için en ilginç olanları derledik. İşte Hayvanlar Alemi ve Dünyanın En İlginç 10 Hayvanı
Yıldız Burunlu Köstebek (Condylura Cristata)
Yıldız Burunlu Köstebek (Condylura Cristata), köstebekgiller familyasına ait bir memeli hayvan türüdür. Diğer köstebek türlerinden ilk bakışta kolayca ayırt edilen belirgin bir farkı vardır. Burnunun ucunda simetrik ve halka şeklinde düzenlenmiş pembe renkli ve son derece hassas 22 duyargamsı uzantı yer alır. Yıldızı hatırlatan bu anatomik yapıdan dolayı yıldız burunlu köstebek adını almıştır. Yıldız duyargalarda bulunan ve Eimer organı olarak adlandırılan çok hassas dokunma hissine sebep olan sinir kümelerinden 25.000'den fazla bulunur. Diğer köstebek türlerinde ise bu rakam yalnızca 2.000'dir. Bir avuca sığacak kadar, vücuduyla aynı uzunlukta (7–8 cm) kalın ve pullu bir kuyruğu vardır. Çiftleşme mevsiminde kuyruğu şişerek eski kalınlığının iki katına ulaşır. Kürkü mat kuzgunî siyahtır. Görme duyusu çok zayıftır. Bataklıklar ve nemli tarlalar ana yaşam alanlarıdır. İyi yüzücüdür. Kuzey Amerika'da, Kanada ile ABD'de yayılım gösterir.
Hispaniolan
Hispaniolan batı hint adalarında yaşayan solenodon türlerinden biri ve en ilginç hayvanlardandır.Solenodon, uzun burunlu bir fareye benzer. Tanrekgiller sınıfından olan, bu az rastlanır hayvan, kızıl bir sincap büyüklüğündedir ve pas renginde uzun ve kaba tüylü bir kürkle kaplıdır. Hayli uzun başı, uzun ve sivri bir burunla son bulur. Uzunluğu 20 santimi geçen kuyruğu çıplak ve pulludur. Solenodon'un vatanı Orta Amerika'daki Batı Adaları'dır. Her defasına yalnız bir yavru doğurur. Solenodon'lar belli bir aile teşkil ederler (Bilim adı: Solenodotidae). İki çeşidi vardır: Koyu "sarı kafalı «Küba solenodonu» ile daha koyu bir kahverengi olan «Haiti solenodonu». Uzunlukları ortalama olarak 60 santim kadardır. Sarı kafalı küba solenodonu olarak bilinen hispaniolanlar, uzun sivri burunlu bir fareye benzerler ve tanrekgiller sınıfındandırlar.20 santimetreden biraz daha uzun olan bu hayvan, ısırdığı kurbanına zehir enjekte edebiliyor.
Deniz İneği
Deniz İneği takımından olan bir deniz memelisi. Boyu 2.7 metre, ağırlığı 250-300 kg civarındadır. Dugonglar, Hint Okyanusu'nda, Doğu Afrika'da, Kızıldeniz'de, Güneydoğu Asya kıyılarında, Avustralya'nın kuzey kıyılarında ve Hindistan'ın batı sahillerinde yaşarlar. Deniz ineğinin yanı sıra, bazen deniz domuzu veya deniz devesi de denir. Dugong yüzyıllarca insanoğlu tarafından eti ve yağı için avlanmıştır. Tatları sığır etine benzediğinden günümüzde yasaklanmasına rağmen Aborjinler tarafından günümüzde de avlanmaktadırlar. Yavaş çoğalabilen deniz inekleri, Avustralya kıyılarında 11 bin adet civarında kalmıştır. Tüm dünyada ise 20 binin altına inmiştir.
Blobfish (Çirkin Balık)
The Blobfish (Çirkin Balık)
, Scorpaeniformes takımına bağlı bir balık cinsidir. Bu balık ana kara kıyılarında derin sularda Avustralya ve Tazmanya'nın yanı sıra Yeni Zelanda sularında yaşamaktadır. 600 metre ile 1200 metre arasında yaşayabilmekte-dir. Rengi ve görünüşü nedeniyle Çirkin Balık olarak adlandırılmıştır. Vücut ağırlığı 4-6 kg arasında değişmektedir. Boyları ise bazen yarım metreyi bulmaktadır.
Kaya Balığı
Kaya balığı, oldukça geniş bir balık türü ailesi olan 200'den fazla cinsi ve 2.000'den fazla türü bulunan Gobiidae familyasından bir balıktır. Çoğunluğu tipik olarak 10 cm (4 inç) büyüklüğünde olup, göreceli olarak oldukça küçüktürler. Bu türden Trimmatom nanus ve Cüce kayabalığı, dünya üzerinde bilinen en küçük omurgalı türlerindendir ve büyüdüklerinde boyları 1 cm'nin (3/8) altında olur. Gobioides ve Periophthalmodon cinsleri gibi bazı kaya balığı türleri ise 30 cm (1 ft) uzunluğa kadar ulaşabilir veya bu boyu da aşabilirler. Pek çok ülkede önemli bir av türüdürler. Brachygobius (yaban arısı balığı) gibi bazı kaya balığı türlerine ise, akvaryumlarda beslemek için yoğun ilgi gösterilmektedir.
Kılıç Dişli Kaplan (Smilodon)
Kılıç dişli kaplan (Smilodon) olarak tabir edilen kaplanlar normalde kılıç dişli kedilerdir. Amerika kıtasının açık alanlarında bulunmuştur. Koloni şeklinde yaşarlar (1 erkek 10 dişi). 20 cm boyundaki dişleri oldukça serttir. En büyük kılıç diştir. 3 milyon yıl önce Kuzey ve Güney Amerika'da görülen ve 10.000 yıl önce buzul çağında nesli tükenen dev kedilerdir. Yetişkin bir Smilodon 600 kg ağırlığında 2.75 m uzunluğundadır. Uzun köpek dişleri 17cm'dir. Çenesi 120 derece açılabilir. Koşarak kısa sürede 50km'nin üzerinde bir hıza ulaşabilir.
Ayı Köpekleri (Amphicyonidae)
Ayı köpekleri (Amphicyonidae) etçiller takımının köpeğimsiler alt takımına ait, nesli tükenmiş bir familya.50 milyon yıl önce Eosen devrinde ortaya çıkıp Miyosen devrine kadar var olmuşlardır. Bu familyaya ait türlerin dış görünüşleri küçük bir ayının ve büyük bir köpeğin dış görünüşleri arasında değişmiştir. Eskiden bu türlerin köpekgiller ya da ayıgiller familyasına koyulması gerektiği tartışılmış ve sonunda ayrı bir familyaya konulmuşlardır. Eosen devrinde Avrupa'da yaşamış olan bir cinsi Simamphicyon cinsiydi. Miyosen devri sürecinde, her şey yiyici türlerden çok yetenekli avcı etoburlara kadar birçok farklı şekilleri ortaya çıkmıştır. Bugün bu familyanın en çok tanılan cinsi Amphicyon 'dur. Bu cinse ait türlerin erkekleri 300 kg 'ya kadar varmıştır. Çenesine bağlı büyük kaslar ve güçlü dişleri ile hatta büyük kemikleri bile kolayca parçalıyabildiği düşünülür.
Proboscis Maymunu (Nasalis Larvatus)
Proboscis Maymunu (Nasalis Larvatus) ağaçta yaşayan, Güney-Doğu Asya’daki Borneo adasında bulunan endemik bir türdür. Bu tür, Eski Dünya Maymunları'ndan Colobinae familyasına mensuptur. En karakteristik fiziksel özellikleri uzun burunlarıdır. Nasalis larvatus, Tibet Makak’ı ve Gri Langur ile birlikte Asya kıtasının en büyük maymunlarındandır. Erkek Proboscisler 66 - 72 cm. arasında boya ve 30 kg. ağırlığa ulaşabilirlerken, dişi Proboscisler en fazla 62 cm. boy ve 15 kg. ağırlığa ulaşabilirler. Erkekler uzun burunlarını dişiyi ilişkiye davet etmek için kullanabilir. Bir diğer kullanma amaçları ise hem iletişim kurmak hem de çevredeki tehlikeleri karşı uyarmaktır. Tehlike anında burunları kan ile dolar ve normalde çıkardıklarından çok daha boğuk bir ses çıkarırlar.Borneo adasında endemik olan bu tür ayrıca Burnei, Endonezya ve Malezyada’da bulunabilir. Genel olarak sahillerde ve nehir kenarlarında yaşarlar. Su altında 20 metre kadar yüzebilmektedirler.
Geoduck
Geoduck, deniz dibinde yaşamakta olan bir midye türüne verilen genel bir isimdir. Bir yumuşakça olan Geoduck, neredeyse 20 santimetreye kadar uzayabilmektedir. Görüntüsü itibariyle, dünya üzerindeki en garip görünümlü canlılardan biri olma özelliğine de sahiptir. Ayrıca, bulunduğu yerden toprak üstüne fışkırttığı sularla, nerede oldukları kolay şekilde tespit edilebilmektedir. Geoduck midyesinin uzun olan burnu, neredeyse 1 metreye kadar uzayabilmektedir. Ayrıca, tuzlu su kabukluları arasındaki en büyük canlıdır. Yine bu özelliğine ek olarak, deniz canlıları arasındaki en uzun ömürlü canlı olma özelliği de, Geoduck midyesine aittir. Bugüne kadar bilinen en uzun ömürlü Geoduck midyesi, 168 yıl boyunca yaşayabilmiştir.
Kel Uakari
Uakari, Amazon bölgesinin ormanlarında yaşar. Ev kedisi büyüklüğündedir. Uzun tüyleri, kolları ile omuzlarının üzerinde bir pelerin meydana getirir. Kısa kuyruğu yüzünden daha çok yerde yürür tesirini uyan-dırırsa da, ağaçların üzerinde kalmaboyunca koşar adımlarla yol alır. Uakari’ler bazen en yüksek ağaçların tepesinde az kalabalık sürüler halinde dolaşarak meyvalarla beslenirler. Anne, yavrusunu sırtında taşır. Nadir düşmanları akbabalar ve yılanlardır. Uakari’ler Brezilya’da hediye olarak çok revaçtadır ve yüksek fiyata satılır. Amazon Kızılderilileri bu maymunları yakalamak için garip bir usul geliştirmişlerdir. Uakari’yi zehirli bir okla vurmakta ve düştüğü zaman onu elleriyle yakalamaktadırlar. Sonra maymunun ağzına, zehirin panzehiri o lan bir tutam tuz koymakta, hayvan da süratle iyileşmektedir. Pakat gençken ele geçmedikleri ve kendi iklimlerinde muhafaza edilmedikleri takdirde, uakari’ler esarette uzun zaman yaşayamazlar.