Anasayfa /  Ekonomi

Haziran enflasyon rakamları ne zaman duyurulacak? 6. Ay enflasyon oranı beklentileri neler?

Haziran ayının son günlerinde, enflasyon üzerine yapılan araştırmalar arttı. Vatandaşlar için önemli bir konu olan enflasyon her ay düzenli olarak hesaplanıyor. Şu anda en çok merak edilen konu, 2024 Haziran enflasyon oranının ne zaman açıklanacağı ve beklentilerin neler olduğudur.

Abone ol
Abone ol 29 Haziran 2024 12:30

ENFLASYON: Fiyatlar genel seviyesinin sürekli olarak artmasıdır.

TÜFE (tüketici fiyat endeksi): Tüketici tarafından satın alınan mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki değişiklikleri ölçer.

TEFE (toptan eya fiyat endeksi): Ekonomide üretim faaliyetinde yer alan maddelerin fiyatlarındaki değişiklikleri toptancı aşamasında ölçer.

HAZİRAN 2024 ENFLASYONU NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

TÜİK Haziran ayı enflasyon rakamlarını 3 Temmuz Çarşamba günü saat 10:00'da açıklayacak.

ENFLASYON BEKLENTİSİ NEDİR?

Ekonomi Koordinasyon Kurulu’ndan (EKK) yapılan açıklamada, haziranda dezenflasyon sürecinin başlayacağı ve enflasyonun hızla gerileyeceği bildirildi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında gerçekleştirilen EKK toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamada, ekonomi programının ilk yılını geride bırakırken, şu ana kadar elde edilen kazanımların, doğru yolda ilerlendiğini gösterdiği kaydedildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bu süreçte daha dengeli bir büyümeye doğru yol alırken istihdam tarihi yüksek seviyelere ulaşmış, işsizlik oranı düşmeye devam ederek tek haneli seviyelerde seyretmiştir. Cari açık önemli ölçüde azalırken, rezervlerimiz güçlenmiş ve ülke risk primimizde önemli gerileme yaşanmıştır. Haziran ayı ile birlikte dezenflasyon süreci başlayacak ve yılın ikinci yarısında yıllık enflasyon hızla gerileyecektir. Piyasadaki enflasyon beklentileri de bunu teyit eder niteliktedir.”

Etiketler Enflasyon
Yorumlar