Anasayfa /  Sağlık

Hemolitik Üremik Sendrom (HÜS) nedir? HÜS belirtileri ve tedavisi

Bolu’daki zehirlenmelerle gündeme gelen HÜS hastalığı milyonların gündemindeki yerini aldı. Peki, çok sık duymadığımız Hemolitik Üremik Sendrom nedir? , HÜS belirtileri nelerdir, tedavi yöntemi nedir? İşte HÜS'le ilgili merak edilenler...

Abone ol
Abone ol 22 Temmuz 2022 13:58

Bolu’daki zehirlenmelerle gündeme gelen HÜS hastalığı milyonların gündemindeki yerini aldı. Peki, çok sık duymadığımız Hemolitik Üremik Sendrom nedir? , HÜS belirtileri nelerdir, tedavi yöntemi nedir? İşte HÜS'le ilgili merak edilenler...

HÜS hastalığı, Bolu'da yaşanan içme suyu zehirlenmesi olayıyla dikkatleri üzerine çekti. Uzmanlar Hemolitik Üremik Sendrom olarak bilinen bu hastalığın riskine dikkat çekti ve uyardı. Bununla beraber "HÜS hastalığı nedir, belirtileri nelerdir, tedavisi var mı?" soruları yanıt aramaya başladı. HÜS Hastalığı, iyi pişmemiş etlerden, meyve ve sebzelerden, hayvan dışkısıyla temas gibi yollarla bulaşabiliyor.

HÜS NEDİR, BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hemolitik üremik sendrom (HÜS), kılcal damar kanaması sonucu Anemi, akut böbrek yetmezliği ve düşük trombosit seviyesi ile tanımlanır. En sık görülen şekli, kanamalı ishal yapan E. coli (başlıca O157:H7 serotipi) enfeksiyonlarının bazılarında görülen bir komplikasyondur.

Çocuklarda görülen klasik HÜS vakaları E. coli O157:H7 serotipinin nedenolduğu kanlı ishalden sonra meydana gelir. Etiyolojide çoğunlukla verotoksin ( E.Coli) ve shiga toksin ( Shigella dysanteria tip 1) sorumludur. Bakterinin neden olduğu yangı tepkisi sonucu gelen polimorfonükleer nötrofillere (PMN) bağlanan toksin molekülleri bu hücreler tarafından taşınarak kanda yayılır. Toksin, Gb3 adlı reseptörler taşıyan hücrelere gelince onlara bağlanır, içlerine girip onları öldürür (PMN'lerde Gb3 reseptörü yoktur). Kılcal damarların epitelleri bu reseptörleri taşıdığı için hastalığın birinci aşamasında kalın bağırsağı çevreleyen damarlar hasar görüp kanarlar, ishalin kanlı olması bu yolla olur.

İkinci aşamada, böbrek kılcal damarlarına ve böbrek endoteline bağlanan toksin orada bir enflamasyon reaksiyona neden olup akut böbrek yetmezliğine neden olur. Bunun sonucu kan temizlenemez, idrar üretimi azalır veya durur, ödem, yüksek tansiyon ve akciğer ödemi meydan gelir.

Kan damarlarının hasara uğraması pıhtılaşma mekanizmasını harekete geçirir. Bunun sonucu kandaki trombosit sayısı azalır. Eğer çok büyük bir azalma olursa başka kanamalar durdurulamaz, deri altında kanamalar (hematom ve purpuralar) görülür, ama iç kanamalar enderdir.

Trombositlerin damar duvarlarında birikmesi duvar yüzeyinin artık düzgün olmamasına neden olur. Kan akışı sırasında geçen alyuvarlar bu çıkıntılara takılarak yırtılırlar veya hasar görürler. Alyuvar sayısındaki bu düşüşe hemolitik anemi denir. Eğer bu anemi önemli bir düzeyde olursa dokulara yeterince oksijen gitmemesine neden olur, kan nakli gerekir.

 

HÜS BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hastalığa sebep olan ikinci mikroorganizmanın ise "Shigella" olarak adlandırıldığını ve bu bakterinin de kanlı ishal, kusma gibi belirtilerle seyrettiğini söyleyen Tülek, sözlerini şöyle sürdürdü:

 "Shigella'da çok daha belirgin bir şekilde ateş tablosu da görüyoruz. Fakat birkaç gün sonra böbrek yetmezliği, kan değerlerinde düşme nedeniyle ciddi bir tablo ortaya çıkabiliyor. Hastaların böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize alınmaları gerekebiliyor. Hastalık eğer zamanında fark edilmezse ileride kronik böbrek yetmezliğine ve ölümlere yol açabiliyor."

Yorumlar
Çok Okunanlar