İklim krizi ve küresel ısınma ile mücadele etmenin 7 yolu
Corona virüs ile mücadele edilen günümüzün en önemli bir diğer sorunu ise iklim değişikliği. Küresel sıcaklıkların 1,5 santigrat derecede tutmak üzerine dünyanın birçok lideri İskoçya’nın Glasgow şehrinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP26) alınacak önlemleri tartışırken, iklim krizi ile mücadele için yapılması gereken 7 yol öne çıkıyor.
Küresel ısınmanın gündemden düşmediği günümüzde iklim krizinin çözümüne dair yol haritası ortaya kondu.
İşte her geçen gün daha fazla canlıyı etkileyen, buzulların eriyip deniz seviyesinin yükselmesine neden olan, kavurucu sıcakların ve sel baskınlarının on binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan iklim krizi ile mücadele etmenin 7 yolu..
1- FOSİL YAKITLARIN YER ALTINDA TUTULMASI
Petrol, gaz ve özellikle kömür gibi fosil yakıtların yakılması, atmosfere karbondioksit (CO2) salarak ısıyı hapsediyor ve küresel sıcaklıkları yükseltiyor.
Sıcaklık artışları, tehlikeli iklim değişikliği için kritik seviye olan 1.5C ile sınırlandırılması için, hükümet düzeyinde ele alınması gereken bir konu olarak öne çıkıyor.
Bu nedenle iklim değişikliği ile mücadele için, fosil yakıtların kullanımının kısıtlandırılması ve buna bağlı olarak yer altından çıkarılmaması gerekiyor.
2- METAN EMİSYONLARININ DURDURULMASI
Yakın tarihli bir Birleşmiş Milletler (BM) raporu, metan emisyonlarının azaltılmasının dünya için acil durumla mücadeleye önemli bir katkı sağlayabileceğini öne sürdü.
Petrol çıkarma sırasında yanan doğalgazın önemli miktarda metan saldığı ve teknik düzeltmelerle durdurulabileceği belirtiliyor.