Anasayfa /  Foto Galeri

İklim krizi ve küresel ısınma ile mücadele etmenin 7 yolu

Corona virüs ile mücadele edilen günümüzün en önemli bir diğer sorunu ise iklim değişikliği. Küresel sıcaklıkların 1,5 santigrat derecede tutmak üzerine dünyanın birçok lideri İskoçya’nın Glasgow şehrinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP26) alınacak önlemleri tartışırken, iklim krizi ile mücadele için yapılması gereken 7 yol öne çıkıyor.

İklim krizi ve küresel ısınma ile mücadele etmenin 7 yolu - Sayfa 1

Küresel ısınmanın gündemden düşmediği günümüzde iklim krizinin çözümüne dair yol haritası ortaya kondu.

İşte her geçen gün daha fazla canlıyı etkileyen, buzulların eriyip deniz seviyesinin yükselmesine neden olan, kavurucu sıcakların ve sel baskınlarının on binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan iklim krizi ile mücadele etmenin 7 yolu..

İklim krizi ve küresel ısınma ile mücadele etmenin 7 yolu - Sayfa 2

1- FOSİL YAKITLARIN YER ALTINDA TUTULMASI

Petrol, gaz ve özellikle kömür gibi fosil yakıtların yakılması, atmosfere karbondioksit (CO2) salarak ısıyı hapsediyor ve küresel sıcaklıkları yükseltiyor.

İklim krizi ve küresel ısınma ile mücadele etmenin 7 yolu - Sayfa 3

Sıcaklık artışları, tehlikeli iklim değişikliği için kritik seviye olan 1.5C ile sınırlandırılması için, hükümet düzeyinde ele alınması gereken bir konu olarak öne çıkıyor.

Bu nedenle iklim değişikliği ile mücadele için, fosil yakıtların kullanımının kısıtlandırılması ve buna bağlı olarak yer altından çıkarılmaması gerekiyor.

İklim krizi ve küresel ısınma ile mücadele etmenin 7 yolu - Sayfa 4

2- METAN EMİSYONLARININ DURDURULMASI

Yakın tarihli bir Birleşmiş Milletler (BM) raporu, metan emisyonlarının azaltılmasının dünya için acil durumla mücadeleye önemli bir katkı sağlayabileceğini öne sürdü.

Petrol çıkarma sırasında yanan doğalgazın önemli miktarda metan saldığı ve teknik düzeltmelerle durdurulabileceği belirtiliyor.