İnsan hakları izleme örgütünden Sirte çağrısı
İnsan hakları izleme örgütünden Sirte çağrısı
Abone olİnsan Hakları İzleme Örgütü, DAEŞ terör örgütünün 2015'in şubat ayından bu yana Libya'nın Sirte kentinde en az 49 kişiyi infaz ettiğini açıkladı.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, DAEŞ terör örgütünün 2015'in şubat ayından bu yana Libya'nın Sirte kentinde en az 49 kişiyi infaz ettiğini açıkladı.
Merkezi New York'ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü, yayımladığı 41 sayfalık "Kendimizi Lanetlenmiş Hissediyoruz: Sirte'de DAEŞ Kontrolünde Hayat" adlı raporunda Sirte'yi kontrolleri altında bulunduran militanların "casusluk" ve "büyücülük" yapmakla suçladıkları kişileri infaz ettiğini belirtti.
DAEŞ militanlarının ülkedeki siyasi krizden yararlanarak Sirte'yi kontrol altına aldığına işaret edilen raporda bazı kent sakinlerinin sigara içtikleri ya da müzik dinledikleri için "çarmıha gerildikleri" ve kırbaçlandıkları kaydedildi.
Örgüt uzmanlarına konuşan Sirteliler, insanların sokak ortasında başları kesilerek infaz edildiğini, çarmıha gerilenlerin cesetlerinin günlerce indirilmediğini, maskeli militanların evlere baskın düzenlediğini söyledi.
Görgü tanıkları, DAEŞ'in kentte üç hapishane oluşturduğunu, biri dışında tüm bankaları kapattığını, dış dünyayla iletişimin sadece kendi kontrolü altındaki arama merkezlerinden kurulmasına izin verdiğini ifade etti.
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden BM'ye çağrı
Örgüt uzmanlarından Letta Tayler, "Dünya, tüm dikkatini DAEŞ'in Suriye ve Irak'ta işlediği zulme vermişken örgüt militanları, Libya'da da cinayet işliyor. DAEŞ, işlediği cinayetler yetmezmiş gibi koyduğu kurallara uyan Müslümanların bile korkunç acılar çekmesine neden oluyor. Uluslararası aktörler, boş tehditler savurmak yerine Libya'da işlenen suçların sorumlularını bulup ortaya çıkarmalı ve cezalandırmalı. Aksi takdirde daha fazla sivil, aralarında DAEŞ'in de bulunduğu gruplar tarafından işlenen dehşet verici suçların kurbanı olacak." ifadelerini kullandı.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, BM İnsan Hakları Konseyi'ne Libya'da işlenen insan hakları ihlallerini ve DAEŞ'in komuta yapısını ortaya çıkarmak için bağımsız bir uzman ataması ya da farklı bir mekanizma kurması çağrısında bulundu. Örgüt, BM Güvenlik Konseyi'nin de Libya'da işlenen suçlardan sorumlu DAEŞ üyeleriyle diğer silahlı gruplara yaptırım uygulaması gerektiğini savundu.