İstanbul fay hattı haritası! İstanbul fay hattı nerelerden geçiyor?
6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş'ta meydana gelen 10 il de yıkıma sebep olan depremlerin ardından ülkemizde bulunan fay hatları merak konusu oldu. Merak edilen fay hatlarından birisi de İstanbul’da bulunan fay hattı ve bu fay hatlarının hangi semtlerden geçtiği oldu. İşte detaylar...
Abone ol6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş'ta meydana gelen 10 il de yıkıma sebep olan depremlerin ardından ülkemizde bulunan fay hatları merak konusu oldu. Merak edilen fay hatlarından birisi de İstanbul’da bulunan fay hattı ve bu fay hatlarının hangi semtlerden geçtiği oldu. İşte detaylar...
Kahramanmaraş'ta gerçekleşen depremin bilançosu ağır oldu. Deprem bütün ülkeyi üzüntüye boğarken gözler İstanbul'da beklenen olası riske çevrildi. Uzmanlar, en son 1999 senesinde İstanbul'da gerçekleşen büyük depremin 30 yıl içinde tekrardan yaşanacağını söyledi.
İstanbul'da fay hattının nerelerden geçtiği ve hangi ilçelerin riskli olduğu ya da nerelerin güvenli olduğu tekrardan gündeme geldi. Deprem uzmanları tarafından oluşturulan İstanbul Risk Haritası'nda ise riskli, orta riskli ve zemini güçlü ilçeleri belirtiyor.
İSTANBUL FAY HATTI NEREDEN GEÇİYOR?
İstanbul, deprem riski en büyük şehirlerden biri olarak geçiyor. Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunduğundan dolayı risk açısından 2. ve 3. grupta yer alıyor. Fay hattı Tekirdağ-Şarköy açıklarından Marmara Ereğlisi'nin açıklarına kadar uzanıyor.
Ayrıca Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın Kumburgaz Kolu'da büyük risk taşıyor. Kumburgaz Fayı, Büyükçekmece'nin 15 kilometre açığında bulunuyor. Deprem uzmanlarının yaptığı açıklamaya göre; İstanbul'da yapı bakımından en eski ilçelerin başında Beyoğlu ve Fatih ilçeleri bulunuyor. Bu bölgeler, depremden en çok etkilenecek yerler olarak görülüyor.
Uzmanlara göre; İstanbul'daki yapıların yaşına bakıldığından en yaşlı ilçe olarak Beyoğlu'ndan sonra ikinci sırada gelen Fatih (Tarihi Yarımada) depremden en çok etkiyi görecek ilçe olarak öne çıkıyor.
Fatih'in yanı sıra Zeytinburnu, Bakırköy, Florya, Küçükçekmece'nin Menekşe-Kanarya ve Cumhuriyet Mahallesi, Avcılar, Beylikdüzü'ne bağlı Gürpınar'ın Pekmez ve Pınarkent mahalleleri, Büyükçekmece'nin Devebağırtan bölgesi, Kumburgaz ile Silivri'nin yanı sıra Tekirdağ ve Marmara Ereğlisi de olası depremden yüksek şekilde etkilenecek.
İSTANBUL'DAKİ OLASI BİR DEPREME GÖRE EN RİSKLİ İLÇELER HANGİLERİ?
İstanbul deprem haritası, şehrin deprem riski taşıyan bölgelerini düşük, orta ve yüksek riskli olmak üzere üç kısma ayırıyor.
İstanbul'daki düşük riskli ilçeler ve semtler; Pendik, Kadıköy, Kartal, Ümraniye, Şile, Üsküdar, Darıca, Erenköy, Çengelköy, Suadiye, Altunizade, Polonezköy, Eminönü, Rumelihisarı, Adalar, Beşiktaş, İçerenköy, Sarıyer, Nişantaşı, İstinye, Gültepe, Kağıthane, Taksim, Arnavutköy, Şişli ve Levent'tir.
İstanbul'daki orta derece riskli ilçe ve semtler; Üsküdar Çukuru, Tarabya Çukuru, Tophane, Çayırbaşı Çukuru, Ortaköy'deki dolgu kısımlar, Kurbağalıdere, Alibeyköy, Moda Sahili, Silivri, Fatih, Gümüşyaka ve Topkapı'dır.
İstanbul'da yüksek derecede deprem riski taşıyan bölgeler ise Zeytinburnu, Küçükçekmece, Florya, Esenkent, Ispartakule, Ambarlı, Avcılar ve Haramidere'dir.
AVRUPA YAKASI'NDAKİ DEPREME DAYANAKLI İLÇELER
Beyoğlu
Beşiktaş
Şişli
Kağıthane
Gaziosmanpaşa
Esenler'in önemli bölümü
Kemerburgaz – Göktürk
Sultanbeyli
Beykoz'un kıyıdan uzak yüksek bölgeleri
Maltepe'nin kıyıdan uzak bir bölümü
Çekmeköy
Sultangazi
Başakşehir'in büyük bölümü
Sarıyer'in sahilden uzak bulunan bir bölümü
Arnavutköy
Maslak
Alibeyköy
İSTANBUL'DA ORTA DEPREM RİSKİ TAŞIYAN SEMTLER, İLÇELER
Beşiktaş,
Ortaköy Dereboyu,
İstinye çukuru,
Tarabya çukuru,
Üsküdar çukuru,
Beylerbeyi çukuru,
Küçüksu çukuru,
Paşabahçe-Beykoz çukuru,
Topkapı,
Bakırköy,
Bahçelievler,
Merter,
Şirinevler (bir kısmı),
Halkalı,
Nakkaşdere,
Esenkent,
Ömerli,
Büyükçekmece,
Tepecik (Tepecik, Akören ve Pomak'ın güney kısmı),
Selimpaşa,
Silivri,
Çanta,
Gümüşyaka,
Kavaklı,
Yakuplu,
Esenyurt,
Avcılar,
Ambarlı,
Firuzköy,
Küçükçekmece,
Florya, Yeşilköy,
Ataköy ve Zeytinburnu,
Çayırbaşı çukuru,
Karaköy, Tophane,
Salıpazarı, Ortaköy (dolgu olan kesimleri),
Eyüp,
Alibeyköy,
Sütlüce,
Balat,
Kasımpaşa ve Güngören'in sahil kesimi,
Kadıköy (Kurbağalıdere),
Moda (denize bakan kısmı),
Küçükyalı,
Kartal (Rahmanlar bölümü),
Tuzla (dere kısmı),
Dilovası,
Eminönü (Cankurtaran, Şehzadebaşı, Fatih, Çarşamba, Edirnekapı'nın güneyinde kalan kısım).
İSTANBUL'DA DEPREME EN DAYANIKSIZ İLÇELER HANGİLERİ?
Zeytinburnu Ayamama Deresi,
Küçükçekmece Gölü'nün doğusundaki Nakkaşdere alüvyonları,
Azaplı yöresi (Altınşehir'in alçak kesimleri),
Ispartakule (Alibey Yarımadası'nın batı kısımları),
Kanarya (Firuzköy kıyıları),
Esenkent,
Avcılar (Küçükçekmece Gölü ve Marmara Denizi'ne bakan kıyıları),
Ambarlı ve Haramidere,
Ataköy'ün bulunduğu kesimler,
Florya (batısındaki heyelan alanları) Küçükçekmece kıyıları.