İşte Aşure günü yapılacak ibadetler!
Peygamber Efendimizin, Mekke'den Medîne'ye hicretinin başlangıç kabul edildiği seneye "Hicrî Yıl" adı verilir. Muharrem ayının başlangıcı olan bugün hakkında "Aşure günü ne yapılır? Aşure günü yapılacak ibadetler!" başlıklarına yanıt aranıyor. Peki, Aşure günü neden alışveriş yapılmalı?
Muharrem ayının onuncu günü Aşûre günüdür. Muharrem ayı, Kur`an-ı kerimde, kıymet verilen dört aydan biridir. Muharremin birinci günü oruç tutmak, o senenin tamamını oruç tutmak gibi faziletlidir. Bir hadis-i şerif meali şöyledir: (Ramazandan sonra en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur.) [Müslim]
Bu ayın en kıymetli gecesi de Aşûre gecesidir. Allahü teâlâ, birçok duaları Aşûre günü kabul etmiştir. Hazret-i Âdem`in tevbesinin kabul olması, Hazret-i Nuh`un tufandan kurtulması, Hazret-i Yunus`un balığın karnından çıkması, Hazret-i İbrahim`in ateşte yanmaması, Hazret-i İdris`in canlı olarak göğe çıkarılmasıdır.
Bunun yanı sıra Hazret-i Yakub`un oğlu Hazret-i Yusuf`a kavuşması, Hazret-i Yusuf`un kuyudan çıkması, Hazret-i Eyyüb`ün hastalıktan kurtulması, Hazret-i Musa`nın Kızıldeniz`i geçmesi, Hazret-i İsa`nın doğumu ve ölümden kurtulup, diri olarak göğe çıkarılması Aşûre günü oldu.
Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Aşûre günü Nuh aleyhisselamın gemisi, Cudi dağına indirildi. O gün Nuh ve yanındakiler, Allahü teâlâya şükür için oruçlu idiler. Hayvanlar da hiç bir şey yememişti. Allahü teâlâ denizi, beni İsrail için, aşûre günü yardı. Yine Aşûre günü Allahü teâlâ Adem aleyhisselamın ve Yunus aleyhisselamın kavminin tevbesini kabul etti. İbrahim aleyhisselam da o gün doğdu.) [Taberani]