İYİ Parti’den ‘yeniden başlangıç’ kurultayı: Parti yönetiminin yarısı değişti!
24 Haziran seçimleri sonrası yaşanan parti içi tartışma sonucunda ikinci olağanüstü kurultayını toplayan İYİ Parti’de Meral Akşener yeniden genel başkan seçilirken 80 kişilik parti yönetiminin yarısını değiştirdi. Akşener, parti içi tartışmayı sonlandırmaya yönelik güçlü mesajlar verirken kurultay konuşmasında milliyetçi unsurlar öne çıktı.
Abone olİYİ Parti’de, 24 Haziran seçimlerinde partinin yüzde 9.96, Meral Akşener’in de Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 7.33 oranında oy almasının ardından parti içi tartışma yaşanmış, bu tartışma ve kendisine yöneltilen eleştiriler sonucunda 22 Temmuz’da Afyon’da düzenlenen çalıştayda Meral Akşener olağanüstü kurultay kararı almıştı. Akşener, önce kurultayda genel başkanlığa aday olmayacağını açıklamış ancak partililerden gelen ısrarlı talepler üzerine yeniden aday olmaya karar vermişti. Akşener, kurultay konuşmasında yeniden aday olması için partililerin ısrar ettiğini ve kendisinin sürece müdahil olmadığını ifade ederken süreci “Kararınıza teslim oldum. Görev, töre gereğidir. Töre konuştu, Han sustu. İradenize boyun eğdim. ‘Gel’ dediniz, geldim” sözleriyle anlattı.
AKŞENER PARTİ İÇİ ELEŞTİRİLERE MEYDAN OKUDU
Kurultay kararının alınması ve Akşener’in tekrar adaylığını açıklamasının ardından Yusuf Halaçoğlu ve Özcan Yeniçeri gibi partinin kurucu isimleri, yaşananlara tepki göstererek partiden istifa etmişlerdi. Akşener, kurultay konuşmasında parti içi tartışmalara ilişkin meydan okuyan bir üslup kullandı ve “Şimdi sizlere soruyorum; eteğinde taş kalmış olan var mı? ‘Şunu da söyleseydim’ diye, içinde ukde kalmış olan var mı? Tekrar soruyorum; var mı?” diye sordu. Salondan “Yok” seslerinin yükselmesi üzerine “Öyleyse, nerede kalmıştık? Şimdi yeniden bismillah diyor muyuz? Öyleyse daha yeni başlıyor muyuz? Haydi, bismillah” dedi. Akşener’in bu sözleri salonda coşkulu bir alkışa neden olurken bir grubun “Ya Allah, bismillah, Allahuekber” diyerek tekbir getirmesi dikkat çekti.
Akşener, “Sabaha iktidar umanlar, bizimle yola çıkmasın” derken “Bu çetin fakat kutlu yolu, yufka yüreklilerle, korkaklarla, hesapçılarla yürüyemeyiz. Cesur olanlar, kuvvetli olanlar, gerçekten inananlar katılsın kafilemize” diye konuştu.
AKŞENER’DEN MİLLİYETÇİ TABANA MESAJ
Akşener’in kurultay konuşmasında milliyetçi unsurlar da öne çıkarken konuşmasında eski partisi MHP’ye de sert sözlerle yüklendi. MHP’den söz ederken “İsviçre çakısı niteliğinde,” “stepne,” “saray muhafızı,” “sarayın yancı koltuğunda,” “milliyetçiliği paspas eden ortağın ekran koruyucusu” gibi nitelendirmeler yapan Akşener, “Devletimizin kurucu iradesi olan, tabutluklarda dahi boyun eğmemiş milliyetçiliğin, saraylarda paspas edilmesine, izin vermeyeceğiz” ifadeleriyle milliyetçi tabana mesajlar verdi. Akşener, seçim sonrası yaşanan tartışma sürecinde kendi parti üyelerince CHP ile ittifak kurarak sağ seçmenden yeterince oy alamamakla ve sesleneceği seçmen kitlesini doğru belirleyememekle suçlanmıştı.
'BİZİM OĞLANI BAŞKASINA DÖVDÜRMEYİZ'
Akşener, ekonomi ve dış politika alanında hükümeti sert sözlerle eleştirirken ABD ile Türkiye arasında yaşanan krize ilişkin ise “Dışarıda caydırıcılığını, içeride güvenirliğini kaybeden bir ülke olduk. Bu iktidardan, uygulamalarından, ortaya çıkardığı ülkeden ve yönetimden memnun değiliz. Ama, bizim oğlanı da, başkasına dövdürmeyiz” sözleriyle daha önce sergilediği eleştirileri saklı kalmak kaydıyla ABD’ye karşı hükümetin yanında olma pozisyonunu sürdürdü.
PARTİ YÖNETİMİNİN YARISI DEĞİŞTİ
Akşener, oy kullanan 888 kurultay delegesinin 881’inin oyunu alarak yeniden genel başkan seçilirken partinin yönetim organı olan 80 kişilik Genel İdare Kurulu’nun 40’ını değiştirdi. Blok liste yöntemiyle yapılan oylama sonucunda seçilen Genel İdare Kurulu’nda Koray Aydın, Ümit Özdağ, Aytun Çıray, Durmuş Yılmaz, Ali Türkşen, Aydın Adnan Sezgin gibi isimler yerlerini korudu. Parti yönetimine giren yeni isimler arasında ise uğradığı suikast sonucu yaşamını yitiren Prof. Dr. Necip Hablemitoğlu’nun eşi Şengül Hablemitoğlu, dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yargılanması gerektiği yönündeki kararıyla gündeme gelen eski Sincan Ağır Ceza Mahkemesi hakimi Osman Kaçmaz, İYİ Parti’den Diyarbakır milletvekili adayı olan ancak seçilemeyen Mehmet Salim Ensarioğlu yer alıyor.