Anasayfa /  Kültür sanat

Japonya'nın en büyük kalemi Yukio Mişima'dan sarsıcı bir pulp fiction roman Satılık Hayat

Zamanından tefrika halinde yayımlanmış Satılık Hayat, Mişima'nın yaşamı boyunca ilgilendiği karanlık temaları hiciv yoluyla çarpıcı bir şekilde ele alan sürükleyici ve çılgın bir hikâye.

Abone ol
Abone ol 24 Şubat 2024 03:32

Japonya'nın en büyük kalemi Yukio Mişima'dan sarsıcı bir pulp fiction

Zamanından tefrika halinde yayımlanmış Satılık Hayat, Mişima'nın yaşamı boyunca ilgilendiği karanlık temaları hiciv yoluyla çarpıcı bir şekilde ele alan sürükleyici ve çılgın bir hikâye.

"Hayatımı satıyorum. Benden dilediğiniz şekilde istifade edebilirsiniz. 27 yaşında bir erkeğim. Mahremiyetinizin ve kişisel bilgilerinizin korunması teminatım altındadır."
 
27 yaşındaki reklam metni yazarı Hanio Yamada başarısız intihar girişiminden sonra yerel bir gazeteye ilan vererek yaşamını satılığa çıkarır. Çok geçmeden de çeşitli müşteriler tarafından aranmaya başlar fakat kendisine iletilen talepler giderek tuhaflaşırken hayatı da son derece absürd olaylarla dolu bir dedektif hikâyesine dönüşür.
 
Satılık Hayat'taki Japonya, yazarın birçok kitabında karşılaştığımız onurlu savaşçıların ve kusursuz tavırların Japonya'sı değil, Amerikanlaştırılmış, modernitenin içine gömülmüş ve derin bir belirsizliğin pençesine düşmüş 1960'ların Japonya'sıdır. Zamanında tefrika halinde yayımlanmış ve diğer metinlerinden konusu, üslubu itibarıyla son derece farklılık gösteren bu kitapta Mişima yaşamı boyunca kendisini meşgul eden karanlık temaları hiciv yoluyla çarpıcı bir şekilde ele alıyor.
 
"Sürükleyici, çılgın bir hikâye… Kitabı çekici kılan hafifliği ve tuhaflığı."
The New York Times
 
"[Japonya'nın] en büyük edebiyatçılarından birinden merak uyandırıcı bir pulp fiction..."
The Guardian

Kitap Adı: Satılık Hayat
Yazar: Yukio Mişima
Çeviri: Devrim Çetin Güven
Yayınevi: Can Yayınları
Dizi: Modern
Tür: Roman
Sayfa Sayısı: 240
Fiyatı: 160,00 TL

YUKİO MİŞİMA:

 Asıl adı Hiraoka Kimitake. 1925'te doğdu. İlk hikâyelerini çocukken yazmaya başladı. Babasının ısrarıyla Tokyo Üniversitesi'nde Hukuk okudu. Mezun olduktan sonra girdiği memuriyette ancak bir yıl çalışabildi. İstifa ederek tüm zamanını yazmaya ayırdı. Mişima'nın kısa sürede uluslararası bir ün kazanmasını sağlayan Bir Maskenin İtirafları, 1948'de yayımlandı. Çok sayıda romanın, popüler dizi romanların, öykü kitaplarının, denemelerin ve edebiyat eleştirilerinin yanı sıra kabuki tiyatrosu ve geleneksel no oyunları için çağdaş metinler kaleme aldı. Çağdaş Japon edebiyatının en önemli yazarı olarak kabul edilen Mişima, 1970'te ününün ve prestijinin doruğundayken Henry Miller (Reflections on the Death of Mishima) ve Marguerite Yourcenar (Mişima ya da Boşluk Algısı) gibi yazarların kitaplarına konu olacak bir şekilde intihar etti.
 
DEVRİM ÇETİN GÜVEN:

Yüksek lisans ve doktorasını Tokyo Üniversitesi'nde tamamladı. Nobel ödüllü Kenzaburo Oe üzerine uzmanlaştı. Akademik araştırmalarında Asya ile Avrupa'nın edebî, sanatsal ve düşünsel etkileşimine odaklandı. Japonya'da, Ko-danşa Yayınevi'nin derlediği "Kenzaburo Oe Bütün Romanları" (2018) dizisinin ilk cildi için kapsamlı bir yorum yazısı kaleme aldı. Kojin Karatani, Takici Kobayaşi, Kobo Abe, Yuiçi Seirai, Natsuki İkezavave Jun'ichiro Tanizaki gibi Japon yazar ve kuramcıların eserlerini Türkçeleştirdi. Halen Dokuz Eylül Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü'nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.

Yorumlar