Anasayfa /  Sağlık

Kawasaki hastalığı ile koronavirüs arasında nasıl bir bağlantı var?

Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa ve ABD’de yoğun bakıma kaldırılan bazı çocuklarda Kawasaki hastalığı semptomları gözlenmesi üzerine koronavirüs ile bağlantısını mercek altına aldı.

Abone ol
Abone ol 17 Mayıs 2020 17:02

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa ve ABD’de yoğun bakıma kaldırılan bazı çocuklarda kan damarlarında iltihaplanmaya yol açan Kawasaki hastalığı semptomları gözlenmesi üzerine, söz konusu hastalık ile yeni tip koronavirüs (Covid-19) arasındaki bağlantıyı mercek altına aldı.

Tüm dünyayı etkisini gösteren yeni tip koronavirüs salgını ile bazı ülkelerde genel olarak çocukları hedef alan Kawasaki hastalığının ortaya çıkması, hastalığın korona virüs ile bağlantılı olup olmadığı sorularını akıllara getirdi.

 

DSÖ, Kawasaki ile Covid-19 bağlantısını inceliyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, düzenlediği basın toplantısında, Avrupa ve ABD’de yoğun bakım servisine kaldırılan bazı çocukların çoklu bölgede iltihaplanma gibi Kawasaki hastalığına ve toksik şok sendromuna benzer semptomlar gösterdiğini, ilk raporlara göre söz konusu hastalığın Covid-19 ile bağlantılı olabileceğinin ileri savunulduğunu söyledi.

Söz konusu sendromun acilen ve dikkatle tanımlanmasının kritik olduğunun altını çizen Ghebreyesus, DSÖ’nün bu çalışmalar için ön vaka tanımı ve vaka rapor formu geliştirdiğini dile getirdi. Ghebreyesus, “Dünya genelindeki tüm doktorları ulusal birimlerle ve DSÖ ile birlikte çalışarak teyakkuzda olmaya, çocuklarda görülen bu sendromun daha iyi anlaşılmasını sağlamaya çağırıyorum.” diye konuştu.

DSÖ Acil Durum Programı yetkililerinden Maria Van Kerkhove de, çocuklarda görülen sendromun nedenlerini aydınlatmak için dünya genelinden bilgi topladıklarını kaydetti.

Kawasaki hastalığı nedir?

Çocuklarda ölümcül sonuçlara yol açabilen Kawasaki hastalığı, ilk kez Japon pediatrist Dr. Tomisaku Kawasaki tarafından 1967 yılında tanımlandı. Hastanın vücudundaki orta büyüklükteki damarlarda gelişen enflamasyon (iltihap), en çok kalbe kan taşıyan koroner arter damarlarda gözlenir.

Kawasaki hastalığı nadir bir hastalık olduğu halde, en sık görülen çocukluk çağı damar iltihaplarından biri. Hastalığın neden görüldüğü tam olarak bilinmemekle birlikte ailesel yatkınlık, virüsler ve maruz kalınan kimyasallar gibi çevresel faktörlerin hastalığın ortaya çıkmasında etkili olduğu düşünülüyor. Hızlı bir şekilde ortaya çıkan hastalık, semptomların başlamasından 10 gün ila 2 hafta kadar kısa sürede kalp rahatsızlığına neden olabilir.

Çocuklarda kalp hastalığının ana nedenlerinden biri!

6 aydan 5 yaşına kadar olan çocuklarda görülebilen Kawasaki hastalığı, ABD ve Avrupa’da çocuklarda edinilmiş kalp hastalığının önde gelen nedenleri arasında. Yaygın belirtileri; ateş, boyunda şişmiş lenf bezleri, ağız, burun ve boğaz iltihabı, göz tahrişi ve kızarıklık, ellerin ve ayakların şişmesi, döküntü ve ciltte soyulma… Tanı konulduktan hemen sonra, ideal olarak ilk 10 gün içinde tedaviye başlanması gerekiyor. Tedaviye erken başlanırsa ilk tedaviden sonraki 24 saat içinde önemli ölçüde iyileşme sağlanıyor. Bununla birlikte bazı hastaların, ilk tedaviler işe yaramıyorsa kortikosteroid veya immünosüpresan ilaçlar almaları, nadiren de hasarlı kalp kan damarlarını onarmak için ameliyat gerekebiliyor.

Çocukta üç günden fazla süren bir ateş ve bu ilk aşamadaki belirtiler varsa, acilen bir doktora başvurulması gerektiğini belirten uzmanlar, kalbe kan sağlayan koroner arter damarlarının iltihabı, kalp kası iltihabı, kalp kapağı sorunları gibi hasarlara yol açabilen hastalığın, etkili tedavi ile çocukların yalnızca küçük bir yüzdesinde kalıcı hasar bıraktığının altını çiziyor.

Kaynak: Gidahatti.com

Yorumlar
Çok Okunanlar