Kobani iddianamesinden HDP ile ilgili iddialar çıktı
Demirtaş ve Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu birçok siyasetçi için 38'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi
Abone olAvrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Daire’nin, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında verdiği, “Derhal tahliye edilmeli, siyasi nedenlerle tutuklu” kararından hemen sonra hazırlanan Kobani iddianamesi, mahkeme tarafından kabul edildi.
3530 sayfalık iddianamede, aralarında Demirtaş, eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, eski HDP MYK üyelerinin de bulunduğu siyasetçiler, Murat Karayılan, Cemil Bayık, Sabri Ok gibi PKK yöneticileri ile birlikte, örgüt yöneticisi olarak gösterildi.
Sanıkların 38’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilmesi talep edildi. İddianamede, gizli tanık ifadelerine de dayanılarak, HDP MYK’nin, Kobani olayları ile ilgili çağrısının PKK’nın talimatıyla yapıldığı, karar defterine işlenmeyen MYK toplantısına iki KCK’lının da katıldığı iddia edildi. HDP’li sanıkların, “Kadro” olarak nitelendirildiği iddianamede, HDP yönetiminin PKK ile organik bağı olduğu da öne sürüldü ve “ayaklanma çağrılarını” Kürdistan’ın kurulabilmesi amacıyla yaptıkları belirtildi. İddianame, bu yönüyle, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin başlattığı, “HDP kapatılsın” tartışmaları açısından da ilginç bir zemin oluşturdu. Yargıtay Başsavcılığı, 3 bin 530 sayfalık iddianamedeki iddiaları esas alarak ya da davanın sonucunu bekleyerek, HDP ile ilgili soruşturma yürütme yetkisine de sahip bulunuyor. Önemli iddiaları içeren iddianamede, buna karşılık, Demirtaş’a ait olmayan Twitter hesabından yapılan paylaşımların, çözüm süreci ve sonraki dönemdeki “barış” çağrılarının, gizli tanık ifadelerinin ana kanıtlar olarak sıralanması dikkati çekti.
38 müebbet
Savcı Ahmet Altun tarafından hazırlanan iddianamede, 108 şüpheli birer kez, 'Devletin Birliğini ve Ülke Bütünlüğünü Bozma, Adam Öldürme' 37'şer kez 'Adam Öldürmeye teşebbüs' 31'er kez 'Yağma' 24'er kez 'Alıkoyma' 38'er kez 'Alıkoymaya Teşebbüs' 2'ier kez Mala Zarar Verme, bin 750'şer 'Yakarak Mala Zarar Verme' 397'şer kez 'Kamu Malına Zarar Verme', bin 60'ar kez 'Yakarak Kamu Malına Zarar Verme', 503'er kez 'İşyeri Dokunulmazlığını İhlal' 53'er kez 'Geceleyin İşyeri Dokunulmazlığını İhlal', 294'er kez 'Geceleyin Açıktan Hırsızlık' 26'şar kez 'Açıktan Hırsızlık' 20'şer kez 'Hırsızlık' 114'er kez 'Geceleyin Hırsızlık' 272'şer kez 'Basit Yaralama' 5'er kez 'Silahla Basit Yaralama' 43'er kez 'Kamu Görevlisini Silahla Basit Yaralama' 264'er kez 'Kamu Görevlisini Kasten Basit Yaralama' 7'şer kez 'Kemik kırığı Oluşacak Şekilde Kasten Silahla Yaralama' birer kez 'Kamu Görevlisini Kemik kırığı Oluşacak Şekilde Kasten Silahla Yaralama', birer kez 'Silahla Kasten Yaralama' 78'er kez 'Kamu Görevlisini Silahla Yaralama' 51'er kez 'İş ve Çalışma Hürriyetinin İhlali' 3'er kez 'İbadethanelere Zarar verme' 4'er kez 'Düşük Yapmaya Neden Olma' birer kez 'Bayrak Yakma' 24'er kez '5816 Sayılı Yasaya Muhalefet' 25'er kez 'Suç İşlemeye Tahrik Etme' ile suçlanıyor.
Aralarında eski HDP Eş Genel Başkanlarının da bulunduğu 108 isim hakkında hazırlanan iddianame Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ Şenoğlu, Ayhan Bilgen, Sırrı Süreyya Önder, Ayla Akat Ata, Gültan Kışanak, Sebahat Tuncel, Emine Ayna ile yakalamalı olarak aranan firari Murat Karayılan, Cemil Bayık, Sabri Ok, Salih Müslüm, Zübeyir Aydar, Ertuğrul Kürkçü, Mehmet Hatip Dicle'nin de bulunduğu 108 şüpheli hakkında, "PKK yöneticileri ile fikir ve eylem birliği içerisinde oldukları ve terör olaylarının başlamasında sorumlu düzeyde oldukları" gerekçesi ile 38 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.
İddianamede, aralarında AKP, CHP, Ülkü Ocakları, Büyük Birlik Partisi, MİT’in de olduğu kurumlarla, kişilerin Kobani olaylarındaki suçlardan zarar gördüğü belirtildi. Zarar görenlerin sayfası 161 sayfada 2676 kişi ve kurum olarak sıralandı. 37 kişinin öldüğü belirtilerek, şüphelilerin devletin birliğini bozmak ve 37 kişinin ölümüne iştirak suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapisleri talep edildi.
3 bin 530 sayfanın çoğu haber
3 bin 530 sayfalık iddianamenin büyük bölümünde PKK’nın tarihi anlatıldı, çözüm sürecinde, Kobani olayları sırasında ve hendek operasyonları sürerken yapılan açıklamalar ve haberler aktarıldı.
Demirtaş’a ait olmayan hesap
İddianamede, HDP MYK’ya ait olduğu iddia edilen açıklama ile birlikte, Kobani döneminde atılan tweet'ler sıralandı. Demirtaş’a ait olmayan, Twitter tarafından askıya alınmış hesaptan atılan tweet'lerin de iddianamede geniş yer bulması dikkati çekti.
İddianamede, Demirtaş’ın, hendek operasyonu sırasındaki “Çok ağır suçlar işleniyor. Türkiye'nin batısı duymasın diye bunları örtüyorsunuz. Şimdi aynı şeyler tekrar yaşanıyor. Tarih tekerrür ediyor ve yeniden ağır insan hakları ihlalleri gerçekleşirken bir kez daha Türkiye'nin batısı bunları görmüyor, duymuyor. Halkımız bulunduğu her yerde balkonunda aracında evinde sesini yükseltmelidir. Ben ülkemde kardeş kavgası istemiyorum diyerek herkesten sesini yükseltmesini istiyoruz... ” şeklindeki açıklamaları da suç olarak nitelendirildi.
Demirtaş’ın, Cizre’deki operasyon sırasında yaptığı, “…Halkımız her türlü demokratik eylemle bizzat bu gidişata dur demelidir…Arkadaşlarımız Efkan Ala'yla görüştü. Bu çok acil bir durum, kendisi müdahale edeceğini söylüyor ama bir değişiklik yok. Bir bodrumda 10 yaralı var ve aralarında biri hayatını kaybederse bunun sorumlusu içişleri bakanıdır, başbakandır; acil müdahale talep ediyoruz…Halkımız bulunduğu her yerde balkonunda aracında evinde sesini yükseltmelidir. Ben ülkemde kardeş kavgası istemiyorum diyerek herkesten sesini yükseltmesini istiyoruz...” açıklamaları da suçlamalara kanıt gösterildi.
İddianamede, PKK’nın, kanton bölgeler akabinde özerklik ilanı için Kobani eylemlerini organize ettiği, hendek operasyonları sırasında da aynı amacı sürdürdüğü, HDP’lilerin de aynı dönemde aynı amaç doğrultusunda çalıştıkları kaydedildi.