Korona aşıları, hangi varyanta karşı etkili?
Dünya salgından kurtulmak için aşılanıyor, virüs ise hayatta kalmak için sürekli şekil değiştiriyor. Aşılar da bu değişime uygun şekilde güncellenme yarışı içinde. Bu amansız mücadelede hangi aşı, hangi virüs varyantına karşı ne derecede etkili? İşte detaylar...
Artan virüs varyasyonlarıyla aşılar arasında bir yarış mevcut. Araştırmalar dünya çapında hız kesmeden devam ediyor. Bununla birlikte ülkeler aşılara dair aldıkları kararları yeni araştırmalar dahilinde yenilemek durumunda kalıyor. Peki dünyada aşıların mutasyona karşı etkisi ne yönde ilerliyor? Bilim insanlarının konu üzerindeki öngörüleri neler? İşte aşılar ve varyantlarında son durum...
ASTRAZENECA AŞISINDA HAYAL KIRIKLIĞI
Araştırmacılar, Oxford menşeili AstraZeneca aşısının ilk olarak Güney Afrika'da görülen Kovid-19varyantlarına karşı yüzde 10 oranında koruma sağladığını öne sürüyor. Aşıların etkinliğine dair bir çalışma yürüten bilim insanları, AstraZeneca'nın hafif ila orta dereceli enfeksiyonlarına karşı çok az koruma gösterdiğini açıkladı. Çalışma, ortalama yaşı 31 olan 2.000'den fazla kişiyi içeriyor, bu da nispeten genç nüfusun daha düşük risk altında olduğu anlamına geliyor. Bu sonuca dayanarak bilim insanları, ağır vakalara karşı aşının yüksek bir koruma sağlayacağından emin olmasalar bile yine de beklentilerini düşük tutmuyor.
DİĞER AŞILAR DAHA MI ETKİLİ?
Detaylı verilere sahip olmadığımız için şimdiden karşılaştırma yapmak pek mümkün değil. Ancak yeni varyanttan etkilenen topluluklardaki diğer aşı denemeleri, hiçbirinin ilk çıkan koronavirüsteki kadar etkili olmadığını gösteriyor. Varyantın ortaya çıkmasından sonra Güney Afrika'da uygulanan iki aşının denemelerinden elde edilen ve yakın zamanda yayınlanan veriler, etkinlik oranında ciddi bir düşüş olduğunu gösteriyor.
Novavax, Birleşik Krallık'taki denemelerde yüzde 89, Güney Afrika'da yüzde 60 etkinliğe sahipti. Yapılan testlerdeki vakaların yüzde 92'sinin varyantlı virüsten oluştuğunu belirtmekte fayda var. Johnson & Johnson'ın bir yan kuruluşu tarafından üretilen Janssen aşısı ise ABD'de yüzde 72 iken Güney Afrika'da yüzde 57 etkinliğe sahipti. Her iki aşı da ağır vakalara, hastanede yatan hasta oranına ve ölüme karşı korumada etkili görünüyor.