Korona virüs mutasyonu Türkiye'de tespit edildi mi? Prof. Dr. Ateş Kara açıkladı
Yeni tip koronavirüsün yüzde 70 daha bulaşıcı olduğu belirtilen mutasyon paniği dünyayı sardı. Mutasyonun tescillenen aşıların etkinliğini etkilemeyeceği belirtildi. Peki ilk olarak İngiltere’de ortaya çıkan, ‘VUI 202012/01’ adı verilen mutasyon Türkiye'de var mı? Konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara'dan açıklama geldi.
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, İngiltere’de ortaya çıkan ve “SARS-CoV-2 VUI 202012/01” adı verilen yeni tip koronavirüs mutasyonun Türkiye’de tespit edilip edilmediğine ilişkin soruları yanıtladı.
Prof. Dr. Kara, virüsün insan vücudundayken mutasyon geçirebileceğine işaret ederek, “Şimdiki veriler, mutasyonun eylül ayı gibi İngiltere’de bir kişide olmuş gibi görünüyor. Ondan sonra mutasyonun bu bölge içerisinde de yayıldığını görüyoruz. Bugün için İngiltere’de 60 farklı bölgeden, 60 farklı noktadan alınan örneklerde bu mutasyonun ön planda olduğu daha hakim olduğu görüldü” dedi.
Mutasyonun olduğu bölgelerde vakaların arttığına işaret eden Kara, şunları dedi: "Bilimsel olarak değerlendirirken hep şöyle değerlendirmek lazım; Doğru, bu olasılık var. Ama aynı zamanda yeni yıl hazırlıklarının olması, Hıristiyan camiasında Noel’in bu dönem olması nedeniyle artışın nedeni bundan da olabilir. Dünyanın pek çok noktasına baktığımızda ABD’de de böyle artışlar oldu. O bakımdan bu artışın nedeni tek başına bu yeni virüsün daha bulaşıcı olması mı, yoksa insanların diğer türlü Noel hazılıklarının getirdiği bir şeyden mi kaynaklanıyor? Bunu değerlendirmek bugün için pek mümkün değil."
"Ama olasılık olarak baktığımızda virüsün yaşadığı mutasyon bu artışa neden olabilecek bir bölgede. Daha kolay tutunmayı sağlayacak spike proteini dediğimiz, çıkıntı bölgesine olduğu için daha kolay tutunmayla ilişkilendirelecek bir bölgede. O zaman şöyle diyoruz hem bölgede artış var hem mutasyon bulaşmayı kolaylaştıracak bir bölgede. Bu ikisini bir araya getirdiğimiz zaman gerçekten bu mutasyon bulaşmanın kolaylaşmış olmasıyla ilişkili olabilir. Ama kesin bunu söylebilecek kadar elimizde veri yok. Bugün baktığımız zaman bu virüs şu anda 13 binden fazla mutasyonu olan bir virüs. İlk virüsten itibaren böyle mutasyonlar geçirdi. Ama bu zamana kadar geçirdiği mutasyonlar bulaşmayı etkileyebilecek bölgede değildi. Hep genelde, kenardan kıyıdan olan mutasyonlar şeklindeydi. Bu seferki spike proteininde olunca ki spike proteini bizim hücrelerimize tutunmayı sağlayan protein olunca bu değişiklik bağlanmayı kolaylaştırmış olabilir."