Koronavirüs aşısı dünyaya eşit dağıtılmayacak!
Dünya genelinde Covid-19 pandemisi nedeniyle ölü sayısı 450 bini aşarken, insanlığın gördüğü en büyük salgınlardan biriyle mücadele etmek için bir aşının geliştirilmesini dört gözle bekleniyor. Klinik çalışmalarda umut vaat eden aşıların ABD, İngiltere, Avrupa gibi zengin ülkeler tarafından şimdiden milyarca doz siparişi, dünya nüfusunun yarısından fazlasını oluşturan fakir ülkelerin aşıya erişememesi anlamına gelebileceğini söylediler.
Koronavirüs aşısı dünyaya eşit dağıtılmayacak!
Ekonomik eşitsizliğin ayracı...
200’ün üzerinde ülkede ve bölgede görülen yeni tip corona virüs pandemisi dünya genelinde 8 milyonu aşkın kişiyi enfekte ederken, dünya ekonomik ve toplumsal anlamda büyük bir sınav veriyor.
Bununla birlikte pandemi, dünyanın ekonomik eşitsizliğin bir ayracı olmayı da sürdürüyor.
DSÖ’nün bildirdiğine göre dünyanın dört bir yanında şu anda corona virüse karşı 130 aşı geliştiriliyor. Bu aşılardan 5’i Çin’de olmak üzere 8’i insan deneyleri aşamasında bulunuyor.
Oxford Üniversitesi’nin geliştirdiği aşı ise dünyada şu anda en çok talep gören corona virüs aşısı ünvanına sahip.
Zengin ülkelerle milyarlarca dolarlık anlaşmalar!!
AstraZenaca ortaklığında dağıtılacak aşının vatandaşlarına ulaşmasını garantilemek isteyen ülkeler firmayla şimdiye kadar milyarlarca dolarlık anlaşmalar imzaladı.
Bu kapsamda 17 Mayıs’ta İngiliz hükümeti Oxford’un aşı programı 30 milyon doz karşılığında 70 milyon dolarlık bir yatırım yaptı.
21 Mayıs’ta ise ABD hükümeti 300 milyon dozu garantilemek için AstraZeneca ile 1,2 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladı.
15 Haziran’da Avrupa Birliği’nin aşı ittifakına üye Almanya, Fransa, İtalya ve Hollanda 2020’nin sonunda 400 milyon doz aşının dağıtımını sağlaması için AstraZenaca’ylla bir anlaşma yaptı.
17 Haziran’da Avrupa Aşı Stratejisi kurumu birlikteki herkesin aşılandığından emin olunacağını ve bu kapsamda 2,3 milyar dolarlık bir yatırım yapıldığını aktardı.
10 milyar doz gerekiyor!
Aşı için cam tipler üreten ve AstraZeneca’yla ortak çalışan Schott şirketinin CEO’su Dr. Frank Heinricht, küresel anlamda salgının durabilmesi için en az 10 milyar doz aşının dağıtılması gerektiğini söyledi.
Ancak, AstraZeneca'nın bu miktardaki aşıyı üretebilmesinin yıllar alabileceği düşünülüyor.