Anasayfa /  Sağlık

Koronavirüs ne zaman bitecek?

Nobel ödüllü biyofizikçi Michael Levitt, hızla yayılarak tüm dünyanın sağlığını tehdit eder hale gelen koronavirüs salgını ile ilgili sevindiren bir açıklamaya imza attı. Levitt coronavirüsün yayılmasının yavaşlamasının salgının sonuna yaklaşıldığını gösterdiğini öne sürdü.

Abone ol
Abone ol 24 Mart 2020 18:12

Dünyaca ünlü İsrail asıllı ABD’li biyofizikçi Michael Levitt, küresel çapta sağlık krizine yol açan korona salgını için umut veren açıklamalar yaptı.

Nobel Ödüllü biyofizikçi Çin’deki enfeksiyon sayılarının azalmasının, “pandeminin sonunun yaklaştığına” işaret ettiğini belirtti.

Independent Türkçe'nin Jerusalem Post'tan aktardığı habere göre Levitt, koronavirüs salgının Çin’de yavaşladığını ve insanlarn çoğunluğu için bir tehdit oluşturmayacağını öne sürdü.

 Michael Levitt, 2013 Nobel Kimya Ödülü’ne layık görülen üç bilim insanından biriydi. Araştırmacılar “karmaşık kimyasal sistemler için çok ölçekli modellerin geliştirilmesi” konusunda çalışıyordu. Her ne kadar uzmanlık alanı epidemiyoloji olmasa da, Levitt şubatta virüsün yayılmasının yavaşlayacağını doğru biçimde tahmin ederek, tecritten etkilenenlere umut vermişti.

Ancak Levitt basit bir tahminde bulunmak yerine Calcalist’te yayımlanan röportajda yaptığı karmaşık hesaplamaları anlatmıştı.

Çinli meslektaşlarına destek amacıyla iletişime geçti

Levitt’in eşi Shoshan Brosh’un Çin sanatı üzerine çalışma yapıyor olması çiftin düzenli olarak ABD, İsrail ve Çin arasında seyahat ettiği anlamına geliyor. Koronavirüs Çin’in Hubey bölgesini etkisi altına aldığında Levitt, Çinli meslektaşlarına destek amacıyla iletişime geçti.

Verilere derinlemesine bakmaya karar verdim

Levitt, “Durumlarının ne kadar karmaşık olduğunu anlattıklarında, bir sonuca ulaşmak umuduyla verilere derinlemesine bakmaya karar verdim” dedi.

Hubey bölgesinde enfeksiyona yakalananların oranı her gün yüzde 30 artıyordu, bu ürkütücü bir istatistikti. Grip uzmanı değilim ancak sayıları analiz edebilirim ve bu üstel büyüme.

Virüsün yayılma hızı aynı oranda devam ettiğinde, tüm dünya 90 gün içinde enfekte olabilirdi. Ancak Levitt, sayıları işlemeye devam etti ve örüntünün değiştiğini fark etti. 1 Şubat’ta istatistiklere ilk baktığında Hubey bölgesinde günde bin 800 yeni vaka ortaya çıkıyordu. 6 Şubat’ta bu sayı günde 4 bin 700 vakaya ulaştı.

Fakat 7 Şubat’ta durum değişti. Levitt, “Yeni enfeksiyonların sayısı lineer olarak düşmeye başladı, durmadı” ifadelerini kullandı.

Etiketler koronavirüs
Yorumlar
Çok Okunanlar