Anasayfa /  Foto Galeri

Koronavirüsü tespit edebilmek için ' köpekler ' eğitilmeye başlandı!

ABD’de bilim insanları, herhangi bir semptom taşımasa bile corona virüs hastalarını tespit edebilmek amacıyla köpeklerin koku alma duygusundan yararlanabilmek için bir çalışma başlattı. Koronavirüsün kokuyla tespit edilmesi için köpekleri eğitmeye ilk önce İngiltere başlamıştı.Peki nasıl yöntemler uygulanıyor?

Koronavirüsü tespit edebilmek için ' köpekler ' eğitilmeye başlandı! - Sayfa 1

Koronavirüsü tespit edebilmek için ' köpekler ' eğitilmeye başlandı!

'Köpekler laboratuvar ortamında eğitilecek'

Pennsylvania Üniversitesi uzmanları, corona virüsle enfekte olan ya da hiçbir semptom göstermeyen taşıyıcıları teşhisi etmek için köpeklerin koku alma duyusundan yararlanmaya hazırlanıyor.

Veterinerlik Bölümü tarafından bu kapsamda başlatılan deneme programında sekiz köpek, tükürük ve idrar örneklerinden corona virüsü tespit edebilmek amacıyla laboratuvar ortamında eğitilecek.

Koronavirüsü tespit edebilmek için ' köpekler ' eğitilmeye başlandı! - Sayfa 2

Köpekler bu süreçte enfekte hastalardan alınan örneklerdeki virüsü kokusundan tanımayı öğrenecek. Daha sonra bu örneklerle hastalığı olmayan kişilerden toplanan örnekler arasında ayrım yapmak için kullanılacaklar.

Koronavirüsü tespit edebilmek için ' köpekler ' eğitilmeye başlandı! - Sayfa 3

'Hastalıkların kokusunu alabiliyorlar'


Doktor Cynthia Otto, köpeklerin halihazırda kanser, enfeksiyon gibi pek çok hastalığın kokusunu alabildiklerini vurguladı.

Sputnik'te yer alan haberde Otto, “Bu köpeklerin potansiyel etkisi ve koronavirüsü tespit etme kapasiteleri azımsanmayacak kadar önemli olabilir. Bu çalışma, virüsün toplumda yayılmasını azaltmak amacıyla ülkenin koronavirüs gözetim sistemlerini destekleme konusunda köpeklerin olağanüstü yeteneğinden yararlanacak” dedi.

Koronavirüsü tespit edebilmek için ' köpekler ' eğitilmeye başlandı! - Sayfa 4

Birçok hücre, kendine özgü kokuları olan ve insan kanı, tükürük, idrar veya nefeste bulunan uçucu organik bileşikler (VOC) üretiyor. Başta köpekler olmak üzere pek çok hayvanın bu bileşikleri algılayabildiği biliniyor.