KYK borçları yapılandırılacak! KYK borç yapılandırma nasıl yapılır?
KYK borçlarını yapılandırmak için düğmeye basıldı. 5 milyon öğrenciyi yakından ilgilendiren KYK borç yapılandırması 2020’de uygulanmaya başlayacak. 2020’de hayata geçirilecek uygulamada faizlerin silinmesi, yapılandırılması ve taksitlendirilmesi bekleniyor.
Abone olKYK borçlarını yapılandırmak için düğmeye basıldı. 5 milyon öğrenciyi yakından ilgilendiren KYK borç yapılandırması 2020’de uygulanmaya başlayacak. 2020’de hayata geçirilecek uygulamada faizlerin silinmesi, yapılandırılması ve taksitlendirilmesi bekleniyor.
KYK borçlarıyla ile ilgili hükümetten beklenen adım geldi. Hazine ve Maliye BakanıBerat Albayrak Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) borçlarının yapılandırılmasına ilişkin 2020 özelinde 6-7 milyarlık bir paket üzerinde çalıştıklarını açıklamıştı. 2020 yılı itibariyle uygulanacak formüller arasında, faizlerin yapılandırılması, silinmesi ve taksitlendirme seçecekleri bulunuyor.
BORÇLARIN SİLİNMESİ İÇİN İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI
Hazine ve Maliye Bakanı AlbayrakMalatya'dan Trabzon'a birçok ilde KYK borçlarıyla ilgili gençlerden talep gelmesi üzerine çalışma başlattıklarını açıkladı. Albayrak, "KYK ile ilgili, gençlerimizle ilgili bir çalışma yapıyoruz; üniversiteden mezun olmuş arkadaşların borçlarıyla ilgili, yani bu konuda bir iyileştirme olacak inşallah’’ dedi.
Öte yandan, kredi borcunu ödeyemeyenlerin sayısı ertelemelere rağmen son on yıl yılda 5 milyona ulaştı. Yaklaşık 250 bin üniversite mezunu hakkında ise borçlarını ödeyemedikleri için işlem başlatıldı. Borçların silinmesi için imza kampanyası başlatılırken, konu da Meclis gündemine taşındı.
KYK BORÇ YAPILANDIRMA NASIL YAPILANDIRILACAK?
Hükümetten gelen açıklama sonrası, KYK borç yapılandırma nasıl olacak? Faizler silinecek mi? sorularını araştırmaya başladı.
Yeni bir yapılandırma, faizlerin düşürülmesi ya da silinmesi seçenekler arasında yer alırken, her birinin maliyeti çıkarılırken, anaparanın silinmesi ise kesinlikle söz konusu değil.
İŞ BULAMAYANLAR BİRER YILLIK ERTELEMELER YAPABİLİYOR
KYK borçlarının tahsili öğrenci mezun olduktan iki yıl sonra başlıyor. Kredi borcu, öğrenim kredisi olarak verilen miktarlara, TÜİK'in toptan eşya fiyat endeksindeki artışlar uygulanarak hesaplanacak miktarın ilave edilmesiyle tespit ediliyor.
İş bulamayanlar birer yıllık ertelemeler yapabiliyor. Ödenmeyen borçlara aylık yüzde 1.40 gecikme faizi uygulanırken, geciken borçlar nedeniyle alınan kredi 2-3 katına çıkıyor.
KYK kredi borçlarını birer yıllık süreyle ertelemek mümkün. Borç ödeme vadesi henüz başlamayanlar ile borçlarını aksatmadan ödeyenler "turkiye.gov. tr"'den e-devlet şifreleri ile erteleme talebinde bulunabiliyor. Erteleme başvurusunda bulunmak için işsizlik,askerlik durumlarının oluşması ve yüksek lisans ya da doktora eğitiminin devam etmesi gerekiyor.
KYK BORÇLARI HANGİ DURUMLARDA SİLİNİYOR?
Öğrenim veya katkı kredisinden borcu bulunanlardan; tam teşekküllü bir hastaneninsağlık kurulundan "hayatını çalışarak kazanamaz" ibaresi bulunan bir sağlık raporu alanların kredi alırken veya aldıktan sonra, vefat eden kişilerin borçları siliniyor.