Listede Türkiye de var! İşte 2020’nin en önemli arkeolojik keşifleri
2020 yılı pandeminin gölgesinde geçse de arkeolojik kazılar hızını kesmedi. Dünyada ve Türkiye’deki keşiflerde insanlık tarihine dair önemli buluntulara ulaşıldı.
Arkeoloji haberleri yayınlayan Heritage Daily internet sitesi, 2020 yılının en önemli arkeolojik keşiflerini sıraladı. Listede Buzul Çağı’ndan kalma mamuttan, Mısır’daki Sakkara Antik Kenti’ndeki buluntulara kadar 2020’de yapılan önemli keşifler şöyle sıralanıyor:
Rusya’da Buzul Çağı’ndan kalma mamut
Buzul Çağı’na dair Avrupa’nın en zengin kazı alanlarından birisi olan ve yaklaşık 40 yıldır kazılan Rusya’da Kostenki’de bulunan arkeolojik yapı, boyutları ile diğer mamut evlerden ayrılıyor. Daire şeklindeki devasa yapının çapı 12.5 metre. Yaklaşık olarak bugünden 25 bin yıl önce avcı toplayıcı insanlar tarafından yapıldığı düşünülüyor. Yapıyı oluşturan duvarlarda yünlü mamutlara ait 51 alt çene kemiği ve 64 kafatası bulundu.
Stonehenge yakınlarındaki neolitik yapı
İngiltere’deki Stonehenge’e 3 kilometre uzaklıktaki Durrington Walls adını taşıyan anıtın altında, daha erken döneme ait devasa bir taş anıt keşfedildi. Son teknoloji kullanılarak, kazı yapılmadan tespit edilen anıt C şekilli bir Neolitik arena oluşturan 90 dikilitaştan oluşuyor. Yeni anıtın kasıtlı olarak gömülmüş olmasının dini bir değişikliğe işaret ettiği düşünülüyor.
Sakkara Antik Kenti’nde bulunan yeni mezarlar
Mısır Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığı, ekim ayında başkent Kahire’nin güneyindeki Sakkara antik mezarlığında 2 bin 500 yıl öncesine ait 80’den fazla lahit keşfedildiğini duyurdu. Açılmamış, süslemeli lahitlerin yanı sıra renkli ve altın yaldızlı ahşap heykeller de çıkarıldı.