Anasayfa /  Magazin

MASAK'ın Dilan Polat ve eşi Engin Polat ile ilgili raporu gün yüzüne çıktı!

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), kara para aklama ve vergi kaçırma gibi bir dizi iddia hakkında şüpheler bulunan Dilan Polat ve eşi Engin Polat ile ilgili bir rapor hazırladı. Raporda, Polat ailesinin çeşitli şirketlerini tek bir yönetim altında birleştirdiği ve bu şirketler aracılığıyla para aklama işlemlerinin gerçekleştirilmiş olabileceği iddialarına yer verildi.

Abone ol
Abone ol 11 Ekim 2023 16:00

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), kara para aklama ve vergi kaçırma gibi bir dizi iddia hakkında şüpheler bulunan Dilan Polat ve eşi Engin Polat ile ilgili bir rapor hazırladı.

Raporda, Polat ailesinin çeşitli şirketlerini tek bir yönetim altında birleştirdiği ve bu şirketler aracılığıyla para aklama işlemlerinin gerçekleştirilmiş olabileceği iddialarına yer verildi.

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), son günlerde kara para aklama ve vergi kaçırma gibi birçok iddia ile gündeme gelen Dilan Polat ve eşi hakkında bir rapor hazırladı.

MASAK'ın incelediği isimler arasında Dilan Polat, eşi Engin Polat, Engin Polat'ın babası Sezgin Polat, kardeşi Alper Kürşat Polat, anneannesi Zehra Yılmaz, dayısının eşi Nilgül Yılmaz, Dilan Polat'ın kardeşleri Can Doğu ve Sinem Sıla Doğu dahil olmak üzere toplam 8 kişi yer aldı.

16 şirket bulunuyor

Sabah gazetesi, bu raporun ayrıntılarını sayfasına taşıdı. Araştırmaya göre, Dilan Polat ve 7 kişi, sahibi ve ortağı oldukları güzellik ve kozmetik sanayi, estetik ve sağlık hizmetleri, mühendislik, inşaat, mücevherat gibi toplam 16 şirkete sahipler.

Raporda, Polat'ın güzellik merkezinin Türkiye'nin 46 farklı ilinde faaliyet gösterdiği vurgulandı. Ayrıca, kozmetik ürünlerinin kendi internet siteleri ve çeşitli online ticaret platformları üzerinden satıldığı kaydedildi.

İlişkili şirketlerin hesaplarına gelen paraların büyük bir kısmının, bankaların pos ödemeleri ve İYZİCO gibi ödeme kuruluşlarının internet satışlarından kaynaklandığı belirlendi. Raporda, incelenen şirketlerin gelirlerinin önemli bir bölümünün, internet üzerinden mal alımı yapan kişilerin kredi kartlarıyla yapılan harcamalardan oluştuğu ifade edildi.

Ayrıca, tespitlere göre, bu şirketlerde toplanan paraların büyük bir kısmının, Polat ailesiyle akrabalık ilişkisi ve istihdam bağlantısı bulunan kişiler tarafından nakit olarak çekildiği belirtildi.

Nakit çekilen paraların neredeyse tamamının aynı kişiler tarafından hemen hemen aynı gün içinde, ya Dilan Polat'ın eşi Engin Polat'ın kişisel banka hesaplarına ya da Engin Polat'ın tek ortağı ve yöneticisi olduğu Milda Gayrimenkul Otomotiv Sanayi şirketinin banka hesaplarına nakit olarak yatırıldığı ifade edildi. Bu şekilde nakit yatırma ve çekmeye konu olan miktarın yaklaşık olarak 250 milyon lira olduğu tespit edildi.

Raporda, Engin Polat'ın ve Milda Gayrimenkul Otomotiv şirketinin çok sayıda lüks araç ve gayrimenkul satın aldığına dair bilgilere de yer verildi. Ayrıca, Polat ve şirketinin hesaplarına nakit olarak yatırılan paraların büyük bir kısmının taşınmaz ve araç alımlarına yönlendirildiği vurgulandı.

Raporda, elektronik ticaret yoluyla satış yaparak gelir elde eden bu şirketlerin mal alımlarının incelendiği ve mal alımlarının büyük bir bölümünün, yine hedef kişilerle bir şekilde ilişkilendirilebilen tedarikçilerden yapıldığı belirtilmiştir.

 200 milyon liradan daha fazla

Rapora göre, bu tedarikçilerin gerçek anlamda mal alışı yapmadığı, beyanname vermedikleri, çalışanları olmadığı, banka işlemleri gerçekleştirmediği ve sahte belge düzenlemeye dair güçlü şüpheler taşıdıkları ortaya çıktı. Bu şekilde sahte olduğuna dair güçlü kanıtlar bulunan mal alışlarının toplam değeri 200 milyon lirayı aşmaktadır.

Dilan Polat'ın ilgili kişiler ve kurumlar aracılığıyla özellikle internet üzerinden gerçekleştirilen satışlardan elde edilen kurum gelirlerinin, vergi beyanlarını azaltmak amacıyla sahte belgeler kullanıldığı şüphesi bulunmaktadır.

Elde edilen gelirlerin nakit olarak çekilip kurumsal hesaplardan çıkarıldıktan sonra, Dilan Polat'ın kişisel hesaplarına veya Engin Polat'ın yönettiği Milda Gayrimenkul'e ait kurumsal hesaplara nakit olarak yatırıldığı ve bu paraların lüks taşıtlar ve gayrimenkuller almak için kullanıldığı tespit edilmiştir. Bu işlemler, suç kaynaklı malvarlığını aklama suçunu oluşturabilir.

Tedbir kararı, savcılık tarafından alındı ve bankacılık işlemleri askıya alınsın talebinde bulunuldu

MASAK, Engin Polat ve Sezgin Polat'ın varlıklarına tedbir uygulanması kararını savcılığa bıraktı. Ancak Dilan Polat, Engin Polat, Sezgin Polat ile Milda Gayrimenkul Otomotiv Sanayi ve Ticaret'in bankalar, ödeme ve elektronik para kuruluşları ile kripto varlık hizmet sağlayıcılar nezdindeki işlemlerinin askıya alınmasının uygun olacağı değerlendirmesinde bulundu.

 

 

 

 

Yorumlar
Çok Okunanlar