Maymun çiçeği virüsü belirtileri neler, bulaşıcı mı? Bu semptomlara dikkat...
Maymun çiçeği virüsü pek çok ülkede görülmeye başlamasının ardından vatandaşlar arasında endişe yaratmaya başladı. Vatandaşlar, 'Maymun çiçeği virüsü nedir, belirtileri nedir? Maymun çiçeği virüsü bulaşıcı mı, öldürücü mü? Maymun çiçeği virüsü hangi ülkelerde çıktı, Türkiye'de var mı?' sorularının cevabını araştırmaya başladı. İşte maymun çiçeği virüsü belirtileri
Maymun çiçeği virüsü ya da Avrupa'da bilinen adı ile Monkeypox 16 ülkede 150'ye yakın kişide görüldü. Maymun çiçeği hastalığının son adresi Ege'deki komşumuz Yunanistan oldu. Yunanistan'da İngiliz bir turistte görülen maymun çiçeği hastalığı sonrası Türkiye'deki vatandaşların da tedirginliği arttı. Binlerce kişi, 'Maymun çiçeği virüsü Türkiye'de görüldü mü?' sorusuna yanıt aramaya başladı. Yine, 'Maymun çiçeği hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır?' soruları da trend aramalar arasında yer alıyor. Peki, monkeypox ile ilgili bilinenler neler? Türkiye'de görüldü mü? İşte maymun çiçeği hastalığı...
MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?
Virüs ilk olarak 1958'de bilimsel araştırmalarda kullanılan bir maymun kolonisinde tespit edildiği için bu ismi almıştır. Küresel aşılamanın yapılmasıyla beraber 1980 yılı itibarıyla son bulan çiçek virüsü ile maymun çiçeği virüsü arasında genetik benzerlik bulunmaktadır. Bu yüzden çiçek aşısı yaptıran kişiler, maymun çiçeğine karşı da bir miktar koruma ihtimali taşımaktadır. Bu virüs insanlarda ilk kez 1970'de görülmüştür.
MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ HAYVANARDAN İNSANLARA NASIL GEÇER? BULAŞMAMASI İÇİN NE YAPMAK GEREKİR?
Maymun çiçeği virüsünü taşıyan hayvanlar, fiziksel temas ile bu virüsü insanlara bulaştırabiliyor. Bu hayvanlar arasında kemirgenler ve primatlar bulunuyor. Bulaşı riskini azaltmak için vahşi hayvanlarla korumasız temas edilmemesi, özellikle de hasta olan hayvanlardan veya ölü hayvanlardan uzak durulması tavsiye ediliyor.
Aynı evde yaşayanların yüzeyleri, kıyafetleri ve mutfak eşyalarını düzenli olarak temizlemesi de oldukça önemli kabul ediliyor.