Mısır devrik lideri Muhammed Mursi kimdir, Muhammed Mursi Kimdir, Muhammed Mursi neden öldü,Muhammed Mursi neden hapis yatıyordu?
Mısır devrik lideri Muhammed Mursi mahkeme salonunda hayatını kaybetti. Muhammed Mursi kimdir? Mısır devrik lideri Muhammed Mursi nasıl vefat etti? Mısır devrik lideri Muhammed Mursi'nin ideolojisi neydi? Muhammed Mursi hakkında merak edilen tüm detayları sizler için haberimizde derledik...
Abone olMuhammed Mursi kimdir? Mısır devrik lideri Muhammed Mursi nasıl vefat etti? Mısır devrik lideri Muhammed Mursi'nin ideolojisi neydi?Muhammed Mursi ne zamandır mahkemede? Muhammed Mursi hakkında merak edilen tüm detayları sizler için haberimizde derledik...
Muhammed Mursi kimdir?
Muhammed Mursi, 8 Ağustos 1951 tarihinde, Mısır'ın kuzeyindeki Şarkiye iline bağlı Eladva köyünde doğdu.[3] Beş kardeşin en büyüğü olan Muhammed Mursi ilk eğitimini orada aldı. Babası çiftçi annesi ise ev hanımıydı. Mühendislik lisansını Kahire Üniversitesi'nde aldı (1975 ve 1978). Mühendislik doktorasını Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde tamamladı (1982). Northridge Kaliforniya Eyalet Üniversitesi'nde yardımcı doçent oldu (1982-1985). Ardından eğitim vermek için Mısır'daki Zagazig Üniversitesi'ne geldi.
İdeolojik bakımdan yakın olduğu Müslüman Kardeşler hareketi içerisinde siyasete atıldı. Mursi 2000 ve 2005 yılları arasında milletvekili oldu. Müslüman Kardeşler'in yasal olarak seçime katılmaları mümkün olmadığından parlamentoya bağımsız siyasetçi olarak girdi. Tam 5 yıl Mısır Halk Meclisi üyeliği yaptı. 2011 Mısır Devrimi'ne muhalif bir lider olarak destek verdi ve 30 Nisan 2011 tarihinde Müslüman Kardeşler'in kurduğu, Özgürlük ve Adalet Partisi'nin başkanı seçildi.
2012 Mısır cumhurbaşkanlığı seçimleri'nde Müslüman Kardeşler'in aday gösterdiği Hayrat Şatır'ın adaylığı düşünce, yerine Muhammed Mursi seçildi. Yoğun seçim kampanyası yürüttü. İlk turda %25.5 oy aldı ve ikinci tura girmeye hak kazandı. İkinci turda da %51.73 oy alarak, 5. cumhurbaşkanı oldu.
2012–13 Mısır protestoları adıyla bilinen, 3 Temmuz 2013 tarihinde yapılan büyük gösteriler sonucu Mısır ordusu askeri bir müdahale ile yönetime el koydu. Mursi ise darbeyi kabul etmediğini açıkladı ve yandaşlarına direnmelerini söyledi. Muhammed Mursi'nin gözaltına alındığı, ev hapsinde tutulacağı bildirildi.
16 Mayıs 2015 günü mahkeme tarafından idam cezasına çarptırıldı. 16 Haziran 2015 günü hakkında açılan "casusluk" davasından müebbet hapse mahkum olurken, "cezaevi baskınları" davasında ise mahkeme idam kararını onadı.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DA DESTEK VERMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır'da halkın oyuyla iş başına gelip darbeciler tarafından yönetimden uzaklaştırılan Mursi'ye destek verip darbeci askerlerle hiçbir uluslararası platformada görüşmeyi reddetmişti. Erdoğan mitinglerinde de "Rabia" işaretiyle de destek vermişti.