Naim Süleymanoğlu'nun hayatı (Naim Süleymanoğlu kimdir)
Halter sporunu Türkiye'ye sevdiren isimlerden Naim Süleymanoğlu, vefatının 1. yıl dönümünde mezarı başında anıldı. Peki Naim Süleymanoğlu kimdir ve Naim Süleymanoğlu'nun hayatı nasıldı? İşte Naim Süleymanoğlu ile ilgili tüm bilgiler.
Abone olNaim Süleymanoğlu vefatının birinci yıl dönümünde sevenleri tarafından mezarı anıldı.Peki Naim Süleymanoğlu kimdir ve Naim Süleymanoğlu'nun hayatı nasıldı? Olimpiyat ve Dünya Şampiyonu efsane sporcu merhum Naim Süleymanoğlu, vefatının 1'inci yılında kabri başında anıldı.
Edirnekapı Mezarlığı'ndaki anma törenine Türkiye Halter Federasyon Başkanı Tamer Taşpınar, Dünya ve Olimpiyat şampiyonu eski halterci Halil Mutlu, Naim Süleymanoğlu'nun annesi HaticeSüleymanoğlu, kardeşi Muharrem Süleymanoğlu ve çok sayıda sevenleri katıldı.
HALİL MUTLU NAİM SÜLEYMANOĞLU'NU İZLEYEREK HALTERİ SEVMEYE BAŞLADIK
Anma töreninde basın mensuplarına kısa bir açıklama yapan Halil Mutlu, Sanki bir hafta önce buradaymışız gibi özlüyoruz kendisini. Uğurlarken özledik, bugün de yine özledik, her zaman da özleyeceğiz. Her zaman tekrarladığımız gibi bizim ufkumuzu açan, bizim önümüzü açan değerli bir ağabeyimizdi. Mekanı cennet olsun, nur içinde yatsın. İnşallah bundan sonrası için bizler de Naim ağabeyin hizmet ettiği yolda Türk sporuna hizmet etmek için gayret edeceğiz dedi.
Mutlu, konuşmasını şöyle tamamladı; Tabii ki genç arkadaşlarımızın burada Naim Süleymanoğlu'nun adını yaşatmaları beni duygulandırıyor. Yani biz de onların yaşındaydık. Biz onların yaşındayken Naim ağabeyi gördük. Onun sayesinde halteri sevmeye başladık. Onların duygularını da anlıyorum. Keşke böyle olmasaydı, keşke aramızda olsaydı. Ama dediğim gibi bizim için her zaman yanımızda. Biz de elimizden geldiğince onu yaşatmaya çalışacağız, Allah uzun ömür verdiği sürece...
TAMER TAŞPINAR BİREYSEL SPORLARDA KİTLELERİ PEŞİNİZDEN KOŞTURMAK ZORDUR, NAİM BUNU BAŞARDI
Anma töreninin açılış konuşmasına Naim Süleymanoğlu'nun başarılarını anlatarak başlayan Türkiye Halter Federasyonu Başkanı Tamer Taşpınar, 3 olimpiyat, 6 dünya, 7 Avrupa şampiyonluğu olan dev bir sporcunun vefatının 1'inci yıl dönümünde biz sevenleri hep birlikte buradayız. Gönüllerimizde o hep yaşıyor. 50 yaşında rahmetli oldu ama bu 50 yıla o kadar çok şey sığdırdı ki. Burada kendi döneminde şampiyon oldukları arkadaşları, hocaları var. Bir Olimpiyat şampiyonu olmanın ne demek olduğunu çok iyi biliyorum. Bunu hocalarımız da, arkadaşlarımız da çok iyi biliyorlar. Gerçekten çok zor. Azim, inanç, özveri, aşırı derecede bir çalışma ister ama bunların hepsini Naim Süleymanoğlu başardı. 3 olimpiyat, 12 yıl boyunca, 4 yılda bir bunları başardı. Bu arada da Avrupa ve dünyada da hep şampiyon oldu. Time Dergisi'ne kapak oldu ve o cep herkülüydü. Takım sporlarında kitleleri peşinizden sürükleyebilirsiniz ama amatör sporlarda bu çok zordur. Fakat Naim amatör bir sporcu olarak da hem Türk Milleti'ni hem dünyayı ayağa kaldırmış bir sporcumuzdur, gururumuzdur. Bulgaristan'da zulüm yapılırken, Belene kamplarına vatandaşlarımız atılırken, isimleri değiştirilirken ve hatta mezar taşlarındaki isimler dahi değiştirilirken O'nun Türkiye'ye iltica etmesi Bulgar zulmünü dünyaya duyurdu. Ondan sonra oradaki vatandaşlarımız rahat ettiler, bir nefes aldılar ifadelerini kullandı.
MUHARREM SÜLEYMANOĞLU NE KADAR ÇOK SEVİLDİĞİNİ BİR KEZ DAHA GÖRDÜK
Naim Süleymanoğlu'nun kardeşi Muharrem Süleymanoğlu da konuşmasında, Buraya gelen herkese tek tek teşekkür ederim. Naim'i vefatının 1'inci yıl dönümünde anıyoruz. Ne kadar çok sevildiğini bir kez daha gördük. Herkese teşekkür ederim dedi.
Oğlunun mezarı başında dua eden ve göz yaşı döken anne Hatice Süleymanoğlu, tören alanında kısa bir süre durdu. Anma töreni, okunan Kur'an-ı Kerim ve dualarla sona erdi.
NAİM SÜLEYMANOĞLU KİMDİR?
Lakabı, yapıca ufak tefek ancak çok güçlü olması nedeniyle Cep Herkülü olan Naim Süleymanoğlı Kırcaali'de dünyaya gelmiştir. Bütün otoriteler tarafından tüm zamanların en iyi haltercisi olarak gösterilmektedir. Naim Süleymanoğlu haltere 1977'de, henüz 9 yaşındayken başladı. 15 yaşında Brezilya'da düzenlenen Dünya Gençler Halter Şampiyonası'nda iki altın madalya alarak şampiyon oldu. On altı yaşında rekor kırarak yine şampiyon oldu. Böylece halter tarihinde en genç dünya rekortmeni unvanını aldı. Kariyeri boyunca üç Olimpiyat Altın madalyası, yedi Dünya Şampiyonluğu ve altı Avrupa Şampiyonluğu vardır. Tam 46 kere dünya rekoru kırmıştır.
1984 yılında (16 yaşındayken), silkme kategorisinde vücut ağırlığının üç katını kaldıran ikinci halterci olarak tarihe geçti. 1983 – 1986 arasında gençlerde 13, büyüklerde 50 olmak üzere tam altmış üç rekor kırarken, yine bu dönemde Dünya ve Avrupa şampiyonalarında 52, 56 ve 60 kilolarda şampiyonluklar yaşadı. 1984, 1985 ve 1986'da dünyada yılın haltercisi seçildi. 1984 Los Angeles Olimpiyatları'na Bulgaristan'ın da Sovyet'lerle boykota katılması nedeniyle katılamadı. Bu dönemde Bulgar Hükümeti'nin Türk isimlerini yasaklaması nedeniyle adı Naum Shalamanov olarak biliniyordu.