Obruk nedir, nasıl oluşur? Depremden sonra obruk oluşur mu?
Geçtiğimiz günler de Konya'da meydana gelen depremlerin ardından bazı bölgelerde obruklar oluştuğu ortaya çıktı. Ardından obrukların ne olduğu merak konusu oldu. İşte detaylar...
Abone olGeçtiğimiz günler de Konya'da meydana gelen depremlerin ardından bazı bölgelerde obruklar oluştuğu ortaya çıktı. Ardından obrukların ne olduğu merak konusu oldu. İşte detaylar...
Konya Ovası'nda yer altında zamanla eriyen kalker taşlarının boşluk oluşturması ve zeminin çökmesiyle oluşan obruk sayısının seneler içerisinde hızlı artışı, tedirginliğe neden oluyor.
OBRUK NEDİR?
Obruk, yer altında kireçtaşı gibi eriyebilen kayaçların zamanla boşluklar oluşturması ve bu boşlukların tavanlarının çökmesiyle oluşan karstik yer şeklidir.
OBRUK NEDEN OLUŞUR?
Obruk oluşumlarının giderek artmasının en temel sebebi aşırı ve kontrolsüz su kullanımı. Seneler içerisinde yer altı su seviyesindeki düşümler giderek artan seyir izliyor.
OBRUK NASIL OLUŞUR?
Yer altı suyunun, karbondioksit ile birleşimi sonucu karbonik asit meydana gelir. Bu karbonik asit kireç taşının yoğun olduğu toprakları zamanla çözerek yer altında mağaralar oluşmasına sebep olur, bir müddet sonra mağaranın üstünde bulunan toprak çöker. İşte bu çökme sonucu oluşan derin çukurlara obruk ismi verilir.
KONYA'DA KAÇ OBRUK VAR?
Konya genelinde tespit edilen toplam obruk sayısı 2022 senesi verilerine göre 2240. Konya'da obruklara; Karapınar, Karatay, Çumra, Selçuklu, Ereğli, Halkapınar ve Emirgazi ilçelerinde rastlanıyor.