Anasayfa /  Yaşam

Ölüm sırasında bilinç kaybedilmeden önce hangi duyumuzu kaybediyoruz?

Vücudun farklı bölümleri ölüm öncesinde kademe kademe çalışmayı durdurur. Peki ölüm sırasında bilinç kaybedilmeden önceye kadar en son hangi duyumuz çalışmaya devam eder?

Abone ol
Abone ol 16 Temmuz 2020 21:29

Bilim insanları ilginç bir çalışma yaptı ve ölmeden önceye kadar en son hangi duyumuzun çalışmaya devam ettiğini belirledi. Elde edilen bulgular Scientific Reports adlı bilimsel dergide yayınlandı.

Araştırmaya göre bilinç, bir kişi yaşamını yitirmeden yavaşça ortadan kaybolurken, beyin gelen sesleri genç bir kişinin beyninde olduğu şekilde işlemeye devam ediyor.

Yani ölmeden önce gözleri kapalı, size cevap veremeyecek durumdaki bir hastaya söylediğiniz sözler o kişi tarafından algılanıyor. Belki de o kişinin huzurla son nefesini vermesini sağlıyor.

Araştırma nasıl yapıldı?
Araştırmacılar, bilinçsiz haldeki, son birkaç saatini yaşayan hastaların beyin aktivitesini ölçmek için elektroensefalografi (EEG) tekniğinden faydalandı. Elde edilen veriler, bilinci açık haldeki hastalar ve sağlıklı bireylerden elde edilenlerle karşılaştırıldı.

Her gruba kendini tekrar eden bir ses verildi, arada ise tekrara uymayan olağan dışı bir nota eklendi. Araştırmacılar MMN, P3a ve P3b sinyalleri adı verilen, anormal sesler geldiğinde beyinde oluşan özel beyin sinyallerini tespit etmeye çalıştı.

Araştırmacılar, tamamen tepkisiz ve bilinci kapalı durumdaki hastalarda ton değişimlerinde MMN tepkileri olduğunu, bazı hastaların ise P3a veya P3b tepkileri gösterdiğini bildirdi. Bir diğer deyişle, bilinci kapalı, son birkaç saatini yaşayan hastaların duymaktan sorumlu sistemlerinin genç, sağlıklı bireylerle aynı şekilde çalıştığı belirlendi.

“Ölüm öncesinde yakınlarını duyan hastalar rahatlıyor”
Ölmekte olan bireyler belirli sesleri tanıyabilse de, beyinlerinin kelime ve anlamları bilinçli bir şekilde tanıyıp tanımadığı net olarak bilinmiyor. Araştırmanın yazarı Elizabeth Blundon, araştırmada yer alanların ses uyaranlarına tepki verdiğini, ancak sesleri hatırlama, tanımlama veya dili anlama gibi işlevlerin gerçekleşip gerçekleşmediğini bilmediklerini söyledi.

Araştırma ekibinde yer alan Romayne Gallagher ise “Doktorlar ve hemşireler, sevdiği kişiler yanlarına gelip konuştuğunda son saatlerini yaşayan hastaların rahatladığını, sakinleştiğini söyler. Elde ettiğimiz bulgular bunu destekliyor” diye konuştu.

Etiketler beyin duyu bilim
Yorumlar
Çok Okunanlar