Oruç tutarak kanser hücrelerini yenebilinir mi?
Yeditepe Üniversitesi Başhekimi ve Sabah Gazetesi yazarı Halit Yerebakan yaklaşan Ramazan nedeniyle çarpıcı satırlar kaleme aldı. Yerebakan, kanser hücrelerinin oruç tutularak yenilebileceğini belirtti.
Abone olİşte Halit Yerebakan'ın dikkat çeken o yazısı...
''Bağışıklık sistemi, vücudun bakım ve onarımını yapar. Oruç tutmak, bu sistemin bir parçası olan otofaji sürecini tetikler ve vücudunkanser hücresi gibi anormal hücre gelişimlerinden kurtulmasına yardımcı olur.
Dünkü yazımda orucun bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkisini anlatmıştım. Bugünkü yazımda bu konuyu biraz daha detaylandırmak istedim. Vücutta birçok farklı sistem var ve bunlar kusursuz çalışmaya programlı. Nasıl ki bir makinanın bakımını yapar, talimatlara uyarak kullanırsanız, o makinadan maksimum verim alarak uzun süre kullanabilirsiniz. Vücudumuzdaki sistemlerin de bakıma ihtiyacı var. Sağlıklı beslenip düzenli egzersiz yapmak, düzenli bir yaşam tarzı benimsemek bu bakıma katkı sağlıyor elbette ancak asıl bakım içerden yapılan. Bu bakımı da herkesin doğuştan sahip olduğu sistemler yapıyor.
İYİLEŞMELER GÖRÜLDÜ
Bağışıklık sistemi, bakım ve onarım işinin ustabaşı. Yanında çalıştırdığı ustaları da var. Bu ustalardan biri otofaji sistemi. Eğer bu ustaya fırsat verirseniz, viral hücre istilacılarını tanımlamak için patern tanıma reseptörlerini kullanan otofaji süreci başlar. Otofaji sürecinde hasarlı veya anormal olarak gelişen hücreler enerji için geri dönüştürülür. Bu sistemi devreye sokan şey ise, aç kalmak. Güçlü ve sağlıklı bir bağışıklık sisteminin giderek daha önemli hale geldiği bu günlerde oruç tutmak, viral enfeksiyonları ve hücre içi parazitlerin çoğalmasını kısıtlayan otofaji süreçlerini tetikler. Bu süreçler, vücudun zararlı patojenlerden ve kanser hücresi gibi anormal hücre gelişimlerinden kurtulmasına yardımcı olur. Ayrıca beyin ve doku hücrelerini anormal büyümelerden, kronik iltihaplanmalardan ve toksiklerden korur. Oruç tutanlar üzerinde yapılan bazı araştırmalarda; sistemik lupus, iltihaplı romatizma, kalın bağırsak iltihabı ve crohn hastalığı gibi otoimmün hastalıklara sahip bireylerin semptomlarında iyileşmeler olduğu görülmüş. Otofaji süreci, vücuttaki iltihaplanmayı azalttığı için daha normal işleyen bir bağışıklık fonksiyonuna izin verir. Kanser hücreleri normal hücrelere göre 10 ila 70 kat daha fazla insülin direncine sahip. Enerji için, şekerin laktik asit sisteminde kullanılan enerjisine bağlı. Bu noktada aç kalmak, kanser hücrelerini de aç bırakmak demek oluyor ve onları savunmasız hale getiriyor. Otofaji sisteminin devreye girmesi, vücutta hücresel bir temizleme başlatıyor ve işlevsiz hücrelerin yok edilmesini, daha sağlıklı yeni bağışıklık hücrelerinin üretilmesini sağlıyor. Dünyadaki birçok uzman, aralıklı oruç dediğimiz uzun süreli aç kalmayı daha çok önermeye başladı. Artan kilolu insan sayısı, kronik rahatsızlıklar, unutkanlık, sindirim sorunları, kanser ve otoimmün hastalıklarla mücadele bunda önemli rol oynuyor. Tabii oruç tutarak kronik rahatsızlıkları iyileşenler de katkı sağlamıyor değil.
ORUÇ TUTMAK VÜCUTTA OLUMLU ETKİLERE YOL AÇAR
-Bağışıklığı düzenler
-Otofajinin devreye girmesini sağlar
-Stres direncini artırır
-Genel enflamasyonu azaltır
-Vücut enerjisinin daha verimli kullanılmasını sağlar''