ÖSYM 2018 DGS tercih kılavuzu kontenjan tablosu
DGS sonuçları açıklanıyor ÖSYM DGS sonuçları için net tarihi açıkladı. 21 Temmuz'da tek oturumla yapılan DGS sonuçları 16 Ağustos Perşembe günü saat 14.00'e kadar açıklanacak. DGS sonuçlarının ardından öğrenciler 2018 DGS tercih kılavuzuna göre üniversitelerin kontenjan bilgilerini ve taban-tavan puanlarını öğrenecek, tercih yapacak.
Abone olDGS sonuçları 2018 ne zaman açıklanacak, ayın kaçında DGS sonuçları açıklanacak araştırması 21 Temmuz'da sınava giren öğrenciler tarafından merak ediliyor. Toplam 120 sorunun sorulduğu DGS sınavında öğrencilere 150 dakika verildi. ÖSYM sınav takviminde DGS sonuçlarının açıklanacağı net tarihi duyurdu. 2018 DGS sonuçları 16 Ağustos Perşembe günü saat 10.00-14.00 arasında ÖSYM tarafından açıklanacak.
DGS sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih maratonuna girecek olan öğrenciler için ÖSYM 2018 DGS tercih kılavuzunu yayımlayacak. DGS tercih kılavuzuna göre öğrenciler üniversitelerin kontenjan bilgilerini ve taban-tavan puanlarını öğrenebilecek.
Adaylar DGS sınav sonuçlarını ÖSYM'nin resmi adresi https://ais.osym.gov.tr/ üzerinden kullanıcı girişlerini yaparak öğrenebilecekler.
DGS PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR: DGS puan hesaplama işlemi için elbette başta sonuçların elde edilmesi gerekiyor. Çoktan seçmeli testler ile alınmış puanlar ile hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar, ön lisans başarı puanları harmanlanarak adayların yerleştirmede esas alınabilecek DGS puanları hesaplanıyor. Her aday için puanlar, tablodaki katsayılar ile çarpılarak toplanacak ve bulunacak toplam, adayın ilgili DGS puanını oluşturacak.
Örnek;
Dgs Sözel: 87.747 + (Sözel net x 1.681) + (Sayısal Net x 0.315) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)
Dgs Sayısal: 105.536 + (Sözel Net x 0.336) + (Sayısal Net x 1.575) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)
Dgs Ea: 96.642 + (Sözel Net x 1.009) + (Sayısal Net x 0.945) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)
Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı: Bölümünü iyi dereceyle bitirenler 80, orta sıralarda bitirenler 65, son sıralarda bitirenler 50 olarak girebilir.
TERCİHLER NASIL YAPILACAK: Adaylar; sınav puanlarını öğrendikten sonra, tercih işlemlerini ne zaman ve nasıl yapacaklarını ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden öğreneceklerdir. Adayların yükseköğretim lisans programları tercihlerini yaparken, tercih süresince ÖSYM'nin internet adresinden yayımlanan Tercih Kılavuzundan yararlanmaları gerekmektedir.
Tercihlerin doğru olarak yapılabilmesi için önce Tablo-2’nin dikkatlice incelenmesi gerekmektedir. Bu tabloda, ön lisans programından mezun olunacak/olunan alan bulunarak hangi alanlardaki lisans programlarının tercih edilebileceği belirlenecektir. Bunun dışındaki alanlardan yapılacak tercihler geçersiz sayılacaktır.
Tablo-1, dikey geçiş yapılabilecek lisans programlarının
kodlarını, adlarını, kontenjanlarını, puan türünü, öğretim süresini
ve varsa koşullarını göstermektedir.
Adaylar, tercih etmek istedikleri Tablo-1’de yer alan lisans
programlarının koşul ve açıklamalarını, tercihlerini sonlandırmadan
önce dikkatlice incelemelidir. Koşulları uygun olmayan programlar
tercih edilmemelidir. Koşulları kendisine uymadığı halde tercih
ettiği ve yerleştiği programla ilgili oluşabilecek sorunların
sorumluluğu adaya aittir. Yerleştirme işleminde, yeterli puana
sahip olunması koşuluyla tercih sırası önem kazanmaktadır. Bu
yüzden tercihler yapılırken eğitim görmek istenen programların en
çok istenilenden başlanmak üzere sıralanması uygun bir yoldur.
Adaylar dikey geçiş yapmak istedikleri yükseköğretim lisans programlarını istek sırasına göre ilgili alana yazacaklardır. Bir aday yalnız mezun olduğu alan ile ilgili programlar arasından, koşulları karşılamak şartıyla, Tablo-1’den en çok 30 tercih yapabilecektir. Tercihlerin tümünün kullanılması zorunlu değildir.
Tercih işlemi tamamlandıktan sonra yazıcıdan tercih listesi
alınmalı ve saklanmalıdır.
Tercih bildirim işlemini tamamlayan adaylar, "Tercih Süresi"
içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden
tercihlerinde değişiklik yapabileceklerdir.