Anasayfa /  Yerel

Otizmli Şevval, şampiyonluğu ile örnek oldu

İzmir'de otizmli milli sporcu Şevval Tekin, Bosna Hersek'te düzenlenen Saraybosna Açık Yüzme Turnuvası'ndan 2 altın, 1 gümüş madalya ile döndü.

Abone ol
Abone ol 16 Kasım 2019 12:23

Otizmli öğrencilerle ilgili kamuoyunda olumsuz bir ön yargı oluştuğuna dikkat çeken anne Müjgan Tekin, ailelere çocuklarını kimseden gizlememeleri gerektiğini hatırlatarak, "Her çocuğun bir yeteneği var. Önemli olan o yeteneği keşfetmek. Bizden çok daha başarılı ve yetenekli o kadar çocuk var, ama maalesef aileler onları gizliyor. Kimse çocuğundan utanmasın. Bizden daha yetenekli Şevval'ler var" dedi.

Yüzmeye 6 yaşında başlayan otizmli milli sporcu Şevval Tekin, kazandığı ulusal ve uluslararası başarılara bir yenisini ekledi. Bosna Hersek'te 8-11 Kasım tarihlerinde düzenlenen Saraybosna Açık Yüzme Turnuvası'nda 2 altın 1 gümüş madalya kazanan Şevval, hem Türk bayrağını dalgalandırarak gurur kaynağı oldu, hem de dezavantajlı sporculara örnek oldu. Haftanın 6 günü antrenman yapan ve gününün önemli bir bölümünü yüzme havuzunda geçiren Şevval Tekin'in annesi Müjgan Tekin, kızıyla gurur duyduğunu söyleyerek en büyük hedeflerinin 2020 yılında düzenlenecek Tokyo olimpiyatlarına katılabilmek olduğunu ifade etti. Şevval'in suda rahatladığını ve bu nedenle onu bebekliğinden itibaren havuza götürdüklerini anlatan Tekin, başarıların arka arkaya geldiğini dile getirdi. Tekin, şöyle konuştu:

"Şevval bebekliğinden bu yana suya çok alışıktı. 1,5 yaşındayken suyun üzerinde durmaya başladığı için tek kolluğunu çıkardık. 5 yaşında Ege Üniversitesi yüzme kulübüne götürdük. Kurbağalamada başarısı fark edildi. 6 yaşında yarışmaya girdi. Türkiye ikincisi ve üçüncüsü oldu. 9 yaşında milli takım barajını geçti. Kamplara davet edildi. 11 yaşında milli sporcu oldu." Şevval'in ilk yarışında Çekya'ya gönderildiğini belirten Tekin, iki bronz madalyayla ülkesine dönen kızlarının ilk yurt dışı serüveninde büyük başarı yakaladığını vurguladı. Kurbağalamada Türkiye şampiyonu olan, kelebekte de dünya barajını geçen Şevval'in 15 yaşında İtalya'da Avrupa şampiyonu olduğunu söyleyen anne Tekin, Balkan Şampiyonası'ndan da iki altın, bir gümüş madalyayla döndüklerini kaydetti.

GÜNDE 6 KİLOMETRE YÜZÜYOR

Otizmli bireylerin suda rahatladığını anlatan Tekin, otizmli çocukları olan ailelere uyarıda bulunarak, şöyle konuştu:

"Şevval 1,5 yaşındayken teşhisi konuldu. Tam otizmli olduğunu bile anlamamışlardı, sadece zihinsel bir engeli olduğu belliydi. Ben bir firmada marka müdürlüğü yapıyordum. Şevval 7 yaşındayken bütün işimi ve kariyerimi bıraktım. Hiç pişman değilim. Çünkü ben bırakmasaydım, o bir akıl hastanesinde kapalı olabilirdi. Ağır otizmliydi. Çok sık öfke nöbetleri geçiriyordu. Suya girdiğinde nöbetlerinin azaldığını fark ettik. Yetenekli olduğunu biliyorduk, ama böyle büyük başarılar kazanacağını düşünmemiştik. Şimdi haftanın 6 günü antrenman yapıyor. Saat 04.30'da uyanıyor, 05.00'te antrenmana gidiyoruz. Öğle de kara antrenmanlarımız var. Günde 6 kilometre yüzüyor. Sadece pazar dinleniyor. Suda yüzerken gevşiyor. Ailelere söylemek istediğim şu; Ne olur çocuklarını saklamasınlar, kimseden gizlemesinler. Her çocuğun bir yeteneği var. Önemli olan o yeteneği keşfetmek. Bizden çok daha başarılı ve yetenekli o kadar çocuk var, ama maalesef aileler onları gizliyor. Kimse çocuğundan utanmasın. Bizden daha yetenekli Şevval'ler var."


KONUŞMAYI KARDEŞİNDEN ÖĞRENDİ

11 yaşında bir kız kardeşi bulunan Şevval'in konuşmayı da kardeşi Ada sayesinde öğrendiğini söyleyen Müjgan Tekin, "Şevval 6 yaşına kadar hiç konuşmadı. Hecelemiyor, göz teması bile kurmuyordu. İkinci kızımı dünyaya getirdim. Şevval onunla hecelemeye başladı. Ada ile birlikte kafasını kaldırıyordu, oyuncaklara onunla dokundu. Küçük kızımın sayesinde bu mucizeyi yaşadık. 7 yıl oyuncakları fark etmedi bile. O konuştu, Şevval de konuştu" dedi.
Yüzmeyi çok sevdiğini söyleyen başarılı sporcu Şevval de, "Küçüklüğümden beri yüzüyorum. Her gün gidiyorum ve çok seviyorum. Hep şampiyon olmak için çalışıyorum. Annemin üzerimde çok emeği var. Antrenörüme de çok teşekkür ederim" diye konuştu.

ÖZEL ÇOCUKLARA DESTEK

Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu olarak 14 branşta 560 spor kulübüyle yaklaşık 40 bin sporcuya sahip olduklarını söyleyen Başkan Vekili Sadettin Akçi de down sendromlu, otizmli ve mental sporcularla bu sportif faaliyetleri yaptıklarını ifade etti. Son yıllarda hem ulusal, hem uluslararası alanda ciddi başarılar elde ettiklerini vurgulayan Akçi, yapılan tesis ve diğer yatırımların sporcuların performanslarının gelişmesine ve ciddi başarılar kazanmasına katkı sağladığını açıkladı. Bosna Hersek'te düzenlenen turnuvada Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu olarak 16 madalya kazanarak tarihi bir rekor kırdıklarını kaydeden Akçi, Şevval Tekin'in başarılarıyla ilgili şunları söyledi:

"Şevval, yaklaşık 12 yıldır sportif çalışmalar yapan, çok iyi hazırlanan bir sporcumuzdur. Bosna'da yapılan şampiyonada kelebek ve kurbağalamada altın madalya, karışıkta da 200 metrede gümüş madalya alarak ülkemizin gurur kaynağı oldu. Otizmli bir sporcu olması ayrıca anlamlı. Son günlerde kamuoyunda otizmli bireylerin değişik olaylara maruz kaldığına şahit oluyoruz. Bu olaylar üzerine özel sporcunun böyle bir başarı elde etmesi, kamuoyunun algısını da olumlu etkileyecek. Demek ki bu çocuklara yatırım yapılır, destek verilirse, bunlar da toplumun her bölümünde hak ettikleri yere gelebilir."


Yorumlar
Çok Okunanlar