Anasayfa /  Eğitim

Özel Okullara Teminat Şartı

Kapanan, ögrencilerini başka okula devreden okul sayısının fazlalaşmasıyla karşı karşıya kalan kolejlerdeki öğrenci, öğretmen ve veli mağduriyetini en aza indirmek isteyen Milli Eğitim Bakanlığı, vakıf üniversitelerinin kuruluşuna benzer şekilde artık 'teminat' isteyecek. 

Abone ol
Abone ol 05 Şubat 2019 22:10

MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Muammer Yıldız, "Ekonomik daralma var, okullar da bundan kendilerine düşen payı alıyor. Bir okul kapandığı zaman öğrencilerimizin mağduriyet yaşamaması için yeni açılacak okullardan teminat isteyeceğiz" diyerek ilk açıklamayı yaptı. 

ÖĞRENCİYİ KORUYACAĞIZ

Yıldız, özel öğretim payı yüzde 8.3'e ulaştı, teminat kararını alma nedenlerini ve kapanma sürecinin nasıl işleyeceğini anlattı. Yıldız, "Kurumlar açılıyor, yüzde 8.3 oran önemli ama bunun sürdürebilir ve sağlam olması gerekir. 

Birkaç okul kapandı. Kamuoyunda, ‘Kapanmalar devam edecek mi? Kapanan okullardaki öğrenci ve öğretmenler ne olacak?’ gibi endişeler var. Bir okulun kapanması herhangi bir kurumun kapanması gibi değil. 

Tek bir okulun bile kapanması canımızı acıtıyor, tedbir almamız gerekiyor. Bir okul kapandığı zaman öğrencilerimizin mağduriyet yaşamasını istemiyoruz. 

Teminatı yeni açılan kurumlardan isteyeceğiz. Amacımız kapanma durumunda olan kurumlardaki süreci kayyum vasıtasıyla tamamlamak. O yıl eğitimin kesintiye uğramadan devam etmesi için biz devreye girmiş olacağız. 

Öğrenciyi korumak istiyoruz, kurum sahipleriyle de görüştük. Sektöre giriş daha kontrollü olacak. 

OKUL BİNALARI DA TEMİNAT OLABİLİR

Gayrimenkullerin de teminat olark gösterilebileceğini belirten Yıldız, "Teminat miktarı bankaya nakit bloke para gösterilebilir. Miktar okul türüne ve kontenjana göre değişir. 

100 öğrencili okulun teminatı farklı, 500 öğrencili olanın farklı olur. Teminat belirlemede kontenjan esas alınacak. Teminat olarak gayrimenkul de gösterilebilir. 

Okul binası kendisine ait de olabilir, başka bir binayı da teminat gösterebilir. Henüz mevzuat düzenlemesi için çalışmalar yapıyoruz. Hiçbir kurumun zora girmesini istemeyiz. 

Veli ve çocuklarımızın mağdur edilmemesi için bu önlemi almak zorundayız. Yönetmelik üzerinde çalışmalar yapılıyor" açıklamasını yaptı. 

MEVCUT OKULLAR DA İZLENECEK

Özel yada resmi okula gidenler bizim çocuklarımız. Bunların en iyi şekilde eğitim almaları ve bu süreçle ilgili yaşanabilecek her türlü sıkıntı ve mağduriyete yönelik tedbir almak bizim görevimiz. 

Özel öğretim kurumların da bizim kurumlarımız. Zincir bir kurumun şubesinde sıkıntı yaşanır. sa öğrencilere diğer şubeler sahip çıkıyor. Tek okulsa velilerin talepleri doğrultusunda diğer özel öğretim kurumlarıyla görüşerek öğrencinin mağdur olmadan kaydını oraya alıyoruz. 

Zaten kurumsal bir dayanışma oluyor. Eğer veli isterse resmi okulumuza da çocuğu geçiriyoruz. İl ve ilçe milli eğitim müdürlerimiz bunun takipçisi. Ücret iadeleri için de hukuksal sürecin takibindeyiz.


Yorumlar